Vahingonkorvaus, esinevahinko, 12.3.2021, Pk Troolari

HEL 2021-004685
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 203
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus lapsen rikkoutuneesta haalarista

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) 180 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen lapsen päiväkodissa rikkoutuneesta haalarista.

Päätöksen perustelut

Hakija (huoltaja) on esittänyt 14.4.2020 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa 180 euron suuruisen korvausvaatimuksen päiväkodissa rikkoutuneesta lasten haalarista. Lapset olivat askartelemassa aikuisen kanssa eteisessä. Aikuinen siirtyi yhden pienen kanssa vessaan, kurkkien lasten puuhia. Tästä huolimatta toinen lapsi oli kerennyt leikkaamaan haalariin huomattavat reiät, joka tekee puvusta käyttökelvottoman. Tilanne on käyty läpi.

Varhaiskasvatuksen toimipisteestä (päiväkoti) saadun selvityksen mukaan työntekijä on ollut leikkimässä eteisessä lasten kanssa. Isoja lapsia tilanteessa ollut muutamia ja lapset ovat pyytäneet askarteluhommia. Työntekijä on antanut lapsien ottaa sakset valvotusti ja ollut heidän kanssaan askartelemassa. Unilta on herännyt pieni lapsi, kenellä on ollut tarve päästä vessaan. Vessasta on suora näkymä eteiseen, missä lapset ovat. Työntekijä kyselyt isoilta koko ajan, onko kaikki kunnossa ja kurkkinut välillä, mikä tilanne on. Lapset ovat vakuutelleet kaiken olevan hyvin ja työntekijän silmin on myös tilanne näyttänyt tältä. Kun työntekijä on lyhyen hetken jälkeen poistunut vessasta, ovat muut lapset kertoneet yhden lapsen leikanneen hakijan lapsen haalariin jälkiä saksilla. Tilanne käyty läpi henkilökunnan tiimipalaverissa ja vanhempien kanssa. Työntekijöitä suhteessa lapsimäärään on ollut riittävästi.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo.

Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Selvityksen perusteella askartelutilanteessa lasten valvonta on ollut asianmukaista, josta huolimatta äkillisesti aiheutunut vahinkotilanne ei ole ollut estettävissä. Henkilökuntaa suhteessa lapsimäärään on ollut riittävästi. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole asiassa vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen.

Päätös tullut nähtäväksi 07.12.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Päättäjä

Marko Enberg
hallintopäällikkö