Puistosuunnitelma, Huopalahdenportin alue, Ruskeasuo, VIO 6176/1
Haaganpuronlehto, puistosuunnitelma, Ruskeasuo, Haaga
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat tiimipäällikkö Juha Väisänen ja projektinjohtaja Petra Rantalainen. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Amanda Pasasen ehdotuksesta.
Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Haaganpuronlehdon puistosuunnitelman sisältäen suunnitelmapiirustuksen nro VIO 6176/1 (liite 2) ja Haaganpuron puistosillan suunnitelman nro VIO 6176/420 (liite 3).
Lähtökohdat ja tavoitteet
Haaganpuronlehto sijaitsee Ruskeasuon (16.) ja Haagan (29.) kaupunginosissa. Haaganpuronlehto on esitetty piirustuksessa nro VIO 6176/1. Puistosillan suunnitelma on esitetty piirustuksessa nro VIO 6176/420.
Puistosuunnitelma on asemakaavan nro 12591 mukainen, ja suunnittelun lähtökohtana on voimassa oleva asemakaava. Alue osoitetaan kaavassa puistoksi VP-merkinnällä, ja sen pinta-ala on 8 700 m². Puistossa on tilavarauksia maanalaisille johdoille, sekä yleiselle jalankululle ja pyöräilylle varatuille käytäville. Pääreitin nimi on Haaganpuronpolku. Puiston poikki kulkee myös Haaganpuron muokattava uoma. Puistoon sijoittuu uuden rakennettavan alueen hulevesien käsittelyyn tarvittava hulevesipainanne. Asemakaava mahdollistaa asuinkortteleista rakennettavat yhteydet puiston kulkureiteille.
Haaganpuronlehdon puistosillan kohdalla suunnitelma ulottuu hiukan kaavan nro 9090 puistoalueelle, joka on asemakaavassa merkitty VP-merkinnällä.
Haaganpuronlehto sijaitsee uuden Huopalahdenportin asuinalueen luoteisreunalla rajautuen idästä uusiin asuinkerrostaloihin ja Kurjenmiekanpuistoon. Pohjoisessa on nykyinen Vihdintie ja länsipuolella ovat Puutarhurinlehto sekä Vihdintien yli johtavan kevyenliikenteensillan penkka. Puiston läpi virtaa Haaganpuro, joka on arvokas taimenpuro. Puistoalue jatkuu etelässä puron vartta seuraillen suunnittelualueen ulkopuolelle.
Haaganpuronlehdon pääasiallisia käyttäjiä ovat alueen asukkaat sekä alueen liiketilojen työntekijät ja asiakkaat. Puistossa on tarkoitettu oleskeluun, ja se toimii jalankulun ja pyöräilyn kulkuyhteytenä sekä pohjois-eteläsuunnassa että itä-länsisuunnassa.
Haaganpuronlehdon rakentaminen tapahtuu osana Huopalahdenportin alueen rakentamista. Puiston purouomaan kohdistuvat työt ajoittuvat alueen rakentamisen alkuvaiheeseen ja viimeistelyt myöhempään vaiheeseen.
Nyt hyväksyttävän Haaganpuronlehdon puistosuunnitelman kanssa samaan aikaan suunniteltiin ja vuorovaikutettiin Perttelinpuiston, Kurjenmiekanpuiston ja Punamäenlehdon puistosuunnitelmat. Perttelinpuiston suunnitelman hyväksyy kaupunkiympäristölautakunta. Kahden jälkimmäisen puiston suunnitelmat hyväksyttiin maankäyttöjohtajan päätöksillä. Samaan aluekokonaisuuteen kuuluvat Mannerheimintien, Kaarinankadun, Kytösuontien, Kaarinantorin, Halikonkujan
ja Kurjenmiekankujan katusuunnitelmat.
Puistosuunnitelma mahdollistaa asemakaavan nro 12591 toteutumisen kaavan tavoitteiden mukaisesti.
Suunnitelma
Haaganpuron uoma siirretään pois tulevan rakentamisen tieltä. Uoman avoin osuus pitenee ja rummussa kulkeva osuus lyhenee vastaavasti hiukan tämän ratkaisun myötä. Vihdintien alittavan putkisillan (niin kutsuttu Mätäpuron putkisilta) eteläinen osa uusitaan kokonaan. Rakenne jää suurimmaksi osaksi maan alle, ja ainoastaan rakenteen päähän tuleva betoninen sakka-allas jää näkyviin. Puron luiskat verhoillaan eroosionsuojamatolla tulee , jossa kasvaa ruohovartisia kasveja. Puron pohja verhoillaan soralla.
Huopalahdenportin aluetta rakennettaessa ja läpäisemättömien pintojen lisääntyessä alueella muodostuvaa hulevettä ei ohjata suoraan Haaganpuroon, vaan vesi johdetaan puroon Haaganpuronlehdon viivytysaltaan kautta. Allas toteutetaan puron viereen hulevesikosteikkona, jossa viivytetään hulevesiä ja parannetaan puroon johdettavan veden laatua.
Uudet puistoraitit rakennetaan Puutarhurinlehdosta sillan yli itään, Kaarinankadulta Vihdintielle sekä sillan itäpäästä etelään kohti nykyistä, puroa seuraavaa puistoraittia. Puistoon sijoitetaan penkkejä puistoraittien varsille.
Haaganpuron yli rakennetaan uusi kevyen liikenteen silta nimeltään Haaganpuron puistosilta, joka yhdistää Haaganpuronlehdon puistoraitin Puutarhurinlehdon puistoraittiin. Silta rakennetaan teräksisenä ristikkosiltana, jossa on puukansi.
Käytävät ovat pääosin kivituhkapintaisia. Reitti Haaganpuronlehdon puistosillan kautta Kaarinankadulle asfaltoidaan.
Puiston puustosta säilyy ainoastaan muutama nykyinen puu pohjoislaidalla. Muutoin nykyiset puut poistetaan uoman siirrosta ja maanalaisista johdoista johtuen. Haaganpuronlehdon tasaus ei muutu merkittävästi, mutta pieniä muutoksia on koko puiston alueella aivan pohjoisinta laitaa ja läntisintä reunaan lukuun ottamatta. Uusia havu- ja lehtipuita istutetaan runsaasti käytävien ja puron varrelle.
Länsireunan pensasistutus ja nurmialueet säilytetään Haaganpuron länsipuolella. Huleveden viivytyspainanteeseen on suunniteltu kosteikkokasvillisuutta. Puiston pohjoisosa toteutetaan niittynä siten, että raittien reuna-aluetta kehystää nurmikko. Puron uuteen uomaan istutetaan kasvillisuutta, ja sinne tuodaan eri kokoista, pyöreämuotoista kiviainesta.
Puistoraiteille asennetaan puistovalaisimet.
Huopalahdenportin katu- ja puistosuunnitelmissa noudatetaan kaupunginhallituksen päättämää (940 §, 13.12.2021) taiteen prosenttiperiaatetta, jossa taideteoksen kustannus sisältyy katu- ja puistoinvestointeihin. Taideteoksen suunnittelua ei ole vielä aloitettu, eikä teosta siten esitetä puistosuunnitelmissa. Taideteos esitetään rakennussuunnitelmissa ja sille haetaan tarvittavat luvat.
Haaganpuronlehdon suunnitteluratkaisut täyttävät esteettömyydelle asetetun perustason.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta nro VIO 6176 (liite 1).
Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 12591 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys
Kiveyksissä hyödynnetään kierrätyskiviä saatavuuden mukaan. Purouomaan asetetaan lehtipuiden runkoja lahopuuksi ja muodostamaan uomaan suojaisia varjopaikkoja. Nurmikoilla ja niittyalueilla käytetään kierrätyskasvualustaa. Kasvillisuutta suunniteltaessa on huomioitu lajiston monipuolistaminen, pölyttäjät ja linnut. Puiston hulevedet ohjautuvat Haaganpuroon osin pintavaluntana ja osin veden laatua parantavan hulevesipainanteen kautta. Samassa painanteessa käsitellään myös alueen katujen pintavesiä. Puistoon ja sen liittyville alueille istutetaan 42 uutta puuta.
Haaganpuron siirto, vesihuollon muutokset ja pohjanvahvistustoimenpiteet edellyttävät puiston kokonaisvaltaista muokkausta.
Haaganpuronlehto toimii hulevesien hallinta-alueena. Katualueiden hulevedet ohjataan puiston viivytyspainanteen kautta Haaganpuroon. Tämä tasaa puroon kulkeutuvan veden määrää ja parantaa rakennetulta alueelta puroon ohjautuvan veden laatua.
Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus
Puistosuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Cloud Oy.
Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.
Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä kaupunkiympäristön Sörnäistenkadun asiakaspalvelupiste Tellingissä ja Helsingin kaupungin internetsivuilla 20.10. - 2.11.2021. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen tiedotettiin alueen talouksiin postitetulla tiedotteella, ja myös Ruskeasuo-Seuraa ja Pikku Huopalahtiseuraa tiedotettiin. Luonnoksen esilläolosta ilmoitettiin Puoli Kaupunkia ja Munkin Seutu-lehdissä.
Puistosuunnitelmaehdotus oli nähtävillä 19.1. - 1.2.2022. Suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille, haltioille ja muille osallisille ilmoitettiin yleistiedoksiantona. Lisäksi nähtävillä olosta ilmoitettiin kaupungin verkkosivuilla.
Haaganpuronlehto laitettiin uudelleen esille 31.8. - 13.9.2022, koska suunnitelmaan lisättiin yksi puistoraitti ja pyöräilyn pääreitti muutettiin asfalttipintaiseksi.
Palautteen käsittely
Esilläolon aikana saatiin yksi palaute. Saatu palaute koski suunnitelman luettavuutta ja siltaa.
Palautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Huopalahdenportin suunnittelukokonaisuuden vuorovaikutusmuistio on liite 4.
Kustannukset ja aikataulu
Haaganpuronlehdon rakentamisen kustannukset ovat noin 4 350 000 euroa, josta puistosillan kustannus on noin 1 000 000 euroa. Kustannukseksi muodostuu noin 500 euroa/m² (alv. 0 %). Taideteoksen kustannus on noin 44 000 euroa.
Haaganpuronlehto kuuluu hoitoluokkiin R4 suoja- ja vaihettumisviheralue sekä A2 käyttöniitty. Kooltaan noin 8 700 m² suuruisen puiston vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 15 000 euroa eli noin 1,5 euroa/m² (R4) ja 0,2 euroa/m² (A3). Kummassakin neliömetrihinnassa alv. on 0 %.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.
Puiston rakentaminen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan lautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia. Suunnitelmalla voidaan katsoa olevan erityistä merkitystä ympäristökuvan ja virkistyskäytön kannalta sekä sitä voidaan pitää taloudellisesti merkittävänä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §, 62 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 46 §,43 §,42 § 30 §.
Päätös tullut nähtäväksi 24.04.2024
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Petra Rantalainen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39795