Avustuksen hakeminen, valtionavustus, lukiokoulutuksen laatu- ja saavutettavuusohjelman edistäminen, Opetushallitus
Valtionavustus lukiokoulutuksen laatu- ja saavutettavuusohjelman edistämiseen
Päätös
Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea lukiokoulutuksen kehittämiseen liittyen lukiokoulutuksen laadun ja saavutettavuuden kehittämiseen tarkoitettua rahoitusta Opetushallituksesta 502 668 euroa ajalle 1.4.2022-31.7.2023. Omarahoitusosuus on 10 prosenttia haetusta summasta. Omarahoitusosuus katetaan kehittämispalveluiden, suomenkielisen lukiokoulutuksen ja ruotsinkielisten palveluiden määrärahoista. Kunkin palvelun omarahoitusosuus on 10 prosenttia hankkeessa syntyneistä, heidän palveluunsa kohdennetuista menoista. Hakemus liitteenä.
Lisäksi lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti valtuuttaa pedagogisen asiantuntija Sara Peltolan toimimaan Lukiokoulutuksen laatu- ja saavutettavuusohjelman edistäminen –hakemuksen sähköisessä hallintojärjestelmässä asiointiroolissa.
Päätöksen perustelut
Opetushallitus on julistanut marraskuussa 2021 haettavaksi valtioavustuksen lukion laatu- ja saavutettavuusohjelman edistämiseen yhteensä enintään 5 miljoonaa euroa (diaarinumero OPH-4795-2021).
Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt lukiokoulutuksen laatu- ja saavutettavuusohjelman vuosille 2021–2022. Ohjelman tavoitteena on kehittää lukiokoulutuksen laatua ja saavutettavuutta, edistää opiskelijoiden hyvinvointia sekä vahvistaa koulutuksen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Laatu- ja saavutettavuusohjelma muodostuu useista kokonaisuuksista, joista yksi on laadukas opinto-ohjaus. Opinto-ohjauksen kehittäminen toteutetaan osana lukiokoulutuksen laadun kehittämistä.
Lukiokoulutuksen opinto-ohjauksen kehittämisohjelma käynnistettiin kesällä 2020 osana perusopetuksen ja toisen asteen opinto-ohjauksen kehittämisohjelmaa. Lukiokoulutuksessa opinto-ohjauksen kehittämisohjelman tavoitteena on kehittää ohjauksen toimintatapoja ja käytänteitä valtakunnallisesti systemaattisiksi ja opiskelijoita yhdenvertaisesti kohteleviksi. Tavoitteena on oikea-aikainen ja opiskelijan tarpeisiin vastaava opinto- ja uraohjaus.
Kehittämisohjelman avulla vahvistetaan ennen kaikkea eniten tukea ja ohjausta tarvitsevien nuorten, kuten oppimisvaikeuksia kokevien tai psyykkisesti oireilevien nuorten sekä maahanmuuttotaustaisten ja vieraskielisten nuorten saamaa ohjausta. Ohjauksen laadun vahvistamisen ohella pyritään turvaamaan myös ohjauksen riittävyys.
Helsingin kaupungin Opoboost-hankkeen tavoitteet
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala hakee avustusta hankkeelle, jonka tavoitteena on 1) turvata laadukas opinto-ohjaus lukio-opintoja kokeileville tutkintoon valmistavan koulutuksen (TUVA) opiskelijoille, 2) tukea koko oppilaitos ohjaa -toimintamallin jalkautumista ja kehittää varhaisen tuen malleja ja ratkaisuja, 3) tehdä yhteistyötä perusopetuksen kanssa ja kehittää perus- ja lukiokoulutuksen nivelvaiheen tiedonsiirtoa ja ohjausmalleja, 4) kehittää perusopetuksessa tehostettua tai erityistä tukea saaneiden opiskelijoiden ohjausta ja 5) kehittää maahanmuuttotaustaisten ja vieraskielisten opiskelijoiden ohjauksen malleja ja materiaaleja yhteistyössä monikielisten ohjaajien kanssa.
Molemmat tavoitteet ovat Helsingin kaupunkistrategian 2021–
2025 mukaisia. Hankkeen tavoitteet, toiminta ja tavoitellut tulokset sekä talousarvio on kuvattu tarkemmin oheisessa valtionavustushakemuksessa.
Toimivalta
Rahoitusjohtajan päätöksen 103 §, 10.12.2018 mukaan valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivalta on siirretty lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtajalle kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisessa.
Päätös tullut nähtäväksi 12.01.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Lisätietojen antaja
Sara Peltola, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 26222
Elli-Noora Lassy, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 35095
Nina Malaska, pedagogisk expert, puhelin: 09 310 24588