Avustuksen hakeminen, valtion lisärahoitus ammatillisen koulutuksen järjestäjille, ensimmäinen lisäsuoritepäätös 2022, Opetus- ja kulttuuriministeriö
Lisärahoituksen hakeminen opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun varainhankintavuoden 2022 ensimmäisellä lisäsuoritepäätöksellä
Päätös
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea opetus- ja kulttuuriministeriöltä talousarvion perusteella myönnettävää lisärahoitusta, joka on jätetty jaettavaksi varainhoitovuoden 2022 aikana lisäsuoritepäätöksellä.
Helsingin kaupunki hakee ministeriön esittämillä kriteereillä ja painoarvoilla sille kohdentuvaa osuutta lisärahoituksesta turvatakseen lisärahoituksen kohderyhmiin kuuluville opiskelijoille heidän tarvitsemansa opetuksen ja ohjauksen. Lisäksi Helsingin kaupunki hakee ministeriön esittämillä kriteerillä sille kohdentuvaa osuutta lisärahoituksesta oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun.
Stadin ammatti ja aikuisopistolla on ministeriön hakukriteerien mukaisesti mainitun tilastotiedon mukaan perusopetuksen päättäneitä nuoria, maahanmuuttajia sekä heikkojen perustaitojen varassa olevia aikuisia opiskelijoita, joiden opetukseen ja ohjaukseen on ministeriön linjauksen mukaisesti tarkoituksenmukaista kohdentaa lisärahoitusta. Lisäksi Stadin ammatti- ja aikuisopistolla on ministeriön hakukriteerien mukaisesti alle 20-vuotiaita vailla toisen asteen tutkintoa olevia ammatillista perustutkintoa suorittavia oppisopimusopiskelijoita, joista koulutuksen järjestäjän tulee maksaa työnantajalle korotettua koulutuskorvausta. Lisärahoitusta myönnetään suuremman koulutuskorvauksen aiheuttamiin lisäkustannuksiin.
Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti valtuuttaa ammatillisen koulutuksen päällikön Maria Sarkkisen toimimaan asiointiroolissa rahoituksen hakemuksen sähköisessä järjestelmässä.
Liitteenä allekirjoitettu hakemus lisärahoituksen saamiseksi sekä hakuohje.
Päätöksen perustelut
Pääministeri Marinin hallitusohjelman linjauksen mukaisesti hallituskauden aikana lisätään ammatillisen koulutuksen opetus- ja ohjausresursseja vuosittain kertaluonteisina tulevaisuusinvestointeina yhteensä 250 miljoonaa euroa. Nyt haettavana on lisärahoituksen viimeinen osuus, vuoden 2022 talousarviossa päätetty 70 miljoonaa euroa.
Opetus- ja kulttuuriministeriö ohjeisti koulutuksen järjestäjiä 18.2.2022 lähettämässään kirjeessä (VN/5431/2022, VN/5431/2022-OKM-1) lisärahoitusten hakemiseen varainhoitovuoden 2022 ensimmäisellä lisäsuoritepäätöksellä opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun.
Opetus- ja kulttuuriministeriö lähetti 26.10.2021 koulutuksen järjestäjille kirjeen (VN/27041/2021) koskien varainhoitovuoden 2022 varsinaisella suoritepäätöksellä myönnettävän rahoituksen hakemista.
Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) 32 e §:n mukaan koulutuksen järjestäjälle myönnettävää perusrahoitusta voidaan korottaa harkinnanvaraisesti koulutuksen järjestäjän toimintaan liittyvästä erityisestä syystä johtuen. Harkinnanvaraista korotusta voidaan erityisestä syystä myöntää myös varainhoitovuoden aikana. Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää hakemuksesta harkinnanvaraisesta korotuksesta.
1. Lisärahoitus opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin
Lisärahoitus on tarkoitettu käytettäväksi uusien opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä tuntiopettajien opetustuntimäärän lisäämiseen. Lisäksi sitä voidaan käyttää opetuksen tukihenkilöstön palkkaamiseen, jolloin opettajien työpanosta on mahdollista kohdentaa enemmän opetukseen. Lisärahoituksella voidaan myös jatkaa aiemmin vastaavaan tarkoitukseen myönnetyllä lisärahoituksella lisätyn henkilöstön palkkaamista. Lisärahoituksen käyttö ei ole sidottu rahoituksen myöntämisvuoteen.
Lisärahoituksen tavoitteena on turvata jokaiselle opiskelijalle hänen tarvitsemansa opetus, ohjaus ja tuki. Opetuksen ja ohjauksen lisäämiseen tarkoitettuja resursseja on käytettävä siten, että niillä voidaan tukea erityisesti niitä opiskelijoita, jotka tarvitsevat enemmän tukea opintoihinsa. Ministeriö katsoo, että opetuksen ja ohjauksen lisäresursseja on tarpeen kohdentaa erityisesti perusopetuksen päättäneiden nuorten, maahanmuuttajien ja heikkojen perustaitojen varassa olevien aikuisten koulutuksen järjestämiseen. Koulutuksen järjestäjien tarvitseman lisärahoituksen määrän arvioinnissa lähtökohtana on se, kuinka paljon niillä on edellä mainittuihin kohderyhmiin kuuluvia opiskelijoita. Tarkastelussa
käytetään kalenterivuoden 2020 aikana aloittaneita uusia opiskelijoita koskevaa tilastoaineistoa.
Opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin tarkoitetun lisärahoituksen myöntäminen koulutuksen järjestäjälle perusrahoituksen harkinnanvaraisena korotuksena edellyttää, että koulutuksen järjestäjä on hakenut harkinnanvaraista korotusta kyseiseen tarkoitukseen.
2. Lisärahoitus oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun
Hallituksen puoliväliriihikirjauksen (29.4.2021) mukaan oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen määräytymisen perusteita tulee uudistaa tukemaan nuorten kouluttautumista ja työllistymistä. Tarkoituksena on toteuttaa kolmivuotinen kokeilu, jossa seurataan koulutuskorvauksen kohdentamisen vaikutuksia nuorten alle 20-vuotiaiden, vailla toisen asteen tutkintoa olevien oppisopimusopiskelijoiden määrään. Kokeiluun on varattu 5 miljoonan euron vuotuinen lisärahoitus vuosien 2022–2024 ajaksi.
Koulutuskorvauksen määräytymisestä oppisopimuskoulutuksessa säädetään ammatillisesta koulutuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen (673/2017) 19 §:ssä. Valtioneuvoston asetuksella (OKM/2021/92) kyseistä pykälää muutettiin määräaikaisesti ajalle 1.1.2022–31.12.2024 siten, että työnantajalle maksettavassa koulutuskorvauksessa on otettava korottavana tekijänä huomioon, jos oppisopimuksen aloituspäivänä ammatillista perustutkintoa suorittava opiskelija on alle 20-vuotias ja vailla toisen asteen tutkintoa. Koulutuksen järjestäjille myönnettävä lisärahoitus oppisopimuskoulutuksen
koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun on tarkoitettu käytettäväksi alle 20-vuotiaasta vailla toisen asteen tutkintoa olevasta ammatillista perustutkintoa suorittavasta oppisopimusopiskelijasta työnantajalle maksettavan suuremman koulutuskorvauksen aiheuttamiin lisäkustannuksiin. Lisärahoituksen käyttö ei ole sidottu rahoituksen myöntämisvuoteen. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää kokeiluun varattua lisärahoitusta perusrahoituksen harkinnanvaraisena korotuksena kohdennetusti niille koulutuksen
järjestäjille, joilla on kohderyhmään kuuluvia oppisopimusopiskelijoita. Järjestäjäkohtainen kohdennus tehdään laskennallisin perustein varainhoitovuotta edeltävää vuotta edeltävän vuoden toteumatietojen perusteella.
Ministeriö katsoo, että lisärahoituksen myöntämisen edellytys täyttyy silloin, jos koulutuksen järjestäjällä on valtioneuvoston asetuksella määriteltyyn kohderyhmään kuuluvia opiskelijoita, joista järjestäjän tulee maksaa työnantajalle korotettua koulutuskorvausta.
Ministeriön tarkoituksena on myöntää vuoden 2022 talousarviossa päätetty lisärahoitus oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun koulutuksen järjestäjille tilastoaineistoon perustuvan laskennallisen myöntökriteerin perusteella. Laskennallinen myöntökriteeri on koulutuksen järjestäjän osuus kaikkien vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa olevien alle 20-vuotiaiden perustutkintoa suorittavien oppisopimusopiskelijoiden määrästä.
3. Hakemuksen toimittaminen
Helsingin kaupungin hakemus on toimitettu sekä sähköisesti että sähköpostitse allekirjoitettuna ja päivättynä opetus- ja kulttuuriministeriöön 15.3.2022.
Päätös tullut nähtäväksi 29.03.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Lisätietojen antaja
Riikka Merimaa-Jovanovic, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 64636