Opetussuunnitelman muutos, ruotsinkielinen palvelukokonaisuus, perusopetus
Ändringar i den kommunala läroplanen för Helsingfors stads svenska grundläggande utbildning från och med 1.8.2021
Beslut
Fostran- och utbildningsnämndens svenska sektion beslutade att godkänna följande ändringar i den kommunala läroplanen för Helsingfors stads svenska grundläggande utbildning:
Kapitel 5.1.1 Gemensamt ansvar för att handleda eleverna preciseras utgående ifrån Utbildningsstyrelsens anvisningar 9.3.2021 på följande sätt:
”I planen beskrivs också samarbetet mellan hem och skola kring handledningen, skolans samarbete med arbetslivet, intensifierad personlig elevhandledning, handledning till studier efter grundläggande utbildning och arrangemangen kring den praktiska arbetslivsorienteringen.”
Förändringarna träder i kraft från och med 1.8.2021.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Den kommunala läroplanen för Helsingfors stads svenska grundläggande utbildning är godkänd av utbildningsnämndens svenska sektion 3.9.2015.
Utbildningsstyrelsens ändringsanvisningar 9.3.2021
Som en del av utvidgandet av läroplikten utökas elevhandledningens uppgifter i grundläggande utbildning till att omfatta också intensifierad personlig elevhandledning. På grund av detta har Utbildningsstyrelsen 9.3.2021 ändrat och kompletterat Grunderna för läroplanen för grundläggande utbildningen 2014 kapitel 15.4.19 Elevhandledning och gett anvisningar för hur den kommunala läroplanen skall utarbetas (kapitel 1.4).
Utgående ifrån Utbildningsstyrelsens anvisningar skall ändringarna träda i kraft 1.8.2021. Kapitel 15.4.19 Elevhandledning i läroplanens grunder tas i bruk som sådant i den kommunala läroplanen. Dessutom kompletteras den kommunala läroplanen utgående ifrån Utbildningsstyrelsens anvisningar. Anvisningarna gäller utarbetandet av den skolvisa handledningsplanen.
Texten som gäller den skolvisa handledningsplanen i Helsingfors stads kommunala läroplan lyder som följande:
”I skolans handledningsplan beskrivs handledningens struktur, tillvägagångssätt, arbets- och ansvarsfördelning samt mångprofessionella nätverk, vilka behövs för att de fastställda målen ska uppnås. I planen beskrivs också samarbetet mellan hem och skola kring handledningen, skolans samarbete med arbetslivet samt arrangemangen kring den praktiska arbetslivsorienteringen.”
Förslagsvis preciseras den kommunala läroplanen så att den sista meningen lyder:
”I planen beskrivs också samarbetet mellan hem och skola kring handledningen, skolans samarbete med arbetslivet, intensifierad personlig elevhandledning, handledning till studier efter grundläggande utbildning och arrangemangen kring den praktiska arbetslivsorienteringen.”
Samtidigt uppdateras handledningsplanen för grundläggande utbildning vid Helsingfors stad (bilaga 1) utgående ifrån de ändringsanvisningar som Utbildningsstyrelsen har gett.
Beslutanderätt
I förvaltningsstadgans 15:e kapitel, 2 §:s andra avsnittets 1:a moment beslutar eller godkänner fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion grunder och gränser enligt vilka en tjänsteinnehavare beslutar om godkännande på stadsnivå av läroplaner och andra planer som hänför sig till ordnandet av undervisningen.
Päätös tullut nähtäväksi 02.07.2021
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Faxnummer: | (09) 655 783 |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | (09) 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Nina Malaska, pedagogisk sakkunnig, telefon: