Aloituspaikat ja toimipaikat, ruotsinkielinen esikouluopetus, lukuvuosi 2022-2023

HEL 2021-012543
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 33 §

Fastställande av de enheter i vilka förskoleundervisning ges och det maximala antalet platser samt verksamhetstiderna för verksamhetsåret 2022–2023

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto

Beslut

Svenska sektionen beslutade att fastställa enheterna för förskoleundervisning och för de kommunala förskolornas del även det maximala antalet platser för verksamhetsåret 2022-2023.

Sektionen beslutade att de kommunala enheterna för förskoleundervisning fastställs om gruppstorleken är minst 14 elever. Utgångspunkten är att det bör finnas minst en förskola i varje elevupptagningsområde. Av grundad anledning kan förskoleundervisning även ordnas för en mindre grupp. Minimigruppstorleken kan underskridas av särskilda geografiska skäl, då andra verksamhetsställen med förskoleundervisning ligger på långt håll eller har besvärliga trafikförbindelser. I försöket med tvåårig förskoleundervisning kan gruppstorleken underskridas om det inte finns tillräckligt med barn som hör till försökets målgrupp på daghemmet.

Samtidigt beslutade svenska sektionen att de svenska förskoleenheterna följer samma verksamhetstider som inom den grundläggande utbildningen, utom ifråga om läsårets sista arbetsdag som är en lördag, då förskoleundervisning inte ordnas.

Södra området
 
 
Drumsö daghems förskola
 
54 platser
Kronohagens förskola
21 platser
Cygnaeus förskola
35 platser
Minerva förskola
28 platser
Förskolan innehåller en integrerad specialförskolegrupp för barn med särskilt stöd från stadens södra och västra elevupptagningsområde
 
 
Sammanlagt
 
138 platser
 
Västra området
 
 
Haga förskola
 
21 platser
Malmgårds förskola
21 platser
Munksnäs förskola
28 platser
Sockenstugans förskola
14 platser
Toppans förskola
21 platser
utöver det bereds 6 platser för en förskolegrupp för barn med förlängd läroplikt
 
 
Sammanlagt
 
111 platser
 
Norra området
 
 
Daghemmet Fenix förskola
 
21 platser
Daghemmet Sesam förskola
21 platser
Staffans förskola
35 platser
Åshöjdens förskola
21 platser
Månsas förskola
21 platser
 
Sammanlagt
 
119 platser
 
Östra området
 
 
Botby förskola
 
35 platser
Förskolan innehåller en integrerad specialförskolegrupp för barn med särskilt stöd från stadens norra och östra elevupptagningsområde
 
Daghemmet Domus förskola
21 platser
Daghemmet Piltens förskola
21 platser
Daghemmet Rastis förskola
21 platser
Landbos förskola
14 platser
 
Sammanlagt
 
112 platser

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Sulje

Enligt kapitel 15, § 2, moment 1, punkt 1, i förvaltningsstadgan för Helsingfors stad är det den svenska sektionen som för de svenska förskolornas del fastställer de enheter i vilka förskoleundervisning ges i daghem och skolor. Med stöd av moment 2, punkt 4 i samma paragraf beslutar sektionen om verksamhetstiderna inom förskoleundervisningen.

Svenska sektionen fastställer årsvis enheterna och det maximala antalet platser per förskola. Det maximala antalet förskoleplatser baserar sig på antalet barn födda 2016 som är i svenskspråkig kommunal och privat småbarnspedagogik. Därtill har antalet svenskspråkiga barn i finsk småbarnspedagogik samt prognosen över svenskspråkigt registrerade barn i Helsingfors beaktats.

Alla elever har förstahandsrätt att delta i förskoleundervisningen inom det elevupptagningsområde som hen bor i. Eleven erbjuds en plats i närförskolan på basis av sin bostadsadress. Inom den kommunala förskoleundervisningen är minimigruppstorleken 14 elever. Om det inte finns underlag att fylla en grupp med barn i förskoleåldern fylls gruppen med yngre barn.

Vid anvisande av förskoleplats är utgångspunkten en kontinuitet mellan småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen i närskolan. Förskolegrupperna bildas i enlighet med lagen om grundläggande utbildning och lagen om småbarnspedagogik.

I Helsingfors ges förskoleundervisning under högst 190 verksamhetsdagar och högst 760 timmar per verksamhetsår. Förskoleundervisningen följer skolornas arbetstider för läsåret 2022–2023, men ges inte på lördagar. Undervisning ges fyra timmar per dag mellan kl. 9.00 och kl. 13.00. Den kompletterande småbarnspedagogiken ordnas på samma ställe som förskoleundervisningen ges.

Inom försöket med den 2-åriga förskoleundervisningen kan antalet elever per grupp underskridas, om det inte i daghemmet finns tillräckligt många barn som hör till försöksgruppen. För barn inom det 2-åriga förskoleförsöket anvisas inte en ny plats inom förskoleundervisningen, utan verksamheten fortgår på det angivna verksamhetsstället. För de år 2017 födda barn som deltar i det 2-åriga förskoleförsöket sker ansökan genom ett separat ansökningsförfarande.

Finska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning har fastställt verksamhetsställen för förskoleundervisningen samt minimigruppstorleken för läsåret 2022-2023 på mötet den 26.10.2021.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 25.11.2021

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Sulje

Esittelijä

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Lisätietojen antaja

Barbro Björk-Sinisalo, specialplanerare, telefon: 09 310 81193

barbro.bjork-sinisalo@hel.fi