Avustuksen hakeminen, kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuki, opetus- ja kulttuuriministeriö

HEL 2021-012114
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 67

Valtion rakennetuen hakeminen taiteen, kulttuurin ja luovien alojen liiketoimintaosaamisen yhteiskehittämiseen

Rahoitusjohtaja

Päätös

Rahoitusjohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Opetus- ja kulttuuriministeriön Kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuki rahoitushakuun hankkeella “Taiteen, kulttuurin ja luovien alojen liiketoimintaosaamisen yhteiskehittäminen uuden kansainvälisen kasvun pohjana”.

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä (OKM) haetaan 90 % rakennetukea 350 000 euron hankekustannuksiin vuosille 2022-2023. Avustusta haetaan ajalle 1.1.2022 - 31.12.2023.

Hankkeen rahoituksen 10 % osavastuuosuudesta vastaa 29 000 eurolla Helsingin kaupunki ja 6 000 eurolla Aalto-korkeakoulusäätiö hankkeen osatoteuttajana. Helsingin kaupungin omarahoitusosuus maksetaan puoliksi elinkeino-osaston talousarviotilinumerolta 1814100 ja puoliksi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan talousarviotilinumerolta 41001. Mikäli Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) päätös on myönteinen, hankkeelle avataan elinkeino-osaston talouden seurantajärjestelmään oma projektitunniste hankkeen menojen ja tulojen seuraamiseksi.

Samalla rahoitusjohtaja päätti valtuuttaa kaupunginkanslian elinkeino-osaston uudet yritykset -yksikön toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja uudet yritykset -yksikön päällikön allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat.

Päätöksen perustelut

Hankkeella edistetään taide-, kulttuuri- ja luovien alojen palveluiden sekä tuotanto- ja toimintamallien liiketoimintalähtöistä uudistamista Helsingissä. Alat ovat kärsineet voimakkaasti Covid-19 -pandemiasta ja tämän lisäksi alan toimintaan vaikuttavat tukirakenteet ovat muutosten äärellä. Tarve liiketoimintaosaamisen vahvistamiseksi ja liiketoimintalähtöisyyden lisäämiseksi alalla on ilmeinen. Digitalisaation vaikutus taide-, kulttuuri- ja luovan alan yritystoimintaan on merkittävä ja alan yritysten kyvykkyyttä myös tältä osin tulee vahvistaa. Hanke omalta osaltaan vastaa myös tähän tarpeeseen. Elinkeino-osaston lisäksi hankkeen toteutuksessa toimii Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kulttuuripalvelukokonaisuus.

Suomen kestävän kasvun ohjelman tavoitteena on luovien alojen työpaikkojen lisääntyminen ja alojen osuuden nousu merkittävästi nykyisestä 3,5 %:n BKT-osuudesta vuoteen 2026 mennessä. Viimeisimmän, vuonna 2018 julkaistun Valtioneuvoston selvityksen mukaan 57% luovan talouden työpaikoista sijoittui Uudellemaalle. Helsingin kulttuuri- ja taidealan oppilaitoksista valmistui vuonna 2019 1335 henkilöä. Se oli 33 % koko maassa valmistuneista. Koska alojen toiminta painottuu Helsinkiin, on kaupungin omalta osaltaan tärkeä varmistaa kasvupotentiaalin toteutuminen alueella.

Elinkeino-osaston uudet yritykset -yksiköllä on pitkäaikainen kokemus uuden yritystoiminnan tukemisesta. Vuosittain yksikön palveluiden tukemana perustetaan yli tuhat uutta yritystä Helsinkiin. Yksikön palvelut perustuvat omien markkinakatveisiin suunnattujen palveluiden ja laajan kumppaniverkoston palveluiden yhdistämiseen. Yksikön syksyllä 2021 teettämän taiteen, kulttuurin ja luovien alojen keskusjärjestöille ja muille keskeisille yhteistyökumppaneille suunnatun kyselytutkimuksen perusteella tarve haettavan hankkeen toimenpiteille on ilmeinen. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kulttuuripalveluiden kumppanuudet-yksikkö puolestaan toimii tiiviissä suhteessa helsinkiläisiin taiteen ja kulttuurin toimijoihin sekä avustusten että erilaisten hankkeiden kautta. Yksikön näkemys alan osaamisen kehittämisen tarpeista on yhteneväinen, tarve on huomattavan korostunut pandemian myötä ja rahoitusympäristön epävarmuuden voimistuessa.

Erityisesti taide-, kulttuuri- ja luovan talouden toimialat ja klusterit ovat kärsineet Covid-19 rajoituksista. Toimialat työllistävät normaaliolosuhteissa hyvin suuren määrän freelancer-toimijoita, joilta käytännössä maaliskuun puolivälin 2020 jälkeen hävisivät toimeksiannot ja toimeentulo. Juuri nyt toimialoilla tarvitaan kipeästi positiivisia signaaleja, uskoa tulevaan ja konkreettisia jälleenrakennustoimenpiteitä, joilla on pidempiaikaisia, rakenteellisiakin vaikutuksia. Tähän kannustaa myös taiteen- ja kulttuurin rahoitusympäristön kasvava epävarmuus.

Hanke tukee Helsingin kaupunkistrategian 2021-2025 kantavaa ajatusta Helsingistä kasvun paikkana edesauttamalla osaltaan luovien alojen kasvupotentiaalin toteutumisen Helsingissä. Strategiassa on niin ikään todettu, että Helsinki tukee kulttuuri- ja tapahtuma-alaa koronakriisistä selviämisessä.

Hallintosäännön 12 luvun 4 §:n 7 kohdan mukaisesti rahoitusjohtaja hakee kaupungin puolesta valtionosuudet ja -avustukset sekä niihin verrattavat etuudet.

Päätös tullut nähtäväksi 28.10.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Tommo Koivusalo, yksikön päällikkö, Uudet yritykset, elinkeino-osasto, puhelin: 09 310 36492

tommo.koivusalo@hel.fi

Päättäjä

Tuula Saxholm
rahoitusjohtaja
Marja-Leena Rinkineva
elinkeinojohtaja

Liitteet (pdf)

1. Liite 1 Hakuilmoitus
2. Liite 2 Hankesuunnitelma
3. Liite 3 Kustannus- ja rahoituslaskelma
4. Liite 4 Aalto sitoumuskirje

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.