Tutkimuslupa, Katseen herkkyys kaviotaipaleella-Kuinka lastensuojelunuoret ja heidän vastuuaikuisensa ovat kokeneet sosiaalipedagogisen hevostoiminnan
Päätös sosiaalipedagogista ryhmätoimintaa koskevasta tutkimusluvasta
Päätös
Lastensuojelun johtaja ei myönnä tutkimuslupaa ********** tutkimuslupahakemukselle ********** (AMK-opinnäytetyö).
Päätöksen perustelut
Opinnäytetyön tavoitteena on haastattelujen avulla selvittää, kuinka lastensuojelulapset ja -nuoret sekä heidän vastuuaikuisensa ovat kokeneet tutkimussuunnitelmassa esitellyn sosiaalipedagogisen ryhmätoiminnan. Toinen tutkimusluvan hakijoista toimi sosiaalipedagogisen ryhmätoiminnan palveluntuottajana lastensuojelulle ja ryhmänvetäjänä tässä roolissa. Asiakkaat olivat valikoituneet Espoon, Helsingin ja Vantaan kunnallisista ja yksityisistä lastensuojelun avo- ja sijaishuollon palveluista. Asiakaslapsilla oli erilaisia haasteita, kuten koulupudokkuutta ja psyykkistä oireilua.
Tutkimussuunnitelma on ansiokas, mutta tutkimusaineiston keruuta ei voida katsoa toteutetun ammattikorkeakoulun sekä sosiaali- ja terveystoimialan eettisten suositusten mukaisella tavalla. Haastateltaviksi valittiin ilman tutkimuslupaa ja käytettävissä olevien tietojen myös ilman sosiaalitoimen suostumusta viisi lasta ja nuorta sekä heidän vastuuaikuisensa, joilta tiedusteltiin ryhmätoiminnan loputtua tekstiviestitse halukkuutta osallistua haastatteluun. Asiakkaiden yhteystiedot oli saatu ja tallennettu ryhmätoiminnan toteutuksen yhteydessä. Eräälle nuorelle tehtiin testihaastattelu, jossa kysyttiin hänen saamiaan palveluja ja muita taustatekijöitä. Nuori ei kuitenkaan osannut tai halunnut nimetä esimerkiksi diagnoosejaan. Koehaastattelun ja tutkimuslupapäätöksen valmistelijalta saadun palautteen myötä opiskelijat sittemmin luopuivat taustatietojen kyselystä haastateltavilta itseltään. He ottivat uudeksi lähtökohdaksi verrata lasten ja aikuisten haastatteluvastauksia niihin 12 lapsen taustatietoihin, jotka luvanhakijalla on tiedossaan kohdeasiakkaiden hakeutuessa toiminimen ryhmätoimintaan. Taustatiedot koskevat lapsen ikää, saatuja palveluja sosiaali- ja koulutoimessa sekä psykiatriassa, nuoruusiän haastekohtia sekä perhemuotoa. Asiakirjoista ei ilmene, että asiakkailta olisi tarkoitus kysyä lupa näiden taustatietojen hyödyntämiseen.
Tutkimuslupaa varten olisi tarvittu eettisen toimikunnan lausunto, mutta Pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulujen ihmistieteiden eettinen toimikunta ei anna alempia opinnäytetöitä koskevia lausuntoja. Opinnäytetyön ohjaajalta saadun selvityksen mukaan asiakkaisiin oli ilmeisestikin alustavasti otettu yhteyttä ennen opinnäytetyön varsinaista ohjausta. Ohjaajan mukaan ymmärrys tutkimusluvan ja yleensäkin tutkimuseettisten näkökulmien huomioon ottamisesta tuossa vaiheessa ei ollut kovin vahvaa.
Osaa pyydetyistä asiakirjoista ei ole toimitettu. Tämä koskee tutkimuslupahakemuksen täydennyksenä 14.4. ja 10.6. pyydettyä tietosuojaselostetta, tietosuojan tarkistuslistaa ja toisen opiskelijan omaa allekirjoitusta. Hakija on toimittanut hakemuksen täydennyksenä muokatun tutkimussuunnitelman, tiedon eettisen toimikunnan ratkaisusta, vastauksia tutkimuslupapäätöksen valmistelijan kysymyksiin tutkimuseettisistä seikoista sekä Espoon kaupungin terveyden ja hyvinvoinnin toimialan esikunnan myönteisen päätöksen tutkimusluvasta.
Opinnäytetyön otsikko on poikkeuksellisesti salattu internetissä julkaistavassa dokumentissa tutkimusluvan hakijoiden tunnistamisen estämiseksi.
Lastensuojelun sosiaalityön päällikkö ei puolla tutkimuslupaa.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 8.5.2018 § 134 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää lastensuojelun johtaja (lastensuojeluun ja perhesosiaalityöhön kohdistuvat tutkimusluvat).
Päätös tullut nähtäväksi 24.08.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Anne-Maria Kuvaja, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43444