Poikkeaminen, Etu-Töölö, Väinämöisenkatu 4, Helsingin Kaupunki, Kaupunkiympäristöntoimiala, RYA, Tila-palvelut
Etu-Töölö, Väinämöisenkatu 4, poikkeamishakemus
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 13. kaupunginosan (Etu-Töölö) kiinteistöä 9903-100 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista rakennuskiellosta nro 12674 asemakaavan muuttamiseksi sekä asemakaavasta nro 2107A seuraavasti:
- Asemakaavan mukaisesta käyttötarkoituksesta (puisto) saadaan poiketa siten, että Väinämöisen urheilukentän huolto- ja pukuhuonerakennus saa sijaita nykyisellä paikalla, jossa ei ole rakennusalaa.
- Rakennuskiellosta nro 12674 asemakaavan muuttamiseksi saadaan poiketa siten, että huolto- ja pukuhuonerakennus saa sijaita nykyisellä paikalla.
Maankäyttöjohtaja päätti myöntää poikkeamisen seuraavalla ehdolla:
- Kunnossapidosta tulee huolehtia niin, että se vastaa alueen kulttuurihistoriallisia arvoja.
Maksu
1 491,55 euroa
Hakija
Kaupunkiympäristön toimiala, Rakennukset ja yleiset alueet –palvelukokonaisuus, Tilat-palvelu
Rakennuspaikka
13. kaupunginosa (Etu-Töölö) kiinteistö 9903-100.
Hakemus
Hakija hakee määräaikaista käyttötarkoituksen muuttamista poiketen asemakaavasta nro 2107A siten, että puistoalueella saa sijaita Väinämöisen urheilukentän nykyinen tilapäinen huolto- ja pukuhuonerakennus (144 m²). Poikkeamista haetaan kymmeneksi vuodeksi.
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että rakennukselle on edelleen tarvetta. Tilapäinen huolto- ja pukuhuonerakennus on sijainnut samalla paikalla 1950-luvulta lähtien (Väinämöisenkenttä historiaselvitys 2012). Edellinen lupa oli voimassa 31.12.2014 asti (Jatkolupa 13-0307-10-CJ, 9.3.2010 § 202)
Mallihyväksyttävän huoltorakennelman kehitystyö on kesken.
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.
Hakemus koskee aluetta, jolla on voimassa maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 53 §:n 1 momentin mukainen rakennuskielto asemakaavan muuttamiseksi ja MRL:n 128 §:n mukainen toimenpiderajoitus.
Lähtötiedot
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa kaupunkiympäristölautakunnan 29.9.2020 (§ 568) määräämä rakennuskielto (nro 12674) asemakaavan muuttamiseksi, jolla vanhentuneiden asemakaavojen puutteelliset tai kokonaan puuttuvat rakennusoikeus-, käyttötarkoitus- ja rakennussuojelumääräykset saatetaan ajan tasalle. Rakennuskielto koskee 1.–8. sekä 13. ja 14. kaupunginosissa rakennuskieltokartassa nro 12674 esitetyillä tonteilla 11.10.2022 saakka.
Alueella on vireillä kantakaupungin asemakaavojen ajantasaistamistyö. Asemakaavan muutoksessa mahdollistetaan yleiskaavan mukainen kehitys ja noudatetaan muita kaupungin strategisia tavoitteita. Yhtenä keskeisenä lähtökohtana on yleiskaavan mukaisesti kantakaupungin toiminnallisesti sekoittuneen rakenteen säilyminen sekä suojelumääräysten saattaminen ajantasalle. Kantakaupungin asemakaavojen ajantasaistaminen on aloitettu (OAS 18.12.2018, päivitetty 21.4.2022).
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 29.4.1941 vahvistettu asemakaava nro 2107A. Asemakaavan mukaan rakennuspaikka on puistoa.
Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu virkistys- ja viheralueeksi, jota kehitetään merkittävänä virkistys-, ulkoilu-, liikunta-, luonto- ja kulttuurialueena, joka kytkeytyy seudulliseen viherverkostoon ja merelliseen virkistysvyöhykkeeseen.
Alue on Museoviraston inventoinnissa (RKY) sisällytetty valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon (Etu-Töölön kaupunginosa). Viereinen alue (Hietaniemen hautausmaat) sisältyy myös Museoviraston RKY-inventointiin.
Kampinmalmin ja Töölön aluesuunnitelma 2017-2026 on vuodelta 2017. Alue on maakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä sekä arvoympäristöä, joka on oman aikakautensa, 1930-luvun, tyylipiirteitä edustava puisto (Hietakannas). Kenttäalueen, Väinämöisenkenttä, toiminnasta vastaa kulttuurin- ja vapaa-ajantoimiala.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitus -palvelun kirjeellä (7.4.2022). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.
Muistutuksia saatiin 1 kpl. Muistuttajan mielestä luvan edellytyksenä tulee olla, että näkyvällä paikalla olevan rakennuksen siisteydestä ja kunnosta tulee huolehtia korostuneen huolellisesti.
Hakijalle on annettu tilaisuus antaa selityksensä annetusta muistutuksesta ja lausunnosta. Hakija ilmoittaa vastineessaan, että kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelut tulee tekemään huolto- ja pukuhuonerakennuksen pintaremontin syksyllä 2022.
Hakemuksesta on pyydetty lausunto kaupunginmuseolta.
Kaupunginmuseo toteaa lausunnossaan (28.4.2022) että Näkymä Oy:n vuonna 2013 laatiman ”Väinämöisenkenttä historiaselvitys ja kehittämissuositukset” –selvityksen mukaan Väinämöisenkentän luoteiskulmassa on sijainnut pukuhuone jo vuonna 1935. Nykyiselle parakkirakennukselle haetaan jatkolupaa 31.12.2014 vanhentuneen luvan jatkeeksi. Kentän urheilutoiminta on vakiintunut ja se on jatkunut vuosikymmeniä. Kaupunginmuseo puoltaa jatkolupaa.
Päätöksen perustelut
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska Väinämöisen urheilunkentän tilapäiselle huolto- ja pukuhuonerakennukselle on edelleen tarvetta, sillä kentän urheilutoiminta on vakiintunutta ja hyvin runsasta sekä kesällä että talvella ja siten rakennus tukee puiston monipuolista käyttöä virkistykseen ja liikuntatoimintaan. Rakennus on sijainnut samalla paikalla 1950 –luvulta lähtien.
Poikkeamiselle ei aseteta päätöksessä määräaikaa, vaikka poikkeamista haettiin kymmeneksi vuodeksi, koska toiminta on vakiintunut alueelle ja on pysyväisluonteista.
Väinämöisen urheilukentän huolto- ja pukuhuonerakennus tulee olla alueen kulttuurihistoriallisen arvon mukaisessa kunnossa, sillä se sijaitsee alueella, joka on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (Etu-Töölön kaupunginosa) sekä maakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä (Helsingin empire-keskusta ja kivikaupunki) sekä arvoympäristöä (Hietakannas), joka on oman aikakautensa, 1930-luvun, tyylipiirteitä edustava puisto.
Poikkeamisen erityinen syy on alueelle tarpeellisen palvelutason säilyttäminen.
Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 53 § 1 mom, 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a
Rakennusvalvontataksa 2022, 6 §
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Päätös tullut nähtäväksi 30.05.2022
Valitusosoitus
Pöytäkirjan 66 § (Poikkeamispäätöksestä).
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 66 § (Maksun osalta).
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Pirjo Ruotsalainen, suunnittelija, puhelin: 09 310 37277
Hanna Pikkarainen, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 37027