Tutkimuslupa, SUNRISE Finland

HEL 2022-006115
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 48

Päätös tutkimusluvan myöntämisestä HEL 2022-006115

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Päätös

Toimialajohtaja päätti myöntää tutkimusluvan ********** Tutkimuslupapäätös on voimassa 31.12.2022 saakka.

Päätöksen perustelut

********** ovat hakeneet tutkimuslupaa kansainväliselle tutkimushankkeelle. Tutkimus on osa kansainvälistä SUNRISEtutkimusta, jossa selvitetään kuinka suuri osa 3-4-vuotiaista lapsista täyttää Maailman terveysjärjestö WHO:n varhaisvuosien suositukset koskien liikuntaa, paikallaanoloa/ruutuaikaa ja nukkumista yli 40:ssä maassa ympäri maailman. Myös lasten motorisia ja kognitiivisia taitoja mitataan. Lisäksi tutkitaan, mitkä yhteiskuntaan, ympäristöön, perheeseen ja lapseen itseensä liittyvät tekijät ovat yhteydessä lasten liikuntaan, paikallaanoloon/ruutuaikaan ja nukkumiseen sekä motorisiin ja kognitiivisiin taitoihin. Suomessa tutkimukseen rekrytoidaan yhteensä 1000 lasta, joista 125 lasta Helsingin päiväkodeista.

SUNRISE Finland -tutkimus on osa kansainvälistä International Study of 24-Hour Movement Behaviours in the Early Years: The SUNRISE Study -tutkimusta, jossa on mukana yli 40 maata. SUNRISEtutkimuksen tavoitteena on kerätä tietoa alle kouluikäisten lasten liikunnasta, paikallaanolosta/ruutuajasta ja unesta sekä motorisista ja kognitiivisista taidoista. Tutkimuksessa selvitetään, kuinka suuri osa osallistuvista 3–4 vuotiaista lapsista täyttää Maailman terveysjärjestön (WHO:n) suositukset liikunnan, paikallaanolon / ruutuajan ja unen (=liikuntakäyttäytyminen) suhteen. Tutkimuksen tulokset lisäävät tietämystä lasten terveyskäyttäytymisestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Mittaukset kestävät yhteensä noin 20–40 minuuttia/lapsi. Lapsi voi halutessaan keskeyttää osallistumisen milloin tahansa.

Tutkimusaineisto kerätään ajalla 5/2022-31.12.2022. Tutkimusaineisto kerätään toiminallisella tutkimuksella ja kyselyllä joka kohdistuu alle 3-4-vuotiaitsiin lapsiin. Tutkimuksen otoskoko on n. 125 (n=125). Kyseessä on laadullinen tutkimus.

Otos kohdistuu kaikkiin suomen- ja ruotsinkielisiin varhaiskasvatusyksiköihin.

Tutkimus toteutetaan noudattaen Helsingin kaupungin koronaohjeistusta.

Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Tutkittavilta pyydetään kirjallinen suostumus tutkimukseen osallistumisesta. Lasten huoltajilta pyydetään kirjallinen suostumus lapsen tutkimukseen osallistumiselle. Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tutkimuksen teon ajan hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen. Aineisto arkistoidaan vähintään 25. vuodeksi tutkimuksen valmistuttua 31.12.2022.

Tunnistetietojen käsittely sekä tutkimusrekisteriin kerättävät tiedot on kuvattu tarkemmin tutkimuksen tietosuojailmoituksessa (liite 3).

Folkhälsanin tutkimuskeskuksen ihmistieteiden eettinen toimikunta on kokouksessaan 07.03.2022 antanut tutkimuksesta puoltavan lausunnon (liite 4).

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan päätöksen 3.8.2017 § 57 mukaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla päätöksen tutkimusluvasta tekee kunkin palvelukokonaisuuden johtaja omaa palvelukokonaisuuttaan koskevien tutkimusten osalta. Mikäli tutkimus koskee useamman palvelukokonaisuuden toimintaa, tekee päätöksen toimialajohtaja.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Päätös antaa mahdollisuuden tutkimusaineiston keräämiseen ajalla 5/2022-12/2022 päiväkotien toiminta-ajat huomioiden.

Päätös ei anna oikeutta saada tietoja Helsingin kaupungin asiakirja- ja rekisteriaineistoista.

Tutkimukseen osallistuneiden yksittäisten henkilöiden tunnistetietoja ei saa ilmaista tutkimusraportissa tai muulla tavoin.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei osallistu tutkimuksen toteuttamiseen.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle.

Tutkimusraportin sähköinen osoite toimitetaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käyttöön sähköpostiosoitteeseen:
kasko.tutkimusluvat@hel.fi

Päätös tullut nähtäväksi 31.05.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Jukka Orava, arviointiasiantuntija, puhelin: 09 310 78018

jukka.orava@hel.fi

Päättäjä

Satu Järvenkallas
kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Tutkimuslupahakemus 27.4.2022, liite 3 tietosuojailmoitus
Liitettä ei julkaista internetissä.
4. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
5. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
6. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
7. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
8. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.