Toimivallan siirtäminen sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoille yksilöhuollon päätöksissä

HEL 2021-008863
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 154
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttäminen yksilöhuollon asioissa 1.9.2021 lukien

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Päätös

Toimialajohtaja päätti muuttaa 1.9.2021 lukien delegointisäännön kohdan 1.1 otsikkoa, 3, 18-20, 25-26, 30-40, 43, 46-47, 51, 53, 58-60, 71, 73, ja 78 §:ää.

Samalla toimialajohtaja päätti lisätä uuden 61-63 §:n.

Lisäksi toimialajohtaja päätti poistaa 61 §:n.

Päätöksen perustelut

Toimialajohtajan toimivalta päättää delegointisäännöstä perustuu hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 1 momenttiin, jonka mukaan toimialajohtaja määrää viranhaltijan päättämään siltä osin kuin asia ei kuulu jaoston päätettäväksi, sosiaalihuollon järjestämisestä ja antamisesta sekä palvelusta määrätyn maksun määräämisestä lautakunnan vahvistamien perusteiden mukaisesti.

Tämän päätöksen muutetut ja poistetut pykälät tarkoittavat voimassa olevan delegointisäännön vastaavia ja lisätyt 1.9.2021 voimaan tulevaksi ehdotetun delegointisäännön pykäliä.

Osaa delegointisäännön määräyksistä on muutettu sen johdosta, että tehtäviä on siirretty, esimerkiksi jälkihuollon tehtäviä on siirretty nuorten palveluista lastensuojelun avohuoltoon (19 §:n 16 k. ja 20 §:n 11 ja 12 k.).

Terveys- ja päihdepalveluissa esitetään poistettavaksi ensilinjan palvelujen, mielialahäiriöpalvelujen, psykoosipalvelujen ja päihdepalvelujen johtavalta sosiaalityöntekijältä oikeus päättää päihdehuoltolaissa tarkoitetusta lyhytaikaisesta hoidosta väkivaltaisuuden perusteella (58 §) ja siirrettäväksi päätöksenteko-oikeus uuteen 63 §:ään, joka koskee päihdepalvelujen johtavan sosiaalityöntekijän oikeutta päättää kyseisestä lyhytaikaisesta hoidosta. Kysymys on merkittävän julkisen vallan käytöstä, joten on peusteltua, että sen käyttö on keskitetty päihdepalveluihin. Ensilinjan palveluiden, mielialahäiriöpalvelujen, psykoosipalvelujen ja päihdepalvelujen johtavalta sosiaalityöntekijältä, sosiaalityöntekijältä ja sosiaaliohjaajalta esitetään poistettavaksi oikeus päättää päihdehuollon palvelujen antamisesta (58 §:n 2 k, 59 §:n 2 k. ja 60 §:n 2 k.). Päätöksenteko keskitetään uuteen 61 §:ään, jonka mukaan päihdehuollon palvelujen johtava sosiaalityöntekijä, sosiaalityöntekijä ja sosiaaliohjaaja päättävät päihdepalvelujen antamisesta. Päihdepalvelujen antamista koskeva päätöksenteko on tarkoituksenmukaista keskittää päihdepalveluihin.

Nuorten palveluista ja aikuissosiaalityöstä on johtavilta sosiaalityöntekijöiltä, sosiaalityöntekijöiltä sekä sosiaaliohjaajilta poistettu oikeus päättää päihdehuollon palvelujen antamisesta (30-40, 43, 46 ja 47 §). Perusteluna on se, että kyseiset työntekijät osallistuvat päihdehuollon palvelujen antamiseen, lähinnä päätösten täytäntöönpanoon, mutta he eivät tee kyseisiä päätöksiä.

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluissa taas asiakasohjauksen sosiaalityöntekijät ja asiakasohjaajat tekevät päätöksiä päihdehuollon palvelujen antamisesta, minkä johdosta 71 ja 73 §:ään on lisätty asiaa koskeva uusi määräys (3 k.).

Päätös tullut nähtäväksi 03.09.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 09 310 43970

karri.valimaki@hel.fi

Päättäjä

Juha Jolkkonen
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja