Avustuksen myöntäminen, iäkkäiden ihmisten liikunnan ja kulttuuritoiminnan edistäminen, sosiaali- ja terveystoimiala
Toimialajohtajan päätös erillisistä avustuksista järjestöille vuonna 2021, iäkkäiden ihmisten liikkumisen edistämiseen
Päätös
Sosiaali-ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti myöntää järjestöjen kuudelle hakemukselle avustusta iäkkäiden ihmisten liikkumista edistäviin hankkeisiin yhteensä 27 400 euroa liitteenä 1 olevan taulukon mukaisesti.
Lisäksi toimialajohtaja päätti hylätä seitsemän hakemusta, joille ei myönnetä avustusta taulukossa esitetyin perusteluin.
Samalla toimialajohtaja päätti avustusten ehdoista seuraavaa:
- Kaikki avustukset maksetaan yhdessä erässä kesäkuussa 2021.
- Rahoitus tulee käyttää 31.3.2022 mennessä avustuksen käyttötarkoitukseksi nimettyyn hankkeeseen ja toimintaan helsinkiläisiin kohdistuvana.
- Avustusta ei saa käyttää toimintaan, jota kaupunki hankkii avustuksen saajalta ostopalveluna. Mikäli avustettava toiminta muuttuu vuoden aikana kilpailutuksen tai muun järjestelyn seurauksena järjestön kaupungille tuottamaksi ostopalvelutoiminnaksi, tulee järjestön ilmoittaa asiasta sosiaali- ja terveystoimialalle, jotta avustuksen maksatus voidaan keskeyttää ja tarvittaessa sopia avustuksen takaisinmaksusta.
- Iäkkäiden ihmisten liikkumisen edistämiseksi rahoitettavien hankkeiden seurannasta ja raportoinnista tullaan antamaan tarkemmat ohjeet toukokuun 2021 aikana avustusta saaneille järjestöille.
- Järjestöjen tulee toiminnassaan ja taloudenpidossaan noudattaa kaupunginhallituksen 28.10.2019 § 723 hyväksymiä, tämän päätöksen liitteenä 4 olevia Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita.
- Avustusten saajien on pidettävä kirjanpito kirjanpitolain (1336/1997) ja sen nojalla annettujen säädösten ja määräysten edellyttämällä tavalla ja järjestettävä kirjanpitonsa siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata.
- Sosiaali- ja terveystoimialan mahdolliset saatavat korkoineen vähennetään avustuksesta ennen sen maksamista avustettavalle järjestölle.
- Avustukset voidaan periä takaisin, mikäli ilmenee seikkoja, ettei edellytyksiä avustuksen myöntämiselle ole ollut.
- Koronapandemiatilanteen vuoksi edellytetään, että järjestöjen toimintaan sisällytetään aina myös ohjaus ja neuvonta koronatartuntojen torjuntatoimista sekä voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista.
Päätöksen perustelut
Iäkkäiden ihmisten liikunnan ja kulttuuritoiminnan edistämiseen kohdennettujen erillisten avustusten hakuaika oli 1.‒26.2.2021. Hausta ilmoitettiin internetissä 17.12.2020 ja ruotsinkielellä 21.12.2020. Hakuohjeet julkaistiin sosiaali- ja terveystoimialan internet-sivuilla 29.1.2021 ja ruotsiksi 8.2.2021. Hakua markkinoitiin myös sosiaalisessa mediassa ja erilaisissa yhteistyökumppaneiden verkostotilaisuuksissa.
Hakuohjeessa kerrottiin, että avustushakemusten jättäminen tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti Helsingin kaupungin asiointipalvelusivustolla (https://asiointi.hel.fi) ja täyttämällä sähköinen Questback- lomake johon kuvattiin hankkeen sisältöä, tavoitetta ja toteutusta. Toissijaisesti avustusta sai hakea paperisella lomakkeella, jonka voi tulostaa inter-netistä tai pyytää postittamaan.
Avustusehdotusten valmistelussa noudatettiin sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstä (Iäkkäiden ihmisten liikkumisen ja kulttuuritoiminnan edistämiseen myönnettävien erillisten avustusten jakoperusteet ja erään sosiaali- ja terveystoimialalle osoitetun valtionperinnön käyttäminen, (8.12.2020 § 263) ja päätöksen liitteenä 4 olevia Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita (kaupunginhallitus 28.10.2019 § 723). Lisäksi avustusehdotusten valmistelun pohjana käytettiin sosiaali- ja terveyslautakunnan 3.9.2013 § 288 vahvistamia, liitteenä 3 olevia avustusten jakoperusteita.
Sosiaali- ja terveyslautakunta on 12.2.2013 § 12 oikeuttanut virastopäällikön (nykyisin toimialajohtaja) päättämään enintään 10 000 euron järjestöavustuksista. Muista ikääntyneiden ihmisten liikkumisen edistämisen avustushakemuksista sosiaali-ja terveyslautakunta on tehnyt päätöksen 11.5.2021 § 96.
Näitä enintään 10 000 euron avustushakemuksia saapui erillishakuun yhteensä kolmetoista. Vuodelle 2021 sosiaali- ja terveyslautakunta osoitti (11.5.2021 § 96) näiden hakemusten avustuspäätöksille varattavaksi yhteensä 27 400 euroa.
Avustettavaksi haettuihin iäkkäiden ihmisen liikkumista edistäviin hankkeisiin saatiin kannanotot monialaiselta arviointiryhmältä, johon kuului asiantuntijoita sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluista sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta vapaaehtoistoiminnan ja liikkumisohjelman asiantuntijat. Avustusehdotusten valmistelussa sosiaali- ja terveystoimialan ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan arviointiryhmät ovat tehneet tiivistä yhteistyötä. Työskentelyyn osallistui myös kaupunginkanslian edustaja.
Avustukset kohdennetaan kotona asuvien helsinkiläisten iäkkäiden ihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä tukevaan toimintaan, joka lisää mahdollisuuksia liikkumiseen. Jakoperusteina painotettiin erityisesti saavutettavuutta ja toimintaa, jolla vahvistetaan iäkkään ihmisen osallisuutta ja toimijuutta. Avustettavien hankkeiden tuli edistää yhtä tai useampaa seuraavista tavoitteista: lähiympäristön ja alueellisten liikkumismahdollisuuksien kehittäminen, digitaalisten ja etänä toteutettavien liikkumiseen aktivoivien ratkaisujen kehittäminen ja vapaaehtoistoiminnan ja vertaistuen kehittäminen. Vertailussa ja arvioinnissa painotettiin hankkeita, jotka edistävät uudenlaisilla kumppanuuksilla ja toimintamalleilla iäkkäiden ihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä.
Päätös tullut nähtäväksi 28.05.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Armi Vaden, talouspäällikkö, puhelin: 09 310 15970
Mari Riila, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 46595