Vahingonkorvaus, kiinteistövahinko, 13.1.2021
Oikaisuvaatimus kaupunkitekniikan ylläpidon päätöksestä 26.3.2021 § 21
Päätös
Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta päätti hylätä hakijan oikaisuvaatimuksen kaupunkitekniikan ylläpidon päätöksestä 26.3.2021 § 21, jolla Staran yksikönjohtaja hylkäsi korvaushakemuksen koskien ruusupensasaidan vauriota ja pysyttää yksikönjohtajan päätöksen voimassa.
Asiassa ei ole esitetty sellaista uutta tietoa tai uutta näyttöä, joiden perusteella olisi riidattomasti näytetty Staran korvausvastuu toteen ja siten viranhaltijan päätös tulisi kumota.
Johtokunnan päätös on Helsingin kaupungin kannanotto yksittäiseen korvausasiaan. Mikäli hakija haluaa saada korvausasiasta kaupunkia oikeudellisesti sitovan ratkaisun, hänen tulee haastaa kaupunki Helsingin käräjäoikeuteen sillä tavoin, kun vastapuoli riita-asiassa haastetaan.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Korvauksenhakija on jättänyt 29.3.2021 Helsingin kaupungin kirjaamoon oikaisuvaatimuksen kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtajan päätöksestä 26.3.2021 § 21, jolla yksikönjohtaja on hylännyt asianosaisen korvaushakemuksen asuinkiinteistön ruusupensasaidan korvaamisesta.
Oikaisuvaatimus, yksikönjohtajan päätös ja alkuperäinen korvaushakemus ovat tämän esityksen liitteinä.
Kuntalain 134 §:n 1 ja 2 momentin mukaan viranomaisen päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen laissa mainitulle toimielimelle.
Oikaisuvaatimus on kuntalain 138 §:n mukaan tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Ellei muuta näytetä, tiedoksiannon katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä päätöksen postittamisesta.
Korvauksenhakijalle on lähetetty edellä mainittu viranhaltijapäätös muutoksenhakuohjeineen 29.3.2021. Oikaisuvaatimus on saapunut yleisen määräajan kuluessa kaupungin kirjaamoon.
Korvauksenhakijan perusteluista
Hakija on todennut alkuperäisessä korvaushakemuksessa, että ********** on aurattu lunta 13.1.2021, jolloin ********** jatkeena olevaa kävelytietä auraamassa ollut henkilö on työntänyt lumet ********** sijaitsevan kiinteistöön pihaan ja tuhonnut piha-aidan samalla. Hakija epäilee, että piha-aita on tuhottu auraamisen yhteydessä, kun lumet on työnnetty hänen pihaansa.
Hakija on pyytänyt hakemuksessaan Staraa korvaamaan kiinteistönsä piha-aidan, jonka hän epäilee jälkien perusteella vahingoittuneen 13.1.2021 lumenaurauksen seurauksena. Hakija on esittänyt, että piha-aidan vahingoittuneet pensaat on joko istutettava uudestaan tai uusittava koko pensasaita. Korvausvaatimusta ei oltu tarkemmin yksilöity, koska hakijan mukaan todelliset vauriot on nähtävissä lumien sulettua.
Hakija on toimittanut oikaisuvaatimuksen liitteineen ja tarkennetuin kuvin 29.3.2021. Hakija perustelee oikaisuvaatimustaan lisätiedoilla ja liitteenä olevilla kuvilla. Oikaisuvaatimuksen hyväksymisen perusteeksi hakija on liittänyt mm. kuvan (nro 2.) lumikasasta, jonka hakija epäilee Staran auranneen 13.1.2021 tontilleen. Samalla hakija toteaa, että pensasaitaa on tuhottu usean metrin matkalta.
Hakija lausuu oikaisuvaatimuksessaan, että Eltel Oy kävi kesällä 2020 asentamassa kuitukaapelin ja se asennettiin maahan aidan sisäpuolelle tuhoamatta yhtään aitaa. Asennettu kuitu kuitenkin katkesi 3.3.2021, jonka he kävivät korjaamassa.
Hakijan mukaan kaapelinkorjaustyömaa perustettiin 3.3.2021 ja se oli siinä kaksi viikkoa. Kaapelin korjaaja ei ole vahingoittanut pihan aitaa korjauksen yhteydessä, vaan se on hakijan mukaan tuhoutunut aikaisemmin lumenaurauksen seurauksena.
Oikeudellinen arviointi ja tapahtumista saatu selvitys
Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä vahingonkorvauslaissa säädetään, muuta johdu. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa.
Yleisen vahingonkorvausoikeudellisen periaatteen mukaan vahinkoa kärsineen on osoitettava vahingonaiheuttajaksi epäillyn toiminnan ja väitetyn vahingon välinen syy-yhteys.
Hakijan epäilemää pensasaidan osan vaurioitumiseen juuristoineen johtanutta tapahtumakulkua ja epäiltyä vahingon aiheuttajaa ei voida pitää selvänä ja riidattomana seikkana. Kyseiselle vahinkotapahtumalle ei ole ollut silminnäkijää.
Staran työnjohdon selvityksen mukaan kyseinen katualue on aurattu 12.1.2021 ja 13.1.2021 normaalisti, eikä GPS-paikantimen mukaan kone ole aurannut aitaa kohti, vaan aurausjäljet menevät aidan suuntaisesti. Sittemmin Staran työnjohto on käynyt tontilla 13.3.2021 toteamassa ilmoitetun pensasaitavaurion ja kuvannut kohteen (liite 5) vahinkojen toteamiseksi. Katselmuksessa havaittiin aurauslinjan olevan aidan suuntainen, ei päin aitaa. Hakijan kiinteistöllä työskennellyt kaivinkone oli kaivanut pensasaidan kautta maahan kaapeliliittymän taloon samasta kohdasta tonttia, jossa ruusupensasaitaa oli hakijan mukaan vahingoittunut.
Näin ollen Staran työnjohtajalla ei lumien sulettua ole enää ollut mahdollista arvioida todellisuudessa hakijalle aiheutunutta vahinkoa sen jälkeen kun kuitukaapelinkorjaaja on suorittanut tontilla maankaivuutöitä ja kaapelityömaa samassa kohdassa on siten peittänyt edellä mainitun pensasaidan vaurion.
Stara katsoo, että sen kunnossapitosopimuksen mukaiset velvoitteet on hoidettu asianmukaisesti, eikä hakijan kiinteistön pensasaidan vahingoittumisen ole näytetty johtuneen Staran lumenaurauksesta. Hakijan Staran aiheuttamaksi ilmoittamaa vahinkotapahtumaa arvioitaessa ei runsaslumisena talvena voida poissulkea sitä, että lumen kuormaaminen hakijan tontille on mahdollisesti voinut johtua jonkun kolmannen tahon toiminnasta saman asuinalueen toisella kiinteistöllä.
Edellä mainituin perustein Staralle ei ole syntynyt selvää ja riidatonta korvausvastuuta. Esittelijä katsoo, että oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esille sellaisia asian ratkaisun kannalta merkityksellisiä seikkoja, joiden perusteella Staran korvausvastuuta tulisi arvioida toisin ja yksikönjohtajan päätös kumota.
Päätös tullut nähtäväksi 25.05.2021
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943