Avustuksen hakeminen, valtion erityisavustus, varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen tasa-arvoa edistävät toimenpiteet 2022-2023, OKM

HEL 2022-000552
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 120

Koulutuksellisen tasa-arvon edistämiseen myönnettyjen erityisavustusten kohdentaminen palvelukokonaisuuksiin sekä Helsingin yliopiston harjoittelukouluihin

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Päätös

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja päätti opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämien erityisavustusten kohdentamisesta.

Varhaiskasvatukseen saadun avustuksen kokonaissumma on 2 800 000 euroa. Avustus jaetaan palveluittain varhaiskasvatuksen lapsimäärän perusteella: suomenkieliseen varhaiskasvatukseen 2 576 000 euroa ja ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen 224 000 euroa. Omarahoitusosuus 20% jakaantuu palvelukokonaisuuksittain ja katetaan kunkin palvelukokonaisuuden määrärahoista.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja päätti oikeuttaa varhaiskasvatusjohtajan ja ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtajan kohdentamaan varhaiskasvatuksen avustuksen alueellisesti. Avustuksen kohdentamisessa varhaiskasvatusalueille käytetään indikaattoreina lasten määrää, ei- kelpoisten varhaiskasvatuksen opettajien osuutta, vieraskielisen väestön osuutta ja 0-maksuluokkaan kuuluvien perheiden osuutta.

Esi- ja perusopetukseen saadun avustuksen kokonaissumma on 6 989 946 euroa. Avustus jaetaan palveluittain esi- ja perusopetuksen oppilasmäärän perusteella seuraavasti: suomenkieliseen perusopetukseen 5 494 650 euroa, ruotsinkieliseen perusopetukseen 518 683 euroa, suomenkieliseen esiopetukseen 761 425 euroa, ruotsinkieliseen esiopetukseen 65 344 euroa sekä Helsingin yliopiston normaalikouluille 149 845 euroa. Omarahoitusosuus 20% jakaantuu palvelukokonaisuuksittain sekä Helsingin yliopiston normaalikouluun ja katetaan kunkin palvelukokonaisuuden sekä Helsingin yliopiston harjoittelukoulujen määrärahoista.

Toimialajohtaja päätti oikeuttaa perusopetusjohtajan ja ruotsinkielisen
palvelukokonaisuuden johtajan kohdentamaan perusopetuksen avustuksen koulukohtaisesti. Lisäksi toimialajohtaja päätti oikeuttaa varhaiskasvatusjohtajan ja ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtajan kohdentamaan esiopetuksen avustuksen alueellisesti. Avustuksen jaossa varhaiskasvatusalueille käytetään indikaattoreina esiopetusta saavien lasten määrää, ei- kelpoisten varhaiskasvatuksen opettajien osuutta, vieraskielisen väestön osuutta ja tehostettua ja erityistä tukea saavien esioppilaiden määrää. Peruopetuksessa rahoitus jaetaan kouluille oppilasmäärän mukaan painottaen rahoitusta tarveperusteisen rahoituksen indeksillä sekä S2-oppilaiden korkealla osuudella.

Avustuksen käytön seurannasta vastaa kukin palvelukokonaisuus. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tekee sopimuksen valtionavustuksen käytöstä, käytön valvonnasta ja niiden ehdoista Helsingin yliopiston harjoittelukoulujen kanssa. Helsingin yliopiston harjoittelukoulujen on toimitettava siirretyn avustuksen käyttöä koskeva selvitys avustuspäätöksen mukaisesti.

Tällä päätöksellä kumotaan aikaisempi toimialajohtajan päätös 66 § 27.6.2022.

Päätöksen perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti 12.4.2022 myöntää Helsingin kaupungille valtion erityisavustusta tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin varhaiskasvatukseen 2 800 000 euroa ja esi- ja perusopetukseen 6 989 946 euroa. Opetus-ja kulttuuriministeriön päätökset perustuvat Helsingin kaupungin hakemuksiin 15.2.2022. Esi- ja perusopetuksen hakemukseen on liitetty mukaan Helsingin yliopiston harjoittelukoulut. Hakemuksen toimittanut opetuksen järjestäjä voi siirtää avustusta eteenpäin hakemuksessa ilmoitetuille harjoittelukouluille sopimustensa mukaan. Avustusten käyttöaika on 1.1.2023-31.12.2023. Raportointi 31.3.2024 mennessä.

Valtionavustus on oleellinen osa varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelmaa. Valtionavustus on tarkoitettu varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen toimintakulttuurin muutoksen, inkluusion, oppimisen ja hyvinvoinnin, tasa-arvoisuuden, yhdenvertaisuuden, vuorovaikutuksen ja lähipalveluperiaatteen vahvistamiseen sekä oppijan varhaiskasvatuksen tai esi- ja perusopetuksen järjestämisen kannalta välttämättömään ja riittävän varhaiseen tukeen.

Varhaiskasvatuksessa avustuksella tuetaan pysyvien toimintamallien, rakenteiden ja käytänteiden kehittämistä tukemalla varhaiskasvatuksen järjestäjien mahdollisuuksia palkata lisää varhaiskasvatuksen henkilöstöä: opettajia, erityisopettajia, sosionomeja, lastenhoitajia tai avustajia sekä pienentää lapsiryhmien kokoa esimerkiksi ryhmissä, joissa on tukea tarvitsevia lapsia.

Esi- ja perusopetuksessa avustuksella tuetaan pysyvien toimintamallien, rakenteiden ja käytänteiden kehittämistä tukemalla opetuksen järjestäjien mahdollisuuksia palkata ensisijaisesti opettajia ja avustajia sellaisten esi- ja perusopetuksen opetusryhmien joustavaksi muodostamiseksi, joissa tehostetun tai erityisen tuen piirissä olevan oppilaiden opetus järjestetään osittain tai kokonaan yleisopetuksessa tai joissa on erikoissairaanhoidon piirissä olevia oppilaita.

Päätös tullut nähtäväksi 20.12.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Piia Pelimanni, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 33241

piia.pelimanni@hel.fi

Päättäjä

Satu Järvenkallas
kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liitteet (pdf)

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.