Talousarvioaloite, lähihoitajien oppisopimuspaikkojen lisääminen vanhuspalveluihin
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Sinikka Vepsän talousarvioaloitteesta lähihoitajien oppisopimuspaikkojen lisääminen vanhuspalveluihin
Lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon liitteenä olevasta Sinikka Vepsän talousarvioaloitteesta lähihoitajien oppisopimuspaikkojen lisääminen vanhuspalveluihin:
Stadin ammatti- ja aikuisopisto (Stadin AO) on Suomen suurin ammatillista peruskoulutusta, täydennyskoulutusta, oppisopimuskoulutusta sekä nivelvaiheen koulutusta järjestävä oppilaitos. Opistossa voi tutustua eri ammattialoihin myös jo ennen varsinaisia opintoja, vahvistaa opiskelutaitoja ja -valmiuksia sekä saada uraohjausta. Lisäksi on mahdollista suorittaa yksittäisiä tutkinnon osia, jotka tukevat suoraan työllistymistä. Opiskelijat voivat hakeutua koulutukseen joustavasti ympäri vuoden.
Oppisopimuskoulutus on työelämälähtöinen tapa suorittaa tutkinto, ja se sopii kaikenikäisille ja uransa eri vaiheissa oleville (ammattiin opiskelevalle, alanvaihtajalle, ammattitaidon syventäjälle tai yrittäjälle). Oppisopimuksella voi opiskella minkä tahansa ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan. Opintojen painotus on työelämässä oppimisessa, joten opiskelijalla on oltava työpaikka. Oppisopimus edellyttää vähintään 25 työtuntia viikossa. Oppisopimus on työsuhde, joten opiskelija on työntekijä, ja työnantaja maksaa hänelle alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Stadin ammatti- ja aikuisopisto vastaa puolestaan koulutuksesta ja maksaa ammatillisen perustutkinto-opiskelijan oppisopimustyönantajalle koulutuskorvausta 150–200 euroa kuukaudessa.
Hoiva-alan työvoimapulaan on vastattu järjestämällä hoiva-avustajan työvoimakoulutusta oppisopimuksella. Kyseisessä koulutuksessa opiskelija suorittaa 1 - 2 tutkinnonosaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta (lähihoitaja). Lisäksi on käytössä Speedway to Work -koulutusmalli, joka on tarkoitettu heille, joilla on jäänyt sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaminen kesken tai henkilö työskentelee jo alalla, mutta virallinen tutkinto puuttuu. Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa (lähihoitaja) suorittaessaan opiskelija erikoistuu valitsemalleen osaamisalalleen kuten ikääntyvien hoito ja kuntoutuminen -osaamisala. Vanhustyöhön suuntautuneet lähihoitajat voivat sijoittua ikäihmisten ympärivuorokautiseen hoiva- ja hoitopalveluihin, sekä kotihoidon ja kotona asumista tukevien palveluiden työpaikkoihin. Heitä työskentelee myös ikäihmisten kuntoutumispalveluissa, päiväkeskuksissa ja neuvontapalveluissa. Tällä hetkellä vanhustyön osaamisala ei kuitenkaan vedä toivotulla tavalla uusia opiskelijoita.
Stadin ammatti- ja aikuisopiston henkilöstö toteuttaa oppimisen tukea opiskelijalähtöisesti ja yhteistyössä myös työelämäedustajien kanssa. Lisäksi järjestetään maksuttomia valmennuksia ja OhjausHELP -tapaamisia opiskelijoiden työpaikkaohjaajille, mentoreille ja yhteistyökumppaneille. Valmennuksien sisällöissä perehdytään myös kieli- ja kulttuuritietoiseen ohjaukseen. Kokeneempi työelämän edustaja voi suorittaa myös laajemman Työpaikkaohjaajana toimiminen -koulutuksen, 30 osp.
Helsingin kaupungin vuosien 2021–2025 strategiakauden aikana on tavoitteena käynnistää ja jatkaa tehokkaita toimia henkilöstöpulan kääntämiseksi. Mahdollisuuksia oppisopimuskoulutukseen vahvistetaan. Vuoden 2022 sitovana tavoitteena on parantaa esimerkiksi nuorten aikuisten (18 - 29 v.) työllistymistä kasvattamalla oppisopimusten määrää perus- ja ammattitutkinnoissa. Oppisopimusten määrää kasvatetaan vuonna 2022 10% verrattuna vuoteen 2021. Helsingin kaupungille on myönnetty vuoden 2022 ensimmäisellä lisäsuoritepäätöksellä 107 912 euroa koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun. Kokeilun aikana työnantajalle maksettavassa koulutuskorvauksessa on otettava korottavana tekijänä huomioon, jos oppisopimuksen aloituspäivänä ammatillista perustutkintoa suorittava opiskelija on alle 20-vuotias ja vailla toisen asteen tutkintoa. Koulutuskorvaukset sisältyvät koulutuksen järjestäjille myönnettävään ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoitukseen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta pitää tärkeänä lähihoitajien oppisopimuskoulutuksen turvaamista vanhuspalveluissa. Lähihoitajien lisääntyneeseen työvoimatarpeeseen on varauduttu kehittämällä joustavia ja työelämälähtöisiä koulutusmalleja. Jotta oppisopimus voidaan solmia, tulee opiskelijalla olla työpaikka. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan talousarvioehdotuksessa 2023 ei ole varauduttu aloitteen mukaisiin lisämäärärahatarpeisiin.
Lausunto on ehdotuksen mukainen.
Kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa 14.9.2022 mennessä valtuutettu Sinikka Vepsän ja kolmentoista muun allekirjoittaneen talousarvioaloitteesta lähihoitajien oppisopimuspaikkojen lisäämisestä vanhuspalveluihin. Aloitteessa esitetään 2 000 000 euron lisämäärärahaa vuoden 2023 talousarvioon ja vuodelle 2024 lähihoitajien oppisopimuskoulutuspaikkojen lisäämiseksi. Lisä-määrärahan turvin katsotaan yhteistyössä Stadin AO:n kanssa mahdolliseksi kouluttaa räätälöidysti nopeammin ja nykyistä enemmän lähihoitajia.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 06.09.2022 § 214
Päätös tullut nähtäväksi 22.09.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Heidi Vesa, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 27384
Eeva Sahlman, rehtori, puhelin: 09 310 81806