Valtuustoaloite, parannetaan päihdepalveluiden saatavuutta ja hoitopolkuja

HEL 2022-008462
Asialla on uudempia käsittelyjä
9. / 233 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle päihdepalvelujen saatavuuden ja hoitopolkujen parantamista koskevasta valtuutettu Mia Haglundin ym. valtuustoaloitteesta

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle jäsen Samuel Adouchiefin ehdotuksesta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon valtuutettu Mia Haglundin ja 36 muun valtuutetun valtuustoaloitteesta, joka koskee kaupungin päihdepalvelujen saatavuuden ja hoitopolkujen parantamista:

”Aloitteessa esitetään, että Helsinki laatii toimenpideohjelman huumekuolemien ehkäisyksi, päihdepalvelujen saavuttavuuden parantamiseksi ja katkeamattoman hoitopolun vahvistamiseksi. Lisäksi kaupunkia edellytetään järjestävän huumeiden katkaisu- ja vieroitushoitoa ilman jonotusta, helpottavan asiakkaiden korvaushoitoon hakeutumista ja parantavan asiakkaiden korvaushoitoon sitoutumista sekä selvittävän mahdollisuutta perustaa uusi matalan kynnyksen päiväkeskus Sörnäisten Vaasanpuistikon välittömään läheisyyteen edes väliaikaisesti, kunnes Sörnäisten metroaseman remontti valmistuu keväällä 2023.

Sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että päihteettömyyttä tukevia sosiaali- ja terveyspalveluja tarjotaan ja kehitetään Helsingissä tutkimukseen perustuen sekä kansallisten hoitosuositusten ja päihdepalveluja koskevien laatusuositusten mukaisesti. Toiminnan laatua, tehokkuutta ja vaikuttavuutta arvioidaan jatkuvasti osana normaalitoimintaa.

Helsingin päihdepalvelujen järjestämistä ohjaa kansalliset Käypä hoito -suositukset, päihde- ja riippuvuusstrategia, mielenterveysstrategia, sosiaali- ja terveysministeriön päihdepalveluja koskevat laatusuositukset, Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston suositukset sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositukset.

Helsingissä päihdetyön kokonaisuuteen sisältyy ennaltaehkäisevä työ, päihdeongelmien hoito ja kuntoutuspalvelut. Päihdeongelmaisten asiakkaiden hoito aloitetaan siinä sosiaali- tai terveydenhuollon toimipisteessä, missä asia tulee esille. Päihdeongelmaisia henkilöitä hoidetaan terveydenhuollossa ja päihdehuollon erityispalveluissa. Osa palveluista on kynnyksettömiä tai liikkuvia. Jokaiselle asiakkaalle tehdään yksilöllinen hoito- ja kuntoutumissuunnitelma, jossa palvelut kytketään toisiinsa tarkoituksenmukaiseksi palvelupoluksi.

Päihdepalvelukokonaisuus sisältää Helsingissä polikliinisia palveluja, kuten avovieroitusta, avohoitoa ja -kuntoutusta, opioidikorvaushoitoa ja jälkikuntoutusta sekä päivätoimintaa, laitosvieroitusta ja laitoskuntoutusta. Näiden lisäksi tarjotaan muun muassa terveys- ja sosiaalineuvontaa suonensisäisesti huumeita käyttäville ja palvelukeskustoimintaa HIV-positiivisille päihderiippuvaisille. Osa palveluista järjestetään omana toimintana ja osa ostopalveluna.

Toiminnan laatua varmistetaan kuvaamalla hoito- ja työohjeita, hoitoprosesseja ja organisaatiorajat ylittäviä hoito- ja palveluketjuja. Päihdepalvelut on aktiivisesti mukana muun muassa pääkaupunkiseudun ympäristö- ja oppilaitosyhteistyössä sekä kansallisessa ja kansainvälisessä verkosto- ja tutkimusyhteistyössä.

Huumeiden katkaisu- ja vieroitushoidon aloittaminen edellyttää hoidon tarpeen arviointia. Kiireellisissä tilanteissa hoito aloitetaan viimeistään seitsemän päivän sisällä lähetteen saapumisesta ja kiireettömissä tilanteissa kolmen viikon sisällä. Palveluja voidaan järjestää tarvittaessa ostopalveluna.

Myös opioidikorvaushoidon aloittaminen edellyttää asiakkaan kokonaisvaltaista ja moniammatillista arviointia. Opioidikorvaushoitoa annetaan opioidiriippuvaisille henkilöille, joille se on tutkimuksissa osoitettu tehokkaaksi hoitomuodoksi ja jotka täyttävät korvaushoidon edellytykset. Korvaushoitoon liitetään yksilöllisesti suunniteltu psykososiaalinen hoito. Kannabis- tai stimulanttiriippuvaisten henkilöiden hoidossa psykososiaaliset menetelmät ovat ensisijainen hoitomuoto.

Matalan kynnyksen päiväkeskus Symppikset sijaitsevat Itäkeskuksessa, Kontulassa ja Sörnäisissä. Symppiksen liikkuva terveysneuvonta tarjoaa palveluja vuoropäivinä Hakaniemessä, Kaisaniemessä, Kampissa, Kannelmäessä, Malmilla, Pasilassa, Puistolassa, Sörnäisissä ja Vuosaaressa. Oma Stadi -hankkeen jalkautuvaa päihdetyötä tekevä sairaanhoitaja vahvistaa keskisen alueen liikkuvaa työtä loppuvuodesta 2022 alkaen. Lisäksi useat päihde- ja asumispalvelujen tuottajat, järjestöt sekä vertaistoimijat tekevät päihteidenkäyttäjien elinympäristössä liikkuvaa haittoja vähentävää työtä. Helsingissä toimii vahva kaupungin ja järjestöjen muodostama liikkuvan kenttätyön verkosto.

Huumeiden käyttäjien vieroitushoidon ja korvaushoidon kehittäminen ovat keskeisiä osa-alueita päihdepalvelujen kehittämisessä vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden tarpeita.

Helsinki tekee jatkuvaa kehittämistyötä päihdepalvelujen parantamiseksi, erityisenä painopisteenä samanaikaisista päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivät. Korvaushoidon sisältöjen vahvistaminen on tässä yksi oleellinen kehityslinja.

Uuden Symppis-päiväkeskuksen perustaminen Sörnäisten Vaasanpuistikon läheisyyteen on kustannuksiltaan vähintään 700 000 euroa vuodessa, ja lisäksi toiminnalle on löydettävä soveltuvat tilat. Ympäristövaikutusten saamiseksi päiväkeskuksen tulisi olla auki myös iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin kustannukset nousevat merkittävästi. Kurvin alueella on tarpeen myös lisätä koordinoitua ympäristötyötä ja panostaa kaupunkiympäristön fyysiseen viihtyisyyteen. Sosiaali- ja terveystoimiala arvioi mahdollisuuksia uuden päiväkeskuksen perustamiseen.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Päihderiippuvuus aiheuttaa merkittäviä fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia uhkia. Hoidon perustana on luottamuksellinen hoitosuhde sekä kansallisten suositusten mukaiset yksilöllisesti suunnitellut psykososiaaliset hoitointerventiot ja lääkehoito. Opioidikorvaushoito vähentää huumeiden suonensisäiseen käyttöön liittyviä riskejä ja mahdollistaa riippuvuuksien hoidon ja psykososiaalisen kuntoutuksen.”

Sulje

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoa kaupunginhallitukselle kaupungin päihdepalvelujen saatavuuden ja hoitopolkujen parantamista koskevasta Mia Haglundin ja 36 muun valtuutetun valtuustoaloitteesta. Lausuntoa on pyydetty 29.11.2022 mennessä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 15.11.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 58655

mikko.tamminen@hel.fi