Tutkimuslupa, Ilmansaasteelle ja melulle altistuminen työmatkan aikana
Tutkimuslupa, Ilmansaasteelle ja melulle altistuminen työmatkan aikana
Päätös
Hallintopäällikkö päätti myöntää tutkimusluvan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuslupahakemukselle ”Ilmansaasteille ja melulle altistuminen työmatkan aikana” –tutkimushanketta varten päätöksen perusteluista tarkemmin ilmenevillä ehdoilla. Tutkimuksen yhteyshenkilönä kaupunkiympäristön toimialalla on kehityspalveluiden projektipäällikkö **********
Tutkimuslupa on voimassa 30.09.2023 saakka.
Päätöksen perustelut
Tutkimus on osa CLIMATE-NUDGE (Ilmastotuuppaus: Kasvihuonepäästöjen vähentäminen ja hiilinielujen vahvistaminen yhteisöllisesti käyttäytymistieteellisinohjauskeinoin) -hanketta. Tutkimus tuottaa tietoa vaihtoehtoisten kulkutapojen aikaisesta altistumisesta ilmansaasteille ja melulle normaalissa arjessa sekä lisää tietoa työmatkan aikana tapahtuvan altistumisen merkityksestä kokonaisaltistumisen kannalta. Pidemmällä tähtäimellä tutkimuksen tuloksilla toivotaan olevan osaltaan vaikutusta liikenteen ja liikenneväylien suunnitteluun. Tutkimukseen osallistuvat henkilöt rekrytoidaan Helsingissä sijaitsevista organisaatioista. Helsingin kaupungin toimialoista mukana ovat Kaupunkiympäristö sekä Kulttuuri ja vapaa-aika.
Tutkimuksessa kerätään koko käytettävä aineisto kyselylomakkeella sekä ilmanlaatu -ja melumittauksilla. Mittausaineisto kerätään kannettavilla mittalaitteilla ja se sisältää eri hiukkaskokofraktioiden ja mustan hiilen pitoisuusdatan, meluannosdatan sekä GPS-paikantimella tallennetun työmatkan aikaisen sijaintidatan. Ilmanlaatu-ja melumittausaineisto ei sisällä suoria tunnistetietoja. Mittausdata tallennetaan mittausvuorokauden päätteeksi laitteiden ohjelmistojen avulla kenttätietokoneelle, mistä se siirretään THL:n groups2-verkkolevylleja muutetaan myöhemmin aineiston käsittelyyn sopivaan tiedostomuotoon. GPS-data voidaan katsoa olevan joissakin tapauksissa suora tunnistetieto. GPS-data säilytetään ja käsitellään THL:n cData-verkkolevyllä.
Tutkimuksessa syntyviä aineistoja käsitellään excel-,SAS-ja ArcGIS-ohjelmilla. Verkkolevyt ovat Valtorin tuottaman palveluntietosuojan, käyttäjänhallinnan ja varmuuskopioinnin piirissä.
Aineisto ja tunnistetiedot säilytetään 10 vuotta tutkimuksen päätyttyä. Kaikki datatiedot hävitetään THL:n käytössä olevilta palvelimilta ja paperiaineistot hävitetään tietoturvallisesti.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tekee erikseen päätöksen toimialaa koskevan tutkimusluvan myöntämisestä.
Tutkimus sisältää henkilöiden tunnistetietoja.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
- Tutkija ja tutkijaryhmä sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun
voimassa olevan lainsäädännön tutkijoille asettamia vaatimuksia - Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tutkimuksen teon ajan hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen
- Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia Kaupunkiympäristön toimialalle.
- Tutkija tai tutkijaryhmä saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia.
- Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tai sen sähköinen osoite, josta raportti on luettavissa, toimitetaan Helsingin Kaupunkiympäristön toimialan käyttöön lähettämällä se sähköpostiosoitteeseen: kymp.arkisto@hel.fi.
- Henkilöiden tunnistetietutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia kaupunkiympäristön toimialalle.
Kaupunkiympäristön lautakunta on 29.08.2017 § 62 päättänyt toimivallan siirtämisestä julkisuuslain mukaisissa asioissa.
Kaupunkiympäristön lautakunnan päätöksen 29.08.2017 § 62 mukaan kaupunkiympäristön toimialan tutkimuslupapäätöksen antamisesta päättää hallintopäällikkö.
Päätös tullut nähtäväksi 29.03.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Laura Berg, projektipäällikkö, puhelin: 09 31042121
Miikka Haimila, erityisasiantuntija, puhelin: 09 310 28739
Markus Terämaa, työsuojelupäällikkö, puhelin: 09 31087960