Virkasuhteen täyttäminen, kaupunkiympäristön toimiala, pelastuskomentaja, työavain PEL-02-5-22
Yksikön päällikön viran täyttäminen, kaupunkiympäristöyksikkö
Päätös
Pelastuskomentaja päätti ottaa ********** kaupunkiympäristöyksikön päällikön virkaan 4400 euron tehtäväkohtaisella palkalla. Virkaan otettavan henkilön kanssa sovitaan erikseen ajankohdasta, jolloin hän ottaa viran vastaan.
Mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Tällaisen virkaan otettavan henkilön on esitettävä hyväksyttävä arvio edellytyksistä hoitaa virkaan kuuluvia tehtäviä 30 päivän kuluessa virkaanottopäätöksen tiedoksisaannista.
Päätöksen perustelut
Yksikön päällikön virka
Pelastuslaitoksen toimintasäännön mukaan pelastuskomentaja ottaa virkaan osastopäällikön alaiset päälliköt.
Virka oli julkisesti haettavana 11.1. – 26.1.2022. Hakuilmoitus julkaistiin kaupungin rekrytointisivuilla osoitteessa helsinkirekry.fi, TE-palveluissa sekä Pelastustieto-lehden verkkosivuilla.
Viran kelpoisuusehtona oli soveltuva alempi korkeakoulututkinto, hyvä suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito sekä tyydyttävä ruotsin kielen suullinen ja kirjallinen taito.
Virkaa täytettäessä on varsinaisten kelpoisuusehtojen lisäksi huomioitava perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.
Edellä mainittujen kelpoisuusehtojen ja nimitysperusteiden lisäksi hakuilmoituksessa todettiin hakijalta odotettavan pelastustoimen palveluiden tuottamisen, suunnittelun tai kehittämisen johtamisesta sekä kokonaisvaltaista ymmärrystä ja nykyaikaista näkemystä pelastustoimen riskienhallinnasta ja sen kehittämisen mahdollisuuksista. Lisäksi hakijalta todettiin odotettavan kykyä sovittaa operatiivisen toiminnan ja riskienhallinnan näkökulmia yhteen ja johtaa organisaatiota läpileikkaavia prosesseja tuloksellisesti.
Lisäksi virassa hoidettavan tehtävän menestyksekäs hoitaminen edellyttää tahtoa ja kykyä johtaa henkilöstön työhyvinvointia ja kehittää työyhteisöä sekä Helsingin kaupungin johtamisen kulmakivien (näkemyksellisyys, innostus, linjakkuus ja toimeenpanokyky) mukaista johtamista.
Lisäksi hakuilmoituksessa mainittiin odotettavan hakijalta asiakaskeskeistä toimintatapaa, kykyä kyseenalaistaa ja kehittää vakiintuneita toimintamalleja, ymmärrystä tutkimuksen ja tietojohtamisen roolista kehittämisen perustana, kykyä rakentaa yhteistyötä pelastuslaitoksen sisällä ja sidosryhmien kanssa sekä kykyä toimia verkostoissa aktiivisesti, rakentavasti ja tuloksellisesti.
Hakijat ja rekrytointiprosessi
Virkaa haki määräaikaan mennessä kahdeksan hakijaa:
Hakijoista seitsemän täytti kelpoisuusvaatimukset. Yhdellä hakijalla ei ole kelpoisuusehdoissa mainittua alempaa korkeakoulututkintoa.
Hakemusten perusteella haastatteluihin kutsuttiin kolme hakijaa: ********** Riskienhallintapäällikkö ja pelastusjohtaja haastattelivat hakijat 7.2.-14.2.2022.
********** on suorittanut pelastusalan insinöörin tutkinnon (AMK) Savonia-ammattikorkeakoulussa vuonna 2016 ja pelastajan ammattitutkinnon Pelastusopistossa vuonna 2009. Hakija on vakinaisessa virassa Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella, missä hän on toiminut pelastustoimen asiantuntijana 1.1.2021 alkaen ja sitä ennen palomestarina 1.5.2019 – 1.12.2020 ja palotarkastaja-asiantuntijana 18.1.2016 – 30.4.2019. Hänellä on lisäksi kokemusta asiantuntijana toimimisesta Onnettomuustutkintakeskuksessa sekä pelastajan tehtävistä.
********** on suorittanut pelastusalan insinöörin tutkinnon (AMK) Savonia-ammattikorkeakoulussa vuonna 2015 ja tradenomin tutkinnon (AMK) Laurea-ammattikorkeakoulussa vuonna 2006. Hakija on vakinaisessa virassa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella, missä hän on työskennellyt pelastustoiminnan yksikön johtavana palotarkastajana 1.1.2020 alkaen ja sitä ennen valvontatoiminnan johtavana palotarkastajana 1.9.2013 – 31.12.2019 ja palotarkastajana 30.5.2005 – 31.8.2013.
********** on suorittanut filosofian maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa vuonna 2002, pelastusalan alipäällystötutkinnon Pelastusopistossa vuonna 2010, sairaankuljettajan tutkinnon Helsingin IV sairaanhoito-oppilaitoksessa vuonna 1986 ja palomiehen ammattitutkinnon valtion palo-opistossa vuonna 1986. Hän on vakinaisessa virassa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella, missä hän on toiminut paloesimiehenä 1.1.2011 alkaen ja sitä ennen palomies-sairaankuljettajana 15.7.2008 – 31.12.2010. Hänellä on lisäksi kokemusta opettajana toimimisesta Pelastusopistolla sekä kouluttajana toimimisesta Kriisinhallintakeskuksella.
Arviointi
Hakuasiakirjoihin ja haastatteluun perustuen ********** on parhaat edellytykset yksikön päällikön virkaan kuuluvien tehtävien hoitamiseen.
Kelpoisuusehtojen sekä muiden edellä mainittujen vaatimusten ja eduksi katsottavien tekijöiden valossa valintaryhmä teki hakijoista kokonaisarvioinnin perustuen hakuasiakirjoihin ja haastatteluun. Valintaryhmään kuuluivat riskienhallintapäällikkö ja pelastusjohtaja. Kokonaisarvioinnissa huomioitiin hakijoiden osaaminen soveltuvan koulutuksen ja kokemuksen perusteella; hakijoiden henkilökohtaiset ominaisuudet ja soveltuvuus monipuolisen tehtäväsisällön kannalta; hakijoiden näkemys tehtäväsisällön menestyksekkäästä hoitamisesta; sekä hakijoiden soveltuvuus osaksi työyhteisöä ja johtamistiimiä.
Arvioinnissa erityistä huomiota on kiinnitetty hakemuksessa ja haastattelussa esiin tuotua strategista ajattelua ja näkemyksellisyyttä pelastustoiminnan ja riskienhallinnan palveluiden kehittämisestä sekä pelastustoimen palveluiden yhteistyön tiivistämisestä. Lisäksi painotettiin kokemusta ja näyttöjä verkostoissa toimimisesta, pelastustoimen palveluita läpileikkaavien prosessien johtamisesta sekä johtamistiimissä toimimisesta.
********** valintaa puoltavat hänen työkokemuksensa ja koulutuksensa myötä hankittu kokemus ja osaaminen sekä hyvä näkemys pelastustoiminnan ja riskienhallinnan palveluiden kehittämisestä ja johtamisesta. Hän painottaa toiminnassaan asiakkaan ja sidosryhmien näkökulmia ja korostaa johtamisessaan valmentavaa otetta ja henkilöstön motivointia. Hänellä on kokemusta ja vahvoja näyttöjä pelastusviranomaisen asiantuntijaroolissa toimimisesta vaativissa rakennusprojekteissa, riskienhallinnan ja pelastustoiminnan prosesseista työskentelystä monipuolisesti, verkostoissa toimimisesta, esihenkilötyöstä sekä osastotason ohjausryhmässä työskentelemisestä. Hänellä on perusteellinen ymmärrys toimintaympäristön keskeisistä muutosvoimista, joihin pelastustoimen ja pelastuslaitoksen on kyettävä vastaamaan. Hän korostaa toiminnassaan tietoon perustuvaa johtamista ja hänellä on hyvät valmiudet johtaa ja kehittää kaupunkiympäristöyksikön asiantuntijatyötä.
********** on monipuolista kokemusta pelastustoimen asiantuntijatehtävistä eri organisaatioista. Hänellä on hyvä näkemys rakenteellisen paloturvallisuuden ohjauksen ja neuvonnan tilasta ja kehitystarpeista. Hän painottaa toiminnassaan sujuvaa ja yhteiseen näkemykseen perustuvaa yhteistyötä sidosryhmien ja kumppanien kanssa sekä nykyistä voimakkaampaa pelastustoimen vaikuttamisroolia muun muassa rakentamista ohjaavan lainsäädännön valmistelussa. Hän on analyyttinen, avoin ja helposti lähestyttävä. Näkemyksellisyys toiminnan kehittämisestä ja kokemus esihenkilönä ja johtamistiimissä työskentelystä, toiminnan johtamisesta ja pelastustoimen palveluiden yhteensovittamisesta eivät kuitenkaan yllä valittavaksi esitetyn hakijan tasolle.
********** on monipuolinen koulutustausta, pitkä kokemus pelastustoiminnasta ja johtamisen kokemusta pelastusalan ulkopuolelta. Hänellä on nykyaikaisia näkemyksiä henkilöstön ja toimintakulttuurin johtamisesta. Hänen lähestymistavassaan johtamiseen korostuvat henkilöstön arvostaminen, vastuun antaminen, kannustaminen ja oman esimerkin kautta tekeminen. Hän lähestyy työyksikön ja muutosten johtamista vahvasti henkilöstön ja yksilöiden näkökulmasta. Hän on avoin ja välitön persoona ja hänellä on hyvät vuorovaikutustaidot. Tehtävässä tarvittavat syvällinen substanssiymmärrys, kokemus ja näytöt pelastustoimen palveluiden kehittämisestä ja näkemys pelastuslaitoksen palveluita läpileikkaavien prosessien johtamisesta eivät kuitenkaan yllä valittavaksi esitetyn hakijan tasolle.
Tiedoksianto
Päätös muutoksenhakuohjeineen tiedoksi Helbitin kautta.
Päätös tullut nähtäväksi 25.02.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Pekka Itkonen, riskienhallintapäällikkö, puhelin: 09 310 30037