Maksuperusteiden määrääminen, viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus ja maksut neljä tuntia ylittävältä osalta, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2021-002940
Asialla on uudempia käsittelyjä
5. / 191 §

Viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus ja maksut neljä tuntia ylittävältä osalta

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus (neljä tuntia päivässä) koskien 5-vuotiaiden ikäluokkaa, alkaa vuosittain 1.8. ja jatkuu esiopetuksen alkamiseen saakka.

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa mukana olevien 5-vuotiaiden lasten maksuton varhaiskasvatus (neljä tuntia päivässä) toteutuu esiopetuspäivän aikana.

Maksuttoman varhaiskasvatuksen neljä tuntia ylittävältä osalta määräytyvät maksut seuraavasti:

- kun varhaiskasvatusta on päivässä 4 - 5 tuntia, on maksu 20 % kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta
- kun varhaiskasvatusta on 5 - 7 tuntia päivässä, on maksu 40 % kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta,
- kun varhaiskasvatus on yli 7 tuntia päivässä, on maksu 65 % kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on päättänyt 17.4.2018 (§ 65) viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen (4 tuntia päivässä) järjestämisestä ja määritellyt toiminta-ajaksi esiopetuksen toimintavuoden. Tämän päätöksen mukaisesti viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus (4-tuntia päivässä) alkaa vuosittain 1.8. jatkuen lapsen esiopetuksen alkamiseen saakka.

Viisivuotiaiden lasten maksuttomasta varhaiskasvatuksesta päätettiin strategiaohjelman mukaisesti tavoitteena nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta. Viisivuotiaiden lasten varhaiskasvatuksen osallistumisaste on kolmen vuoden aikana noussut 92 prosentista 95 prosenttiin.

Helsinki on osallistunut opetus- ja kulttuuriministeriön viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun 1.8.2018 lähtien kolmen vuoden ajan. Kokeilukausi on vuosittain ollut 1.8.-31.7. Ministeriön ohjeistuksen mukaan maksuton varhaiskasvatus on viisivuotiaiden ikäryhmälle ympärivuotinen eikä noudata esiopetuksen toiminta-aikaa.

Ympärivuotinen viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus on kokeilukausien aikana osoittautunut toimivaksi käytännöksi. Lapsikohtaiset maksumuutokset on voitu toteuttaa automaattisesti asiakastietojärjestelmässä. Jos maksuttomuus noudattaisi esiopetuksen toiminta-aikoja, edellyttäisi se manuaalisesti tehtäviä lapsikohtaisia kokopäivämaksun muutoksia loma-aikoina.

Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen vuosittaiset tulonmenetykset arvioidaan olevan noin 2,3 miljoonaa euroa. Arviossa on otettu huomioon 1.8.2021 voimaantulevat asiakasmaksumuutokset.

Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallinen viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu päättyy 31.7.2021. Elokuussa käynnistyy kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu, joka jatkuu toukokuun loppuun 2024.

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun tarkoituksena on
- vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa
- kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta
- selvittää varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen välisiä jatkumoita
- selvittää perheiden palveluvalintoja
- saada tietoa kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitys- ja oppimisedellytyksiin, sosiaalisiin taitoihin ja terveen itsetunnon muodostumiseen.

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Oikeus oppia –kehittämisohjelmaa.

Helsinki on yksi kokeiluun valittu kunta. Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun aloittaa elokuussa 2021 vuonna 2016 syntyneitä lapsia ja elokuussa 2022 vuonna 2017 syntyneitä lapsia. Kokeiluun osallistuvat esiopetusta järjestävät päiväkodit ja lapset valitaan otantana opetus- ja kulttuuriministeriön toimesta.

Joulukuussa 2020 on hyväksytty laki kaksivuotisen esiopetuksen kokeilusta (1046/2020). Kokeiluopetussuunnitelman perusteet hyväksyttiin helmikuussa 2021. Helsingissä laaditaan perusteiden pohjalta kuntakohtainen kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluopetussuunnitelma.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 § 2 momentin 1 kohdan mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää, 1 hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 15.04.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Liisa Pohjolainen

Lisätietojen antaja

Nina Onufriew, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 42550

nina.onufriew@hel.fi

Arja Juvonen, asiakasmaksupäällikkö, puhelin: 09 310 41846

arja.juvonen@hel.fi