Hankesuunnitelma, Johanneksenkentän huoltorakennus

HEL 2021-009984
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 160 §

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätös tarveselvityksen hyväksymisestä ja lausunto Johanneksenkentän huoltorakennuksen hankesuunnitelmasta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti antaa puoltavan lausunnon kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle huoltorakennusta 21.9.2021 päivätystä hankesuunnitelmasta.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta esittää huolensa siitä, että hankkeen kustannusarvio on 2,35 milj. euroa enemmän kuin hankkeelle osoitettu määräraha. Siksi lautakunta korostaa, että tekojääratahankkeen kasvaneet kustannukset otetaan huomioon korotuksena talonrakentamisohjelmaan ja liikunta-alueiden investointiohjelmaan eikä hanke syö muiden hankkeiden määrärahoja. Lautakunta korostaa myös, että hankkeen kasvaneista kustannuksista aiheutuvat käyttötalouden lisäpaineet otetaan huomioon kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan budjetissa vuodesta 2023 alkaen.

Käsittely

Liikuntajohtaja Tarja Loikkasen ollessa poissa kokouksesta asian esittelijänä toimi vs. liikuntajohtaja Petteri Huurre.

Esittelijä muutti perusteluita seuraavalla lisäyksellä:

Tekojääratojen palveluverkkoa on syytä tarkastella lähivuosina. Tässä yhteydessä on syytä tarkastella myös mahdollista tekojääradan tarvetta Koillis-Helsingissä, esimerkiksi Tapulikaupungissa.

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet –palvelukokonaisuus on pyytänyt kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta lausuntoa 21.9.2021 päivätystä Johanneksenkentän huolto- ja pukusuojarakennuksen tarveselvityksestä ja hankesuunnitelmasta.

Tekojääradan rakentaminen pidentää useimpina talvina huomattavasti luistelukautta Helsingin ilmasto-olosuhteissa. Liikuntaolosuhteiden parantaminen lisää liikunnan määrää ja sillä on myönteisiä kansanterveydellisiä vaikutuksia lähialueilla laajemminkin.

Helsingissä on tällä hetkellä tekojääradat Jätkäsaaressa, Kalliossa, Kontulassa, Käpylässä, Laajasalossa, Lassilassa, Oulunkylässä ja Pukinmäessä.

Liikuntavirasto teetti vuonna 2017 selvityksen liikuntapaikkojen saavutettavuudesta ja tulevien liikuntapaikkojen optimaalisista sijainneista pitkän aikavälin tarkastelussa. Selvityksestä kävi ilmi, että Jätkäsaaren liikuntapuistoon toteutettu tekojääkenttä parantaa saavutettavuutta eteläisissä kaupunginosissa etenkin tulevaisuuden väestöennuste huomioiden. Selvityksessä tekojääkenttäverkoston optimaalisimmat sijainnit uusille tekojääkentille sijaitsevat Herttoniemessä, Vuosaaressa, Haagan/ Ruskeasuon alueilla ja Östersundomissa. Selvityksen pohjalta on toteutettu Laajasalon tekojääratakaukalo ja suunnitteilla on tekojääradan rakentaminen Vuosaareen.

Johanneksenpuiston sijainti Helsingin kantakaupungissa, keskellä maan suurimpia päiväkotien, koulujen ja ylempien oppilaitosten keskittymää, puoltaa hankkeen toteuttamista.

Tulevat käyttäjäryhmät ovat kantakaupungin asukkaat yleisesti, eteläisten kaupunginosien koululaiset ja liikuntaseurat.

Aikaisemmat päätökset

Kulttuuri- ja vapaa-ajanlautakunnan piti lausunnossaan 11.9.2018 Johanneksenpuistoa Tehtaanpuistoa parempana vaihtoehtona uuden tekojääradan toteutuspaikaksi.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi Johanneksenpuiston puistosuunnitelman 5.11.2019 siten, että suunnitelmaan lisättiin tekojääradan rakentaminen.

Kaupunginvaltuusto hyväksyessä 27.11.2019 talousarvion vuodeksi 2020 ja taloussuunnitelman ohjeellisena vuosille 2020–2022, investointeihin lisättiin Johanneksenkentän tekojäärata. Hankkeelle varattiin yhteensä 1,4 milj. euroa, josta puolet jaettiin huoltorakennuksen hankkeelle ja puolet tekojääkentän hankkeelle.

Huolto- ja pukusuojarakennuksen tarpeellisuus

Tuleva huolto- ja pukusuojarakennus palvelee sekä kentän huoltoa, että käyttäjiä ja on välttämätön osa tekojääradan toimintaa. Rakennukseen on sijoitettu kentän huollon kannalta tarvittavat tekniset tilat sekä tilat sisä- ja ulkopukeutumista ja WC- käyntejä varten.

Tilankäyttö ja erityisvaatimukset

Rakennukseen sijoitetaan jääradan jäädytyslaitteisto, huolto- ja säilytystila jäänhoitokoneille sekä varastotilaa tekojään hoitokalustolle. Tekninen valvontalaitteisto ja henkilökunnan taukotila sijoitetaan erikseen näistä.

Hankkeen keskeisen sijainnin takia on kiinnitetty erityistä huomioita jääntekojärjestelmästä aiheutuvan melun minimoimiseen. Perinteiset jääntekojärjestelmien laitteiden lauhduttamiseen käytettävät koneet aiheuttavat melua ja niiden vaimentamisen edellyttämät kookkaat rakenteet eivät sovellu toteutettavaan kulttuuriympäristöön. Kulttuuriympäristöönsä soveltuvin ja ääniteknisesti toiminnallisin ratkaisu on lauhduttaminen kytkemällä rakennus Helen Oy:n kaukokylmä ja -lämpöverkostoon. Kylmälaitteista saatava lauhde-energia käytetään huoltorakennuksen ja käyttöveden lämmittämiseen. Ylimääräinen lauhdelämpö siirretään Helenin verkostoon.

Laajuus ja kustannukset

Kaupunginvaltuuston 09.12.2020 hyväksymässä talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa vuosiksi 2021-30 hankkeen suunnittelulle ja toteutukselle varattiin määrärahaa yhteensä 1,0 milj. euroa ja hankkeen toteutus aikataulutettiin vuosille 2021–22.

Huoltorakennuksen sovittaminen valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen RKY-alueelle on edellyttänyt huolellista toiminnallista suunnittelua ja arvokkaampien julkisivu- ja kattomateriaalien käyttämistä. Huonon maaperän takia tehtävät perustus- ja maatyöt ovat ennakoitua laajemmat ja vaativammat.

Ympäristön vaatimuksista johtuen hankkeen kustannukset ovat suunnitteluvaiheen aikana nousseet ja hankesuunnitelman mukainen arvio enimmäiskustannuksesta on 1,75 milj. euroa (alv 0%) maaliskuun 2021 kustannustasossa. Hankkeen kokonaislaajuus on 259 brm² mikä laskennallisesti tarkoittaa 6 757 e/ brm² (alv 0%).

Kokonaisuudessaan tekojääradan rakentamisen kustannusarvio on 3,75 milj. euroa, josta 1,75 milj. euroa on huoltorakennuksen osuus ja kentän rakentamisen osuus 2,0 milj. euroa. Summa on 2,35 milj. euroa suurempi kuin valtuuston alun perin hankkeelle osoittama 1,4 milj. euroa.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin varataan 150 000 euroa, joka sisältää kalustamisen, tarvikkeet ja laitteet. Henkilökunta ja kiinteistönhoidon vuosittaisiksi kuluiksi on arvioitu 45 000 euroa/vuosi ja tekojääkentän (n. 4 kk) energiakustannuksiksi 60 000 euroa/vuosi.

Hankesuunnitelman mukainen huoltorakennuksen pääomavuokra kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle on 96 204 euroa vuodessa (35,79 euroa/m²/kk). Neliövuokran perusteena on 224 htm².

Hankkeen aikataulu

Hankesuunnitelman mukaan yleis- ja toteutussuunnittelu tehdään talvella 2021–22 ja toteutus vuosina 2022–23. Rakennuksen valmistuminen ja luovutus on aikataulutettu kesäkuuhun 2023.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 12.10.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

vs. liikuntajohtaja
Petteri Huurre

Lisätietojen antaja

Matti Kuusela, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 87783

matti.kuusela@hel.fi

Jyrki Inkinen, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 87904

jyrki.inkinen@hel.fi

Pontus Högström, arkkitehti, puhelin: 09 310 21714

pontus.hogstrom@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Johanneksenkentän huoltorakennus hankesuunnitelma 21.09.2021
2. Hankesuunnitelman liitteet 21.09

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.