Toimivallan siirtäminen kaupunkiympäristön toimialalla ympäristöpalveluiden viranhaltijoille

HEL 2021-003841
Asialla on uudempia käsittelyjä
15. / 102 §

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston ympäristönsuojelulaissa ym. säädöksissä sekä niiden nojalla annetun asetuksen tai päätöksen perusteella kunnalle annettuja tehtäviä koskevan toimivallan siirtäminen

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti siirtää hallintosäännön 16 luvun 2 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaista toimivaltaansa päätti ympäristönsuojelulaissa, jätelaissa, vesihuoltolaissa, terveydensuojelulaissa, maastoliikennelaissa, vesiliikennelaissa, ulkoilulaissa, merenkulun ympäristönsuojelulaissa, elintarvikelaissa, tupakkalaissa, lääkelaissa ja maa-aineslaissa sekä näiden säädösten nojalla annetun asetuksen tai päätöksen perusteella kunnalle annetusta tehtävästä viranhaltijoille tämän päätöksen liitteenä olevan taulukon mukaisesti.

Toimivallan siirtoa koskevat muutokset tulevat voimaan 1.5.2021.

Päätös kumoaa kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston 18.5.2018 (§ 100) ja 16.1.2020 (§ 4) antamat päätökset toimivallan siirroista.

Lisäksi kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 2 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, ympäristönsuojelulaissa, jätelaissa, vesihuoltolaissa, terveydensuojelulaissa, maastoliikennelaissa, vesiliikennelaissa, ulkoilulaissa, merenkulun ympäristönsuojelulaissa, elintarvikelaissa, tupakkalaissa, lääkelaissa, maa-aineslaissa sekä näiden säädösten nojalla annetun asetuksen tai päätöksen perusteella kunnalle annetusta tehtävästä.

Liitteenä olevassa toimivallan siirtoja koskevassa taulukossa on kuvattu ne tehtävät, jotka kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto siirtää ympäristöpalveluiden viranhaltijoille edellä mainittujen lakien ja niiden nojalla annettujen asetusten mukaisissa asioissa. Informatiivisuuden vuoksi taulukossa on ilmaistu myös tehtävät, jotka on jätetty kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston toimivaltaan. Lisäksi taulukossa on lueteltu muu ympäristönsuojelun ja ympäristöterveydenhuollon erityislainsäädännön mukainen toimivalta, vaikka se ei olisikaan kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolla. Taulukkoa voidaan siten hyödyntää toimivallan tarkistustaulukkona, kun siihen on koottu koko ympäristöpalvelujen erityislainsäädännön kokonaisuus.

Toimivallan siirtoja koskevaan taulukkoa on tarpeellista päivittää vastaamaan uutta, 21.4.2021 voimaan tullutta elintarvikelakia (297/2021). Lisäksi taulukkoon selvennetään eräitä ympäristönsuojelun tehtäviä koskevia toimivaltuuksia. Muutokset nykytilanteeseen verrattuna on merkitty taulukkoon kursiivilla.

Uusi elintarvikelaki (297/2021) vastaa kunnan valvontaviranomaisen tehtävien kannalta pääosin aikaisempaa elintarvikelakia (23/2006), joten myös elintarvikelainsäädäntöä koskevat toimivallan siirrot säilyvät pääosin ennallaan. Toimivallan siirtoa koskevaan taulukkoon päivitetään kuitenkin säännösten numerot ja sanamuodot siten, että ne vastaavat uutta elintarvikelakia. Taulukosta poistetaan myös eräitä tehtäviä, joita uudessa laissa ei enää säädetä kunnan tehtäviksi. Lisäksi taulukkoon lisätään kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle säädetyt uudet tehtävät, jotka koskevat markkinoinnin kieltämistä ja oikaisua (66 §) ja seuraamusmaksua (67 §).

Uuden elintarvikelain 66 §:ssä on säädetty kunnan valvontaviranomaiselle uutena tehtävänä oikeus kieltää toimijaa jatkamasta tai uudistamasta elintarvikesäännösten vastaista markkinointia sekä velvoittaa toimija tekemään markkinoinnin oikaisu. Tältä osin toimivallan ehdotetaan jäävän ympäristö- ja lupajaostolle, sillä elintarvikelain 27 §:n mukaan 66 §:n mukaista toimivaltaa ei voi siirtää edelleen viranhaltijalle. Kunnan valvontaviranomaiselle on säädetty uutena toimivaltana myös oikeus määrätä toimijalle elintarvikevalvonnan seuraamusmaksu. Elintarvikelain 67 §:n mukaan viranomainen voi määrätä toimijan maksamaan vähintään 300 ja enintään 5000 euron suuruisen elintarvikevalvonnan seuraamusmaksun tietyissä erikseen luetelluissa tilanteissa, joissa toimija ei noudata elintarvikelainsäädäntöä. Seuraamusmaksu on siten suuruudeltaan pienempi kuin tyypillinen uhkasakon vähimmäismäärä. Tilanteissa, joissa seuraamusmaksu voidaan määrätä, on kyse tavanomaisista elintarvikelainsäädännön rikkomuksista, kuten siitä, ettei toimija ole tehnyt ilmoitusta elintarvikehuoneiston toiminnasta. Seuraamusmaksun määräämisestä päättäminen ehdotetaan siirrettäväksi elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle, mitä voidaan pitää perusteltuna, kun otetaan huomioon edellä mainitut seikat. Seuraamusmaksuja koskevaa säännöstä on tarkoitus soveltaa vasta sitten, kun Ruokavirasto antaa sen käytöstä valtakunnalliset soveltamisohjeet. Uhkasakot, jotka ovat taloudellisesti toimijalle seuraamusmaksua merkittävämpiä seuraamuksia, jäisivät siis edelleen ympäristö- ja lupajaoston harkintaan. Seuraamusmaksun määräämistä koskevaa toimivaltaa voidaan elintarvikelain 27 §:n nojalla siirtää viranhaltijalle.

Toimivallan siirtoa koskevaan taulukkoon lisätään informatiivisuuden vuoksi, että ympäristö- ja lupajaostolla on päätöstoimivalta ympäristönsuojelulain 90 ja 91 §:n mukaisissa asioissa, joissa on kyse ympäristöluvan muuttamiseen liittyvistä tehtävistä. Lisäksi ympäristö- ja lupajaoston toimivaltaan kuuluvat jatkossakin ympäristönsuojelulain 115 d §:n mukaiset ilmoituspäätökset, mikä merkitään myös taulukkoon. Taulukkoon lisätään myös johtavalle ympäristötarkastajalle asianmukaiset tarkastustoimivaltuudet. Johtava ympäristötarkastaja on uusi virkanimike ympäristövalvontatiimissä.

Muilta osin tehdyt taulukkoon tehdyissä muutoksissa on kyse taulukossa olleiden kirjoitus- tai vastaavien virheiden korjauksista.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 04.05.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

ympäristöjohtaja
Esa Nikunen

Lisätietojen antaja

Tiina Tikkala, lakimies, puhelin: +358 9 310 32082

tiina.tikkala@hel.fi