Valtuustoaloite, liikennekilpien riittävästä korkeudesta, jotta kaupunki olisi turvallinen kaikille
Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Laura Finne-Elosen ym. valtuustoaloitteesta koskien liikennemerkkien turvallista sijoittelua
Lausunto
Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:
Liikennemerkin sijoituksesta kadun pituus-, korkeus- ja poikkisuunnassa säädetään tieliikennelainsäädännössä. Liikenteenohjauslaitteiden käytöstä annetun asetuksen mukaan: ”Jos jäljempänä ei toisin säädetä, alimman liikennemerkin alareunan korkeuden tulee olla 1,5-3,2 metriä ajoradan pinnasta, jalkakäytävällä ja pyörätiellä kuitenkin 2,2-3,2 metriä näiden pinnasta mitattuna.” Tähän yleissääntöön on joitakin poikkeuksia, joista on erikseen säädetty asetuksessa kyseisen liikennemerkin kohdalla.
Liikennemerkkejä pyritään käyttämään niin vähän kuin on mahdollista. Asetuksen mukaan mm. kieltoa ja rajoitusta osoittavaa merkkiä ei saa käyttää, jos tieliikennelain säännökset muutenkin edellyttävät vastaavan kiellon tai rajoituksen noudattamista. Helsinki ei myöskään lähtökohtaisesti käytä liikennemerkkejä, joiden käyttöä lainsäädäntö ei suoraan edellytä.
Edellisistä huolimatta katukuvassa on paljon liikennemerkkejä ja näistä osa on asennettu väärään korkeusasemaan, yleensä liian alas. Epätäsmällisesti asennettuja liikennemerkkejä ilmestyy katukuvaan kaikissa työvaiheissa: uutta rakennettaessa, työnaikaisia liikennejärjestelyitä palautettaessa ja ylläpitovaiheessa liikenteen ohjausjärjestelyitä päivitettäessä.
Uusi tieliikennelaki tuli voimaan 1.6.2020. Liikennemerkkien kuvia yksinkertaistettiin ja niihin tehtiin teknisiä muutoksia merkkien ymmärrettävyyden ja luettavuuden parantamiseksi. Uusien merkkien asentamiseen on lainsäädännössä siirtymäsäännökset. Joitain merkkimuutoksia tuli toteuttaa heti, mutta valtaosalle merkeistä annettiin kymmenen vuoden siirtymäsäännös tasapainottamaan uuden lain kustannusvaikutusta tienpitäjille. Nykyisten liikennemerkkien korkeusasema tarkistetaan samassa yhteydessä, kun uuden lain mukaiset merkit asennetaan maastoon. Tämä on kustannustehokkain tapa korjata myös aikaisemmat puutteet liikennemerkkien asennuksissa käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa. Uusissa kadunrakennushankkeissa ja ylläpitotoimeksiannoissa valvontaa terävöitetään niin, että liikennemerkkiasennukset tehdään lainsäädännön ja suunnitteluohjeiden mukaisesti. Liikenneturvallisuuden kannalta kriittisimmät kohteet korjataan välittömästi, kun niitä havaitaan.
Lausunto on ehdotuksen mukainen.
Valtuustoaloite
Valtuutettu Laura Finne-Elonen ja 9 muuta valtuutettua ovat tehneet 16.6.2021 seuraavan valtuustoaloitteen:
"Tiekyltit paremmalle korkeudelle, jotta kaikilla olisi turvallisempi kaupunki
Liikennekilpien tulee kaupunkiympäristön toimialan määräyksen mukaisesti Helsingissä sijaita sellaisella korkeudella, etteivät ne voi aiheuttaa henkilö- tai ajoneuvovahinkoja. Suosituksena on, että kilvet sijaitsevat yli 200 cm korkeudella. Tämä myös siksi, että kilvet olisivat ulottumattomissa, ja säästyisivät siten vahingonteoilta.
Nyt tilanne on kuitenkin se, että usealla paikalla kaupungissa kilpiä on sijoitettu hyvin matalalle, esimerkiksi Töölön torilla kylttejä on 160 senttimetrin korkeudella. Näin matalalle sijoitetut kyltit, jotka lisäksi sijaitsevat kapealla jalkakäytävällä, saattavat helposti vahingoittaa ihmisiä, etenkin liikkumisrajoitteisia tai näkövammaisia. Matalalle asennetut kilvet ovat myös vaarana pyöräilijöille.
Siksi pyydänkin tässä aloitteessa, että Helsingin kaupunki kiinnittäisi enemmän huomiota liikennekilpien korkeuteen ja seuraisi määräyksiä tarkemmin, ja että aiemmat virheet nyt korjattaisiin."
Lausuntopyyntö
Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 12.10.2021 mennessä.
Päätös tullut nähtäväksi 05.10.2021
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Jouni Korhonen, johtava liikenneasiantuntija: 09 310 37080