Oikaisuvaatimus, rakennuslupa, päätös 14.6.2022 § 293, As Oy Helsingin Tuohustie 2
Asunto Oy Helsingin Tuohustie 2:n oikaisuvaatimus rakennusvalvontapalvelujen lupayksikön lupa-arkkitehdin tekemästä rivitalon rakennuslupapäätöksestä 14.6.2022 § 293, tontti 35-56-24, Tuohustie 2a
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti jättää Asunto Oy Helsingin Tuohustie 2:n oikaisuvaatimuksen tutkimatta liian myöhään tehtynä.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon.
Perustelut
Rakennusvalvontapalvelujen lupayksikön lupa-arkkitehti on Asunto Oy Peikonrannan hakemuksesta myöntänyt 14.6.2022 § 293 tekemällään päätöksellä rakennusluvan rivitalon rakentamiseksi tontille 35-56-24, Tuohustie 2a.
Rakennuslupapäätös on annettu julkipanon jälkeen 17.6.2022, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon. Rakennusvalvontapalvelujen lupayksikkö on lisäksi 20.6.2022 lähettänyt pöytäkirjanotteet tehdystä rakennuslupapäätöksestä huomautuksen tehneille naapureille, kuten Asunto Oy Helsingin Tuohustie 2:lle.
Maankäyttö- ja rakennuslain 187 §:n mukaan viranhaltijan tekemään päätökseen on haettava oikaisua 14 päivän kuluessa päätöksen antamisesta, näin ollen viimeinen päivä hakea oikaisua tehtyyn rakennuslupapäätökseen on ollut 1.7.2022.
Oikaisuvaatimus on saapunut rakennusvalvontapalveluihin vasta 18.7.2022 eli maankäyttö- ja rakennuslaissa oikaisuvaatimuksen tekemiselle varatun määräajan päättymisen jälkeen. Näin ollen oikaisuvaatimus on jätettävä tutkimatta. Rakennusvalvonnalla ei ole toimivaltaa pidentää laissa määriteltyä määräaikaa.
Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan tontilla olevan suuren tammen kaatamista tai karsimista.
Lain eräistä naapuruussuhteista 8 §:n mukaan se, jolle oman tahi nautintaoikeudella hallitsemansa maan käyttämisessä johtuu haittaa naapurin alueelta tunkeutuvista juurista, olkoon oikeutettu ottamaan ne pois. Sama olkoon laki sieltä ulottuviin oksiin nähden, ellei omistaja kohtuullisessa ajassa siihen kehoituksen saatuaan niitä poista.
Asunto Oy Helsingin Tuohustie 2:lla on toimivalta edellä mainitun säännöksen mukaisella tavalla poistaa kyseisen tammen ne oksat ja juuret, jotka ulottuvat Tuohustie 2:n tontille. Oikaisuvaatimuksen tekijä ja rakennusluvan hakija voivat keskenään sopia asiasta. Puuta ei kuitenkaan saa ilman rakennusvalvontaviranomaisen lupaa kaataa.
Asunto Oy Helsingin Tuohustie 2:n kirjelmä 18.7.2022
Olemme vastaanottaneet postitse 12.7.2022 tiedoksemme otteen rakennuslupapäätöksen pöytäkirjasta päiväys 14.06.2022. Pidämme kohtuuttomana oikaisuvaatimuksen neljäntoista päivän määräaikaa, joka on määritetty alkavaksi, kun "päätös on julkipanon jälkeen annettu".
Haluamme huomauttaa rakennuslupaan muiden naapurien (tontit 91-35-56-55 ja 91-35-56-56) huomautuksien perusteella lisätystä vaatimuksesta säilyttää tonttimme (91-35-26-23) rajan välittömässä läheisyydessä oleva suuri tammi. Tammi on kasvanut vuosien saatossa kohtuuttoman suureksi ja epäilemättä se tulee jatkamaan kasvuaan. Tammesta jo nykyisellään aiheutuu lain (Laki eräistä naapuruussuhteista 13.2.1920/26, 8 §) mukaista selvää haittaa tonttimme käyttämiselle mm. juuriston ja oksiston sekä korkeuden takia. Pyydämme kohteliaasti uudelleen harkitsemaan sekä meidän tontin käytölle että nyt myönnetyn luvan mukaiselle rakentamiselle haittaa aiheuttavan tammen korvaamisesta istutettavalla pienemmällä puulla tai jos tämä katsotaan mahdottomaksi toteuttaa, niin tammen oksien ja korkeuden merkittävää karsimista. Esimerkkinä voi käyttää naapuritontilla 55 sijaitsevalle tammelle vast'ikään tehtyä oksiston huomattavaa karsimista.
Rakennusvalvontapalvelujen tiedustelu 19.7.2022
Rakennusvalvontapalvelujen lupayksikkö on 19.7.2022 tiedustellut Asunto Oy Helsingin Tuohuspolku 2:lta, onko kirjelmän tarkoitus hakea oikaisua rakennuslupapäätökseen.
Asunto Oy Helsingin Tuohustie 2:n kirjelmä 20.7.2022
Jos haittaa aiheuttavan tammen säilyttäminen/merkittävä karsiminen kuuluu rakennusluvan piiriin, niin kyllä. Itse uudisrakennuksen rakennusta ja rakentamisen aloitusta emme vastusta, vaikka rakennuttaja ei ottanutkaan huomioon huomautuksiamme. Purkutyöt ja muiden puiden kaatohan on jo tontilla tehty.
Asunto Oy Peikonrannan kirjelmä 27.7.2022
Saimme hankkeellemme lainvoimaisen lupapäätöksen, joka on leimattu 4.7.2022 (liitteenä). Nyt lomien aikana ja muutoksenhakuajan jälkeen hankkeelle on kirjattu oikaisuvaatimus 20.7.2022. Eihän tämän pitäisi olla mahdollista, kun kohde on saanut jo lainvoimaisen lupapäätöksen? Lisäksi kohteelle on jo pidetty aloituskokous heinäkuun alkupuolella ja maarakennustyöt on sovittu alkavaksi ensi viikolla.
Sinällään oikaisuvaatimuksessa pyydetty toiminto (säilytettäväksi merkityn puun kaataminen) sopii meille ja voimme sen toteuttaa, mutta tässä kohtaa meille on erittäin tärkeää, että hanke saadaan eteenpäin kuten on suunniteltu.
Rakennusvalvontapalvelujen vastaus 28.7.2022
Asian esittelijä on 28.7.2022 vastannut Asunto Oy Peikonrannalle seuraavasti: Rakennuslupapäätös on lainvoimainen ja voitte sen mukaisesti rakentaa huolimatta oikaisuvaatimuksesta. Valmistelen asian ympäristö- ja lupajaoston päätettäväksi 18.8.2022 pidettävään kokoukseen, jotta saadaan tämä oikaisuvaatimus käsiteltyä.
Sovellettavat oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslain 142 §:n mukaan lupapäätös on annettava julkipanon jälkeen ja sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon silloin, kun se on annettu.
2 momentin mukaan lupapäätös toimitetaan hakijalle. Lupapäätös tai sen jäljennös toimitetaan lisäksi asetuksella säädettäville viranomaisille ja niille, jotka ovat sitä huomautuksessa tai erikseen pyytäneet.
Maankäyttö- ja rakennuslain 187 §:n mukaan viranhaltijan päätökseen asiassa, joka kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta tai muulta kunnan viranomaiselta on siirretty hänen ratkaistavakseen, ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen tyytymättömällä on oikeus saada asia asianomaisen viranomaisen käsiteltäväksi (oikaisuvaatimus). Oikeus vaatimuksen tekemiseen määräytyy samojen perusteiden mukaan kuin asianosaisen valitusoikeus.
2 momentin mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti viranhaltijalle 14 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätökseen on liitettävä ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemisestä. Vaatimus on viipymättä otettava asianomaisen viranomaisen käsiteltäväksi.
Maankäyttö- ja rakennuslain 192 §:n mukaan valitusoikeus rakennus- ja toimenpidelupapäätöksestä on:
1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
2) sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
3) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa;
4) kunnalla; sekä
5) toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhteisöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun edistäminen, jos rakennuslupa koskee rakennusta hankkeessa, johon sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettua lakia.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Päätös tullut nähtäväksi 23.08.2022
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta valituksella se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta valituksella myös
Rakennus- tai toimenpidelupaa koskevassa asiassa:
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus silloin, kun rakennusluvan mukainen rakentaminen merkitsee purkamislupaa edellyttävän valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävän rakennuksen purkamista
Maisematyö- tai rakennuksen purkamislupaa koskevassa asiassa:
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
- kunnan jäsen
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus rakennuksen purkamista koskevasta päätöksestä silloin, kun rakennus on valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävä
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoituksen valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Pentti Ruuska, yksikön päällikkö, puhelin: +358 9 310 26218