Tarveselvitys, opetustilat, lasten ja nuorten psykiatrisessa hoidossa olevat oppilaat, Sophie Mannerheimin koulu

HEL 2022-005596
Asialla on uudempia käsittelyjä
7. / 144 §

Osoitteeseen Lääkärinkatu 8 toteutettavien Sophie Mannerheimin koulun lasten ja nuorten psykiatrisessa hoidossa olevien oppilaiden opetustilojen tarveselvitys

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Laaksoon osoitteeseen Lääkärinkatu 8 toteutettavien lasten ja nuorten psykiatrisessa hoidossa olevien suomen- ja ruotsinkielisen perusopetuksen oppilaiden opetustilojen tarveselvityksen (liite 1). Tilat toteutetaan Laakson yhteissairaalahankkeen yhteydessä.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia ja turvallisia oppimisen tiloja.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Laakson yhteissairaala on Helsingin kaupungin sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) yhteishankkeena Laakson sairaala-alueelle toteutettava psykiatrinen ja somaattinen sairaala, joka korvaa toiminnan nykyiset uudenaikaiseen sairaalahoitoon soveltumattomat ja huonokuntoiset tai väliaikaiset hajallaan sijaitsevat sairaalarakennukset.

Myös psykiatrisessa osastohoidossa olevien lasten ja nuorten opetustoiminta siirtyy HUS Psykiatriakeskuksen toimintojen siirtymisen myötä Laaksoon.

Osastohoidossa olevien oppilaiden kyky kulkea koulumatka itsenäisesti tai saatettuna on voimakkaasti rajoittunut, joten koulutilojen tulee sijoittua sairaalaosaston välittömään läheisyyteen. Tiloja tarvitsevat lapset ja nuoret ovat sairaalajaksolla opiskelevia oppilaita. Jakson pituus vaihtelee yhdestä päivästä useisiin viikkoihin.

Opetustiloja toteutetaan 76:lle oppilaalle peruskorjattavaan rakennus 1:een sekä pohjoiseen uudisrakennukseen opetustilat 12:lle oppilaalle vaativahoitoisten osaston tilojen yhteyteen. Uudet tilat otetaan käyttöön kalustettuna kesäkuuhun 2029 mennessä. Toteutettavat tilat mahdollistavat psykiatrisessa osastohoidossa olevien lasten ja nuorten koulunkäynnin sekä Sophie Mannerheimin koulun yhteistyön Laakson yhteissairaalan kanssa. Toiminnan tarpeet on huomioitu tilojen mitoituksessa.

Hankkeen myötä nykyiset Sophie Mannerheimin pääkoulun tilapäisessä rakennuksessa osoitteessa Sibeliuksenkatu 14 sijaitsevat hoidossa olevien oppilaiden käytössä olevat opetustilat vapautuvat pääkoulun aineopetuksen käyttöön. Hankkeessa luovutaan nykyisistä erityisen vaativan hoidon (EVA) osasto-opetustiloista osoitteessa Välskärinkatu 8.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti sekä toiminnan erityiset vaatimukset.

Lasten- ja nuorisopsykiatrian sairaalaosastot siirtyvät Laakson yhteissairaalan pohjoiseen uudisrakennukseen arviolta vuonna 2028. Kivelän sairaalasta ja HUS Psykiatriakeskuksesta tyhjenevät tilat vapautuvat kehitettäväksi muuhun käyttöön osana sairaala-alueen kokonaissuunnittelua.

Hankkeen yhteydessä toteutetaan tilat psykiatrisessa osastohoidossa olevien lasten ja nuorten opetusta varten. Tilat suunnitellaan noin 90:lle oppilaalle.

Hankkeeseen liittyy edellä kuvatun lisäksi sosiaali- ja terveystoimen toimialan osake- ja vuokrahankkeena vuosille 2022-2031 sisältyvä Laakson yhteissairaalahanke. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala sekä kaupunkiympäristön toimiala jatkavat nykyisen Sophie Mannerheimin pääkoulun tilapäisen rakennuksen korvaavan pysyvän rakennuksen paikan selvittämistä. Koulun tulisi sijoittua lähelle Laakson sairaala-aluetta.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Toteutettavat tilat ovat turvalliset ja terveelliset ja ne luovat hyvät edellytykset koulun toiminnalle sekä vastaavat palvelutarpeeseen.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset ja nuoret.

Tilat edistävät perusopetuksen opetussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan psykiatrisessa osastohoidossa oleville lapsille ja nuorille tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Koulun käytössä olevien piha-alueiden suunnittelussa ja varustelussa huomioidaan opetussuunnitelman tavoitteet, turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana.

Sophie Mannerheimin koulun lasten ja nuorten psykiatrisessa hoidossa olevien oppilaiden tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa (liitteet 2 ja 3).

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Rakennus 1:een sijoittuvat koulun tilat ovat laajuudeltaan noin 865 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on noin 39,1 euroa/htm²/kk eli noin 405 900 euroa/vuosi (Kust.taso 11/2020 RI 104,8; THI 186,0)

Pohjoiseen uudisrakennukseen sijoittuvat osasto-opetustilat ovat laajuudeltaan noin 140 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on noin 34,4 euroa/htm²/kk eli noin 57 800 euroa/vuosi (Kust.taso 11/2019 THI 193,2).

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 75 000 euroa ja tieto- ja viestintäteknologian kustannuksiin 26 000 euroa. Muuttokustannusarvio on noin 11 000 euroa. Siivouskustannus tulee sovittavaksi osana Laakson kiinteistöyhtiön kanssa tehtävää vuokrasopimusta. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 1 100 000 euroa/vuosi.

Vuodesta 2026 alkaen tarvitaan opetukseen väliaikaiset tilat syömishäiriöosaston oppilaille, kun osastot siirtyvät uusiin tiloihin Laaksoon. Kaupunkiympäristön toimiala selvittää väistötilaratkaisua hankesuunnitteluvaiheessa ja esittää väistötilaratkaisun kustannusvaikutukset hankesuunnitelmassa.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Koulun henkilökunta osallistuu käyttäjäkokouksissa rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana.

Toimivalta ja aikaisemmat päätökset

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 3 momentin 2 kohdan mukaan ruotsinkielinen jaosto tekee lautakunnalle ehdotuksen sellaisten ruotsinkielisten päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten tilahankkeita koskevien tarveselvitysten hyväksymisestä, joista päättää kasvatus- ja koulutuslautakunta. Ruotsinkielinen jaosto on hyväksynyt tarveselvityksen osaltaan 7.6.2022 § 15.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 23.06.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Lisätietojen antaja

Tommi Kantanen, projektiarkkitehti, puhelin:

tommi.kantanen@hel.fi