Avustuksen hakeminen, AKKE-rahoitus, kansainvälistä osaamista työelämään, Uudenmaan liitto
Osallistuminen Uudenmaan liiton Alueiden kestävä kasvu ja elinvoima (AKKE) -rahoitushakuun hankkeella ”Kansainvälistä osaamista työelämään”
Päätös
Rahoitusjohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Alueiden kestävä kasvu ja elinvoima -rahoitushakuun hankkeella ”Kansainvälistä osaamista työelämään”. Hanke alkaa tammikuussa 2023 ja päättyy joulukuussa 2024.
Helsingin kaupungin osuus hankkeen kustannuksista on enintään 348 784,64 euroa, josta Helsingin kaupungin omarahoitusosuus on enintään 34 878,47 euroa. Hankkeen kustannukset rahoitetaan kaupunginkanslian keskitetyn hanketoiminnan määrärahoista talousarviokohdassa 1 500 4.
Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 647 116,64 euroa (alv 0%). Uudenmaan liiton koordinoima Alueiden kestävä kasvuja elinvoima (AKKE) -valtionavustus kattaa kokonaiskustannuksista 80% (517 693,31 euroa). Hankkeen osatoteuttajien omarahoitusosuudet ovat yhteensä 129 423,33 euroa. Espoon ja Vantaan kaupungit osallistuvat Helsingin osahankkeen omarahoitusosuuden kattamiseen. Espoon kaupungin omarahoitusosuus Helsingin toteuttamasta osahankkeesta on 18 136,80 euroa ja Vantaan kaupungin omarahoitusosuus osahankkeen omarahoitusosuudesta 16 741,66 euroa. Omarahoitusosuuksien suuruus määräytyy kuntien vieraskielisen väestön osuuksien perusteella (Helsinki 50 %, Espoo 26,07 %, Vantaa 24,03 %). Helsingin kaupungin toteuttaman osahankkeen omarahoitusosuus on yhteensä 69 756, 93 euroa.
Hankkeen toteuttavat Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto, Helsingin seudun kauppakamari ja The Startup Shortcut (jäljempänä The Shortcut) yhteistyössä Espoon ja Vantaan kaupunkien kanssa. The Shortcutin osahankkeen osuus hankkeen kokonaiskustannuksista on 165 020 euroa, josta The Shortcut kattaa omarahoitusosuuden 33 004 euroa. Helsingin yliopiston osahankkeen osuus hankkeen kokonaiskustannuksista on 133 312 euroa, josta Helsingin yliopisto omarahoitusosuus on 26 662,4 euroa.
Samalla rahoitusjohtaja päätti valtuuttaa kaupunginkanslian elinkeino-osaston työvoima ja maahanmuutto -yksikön toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja työvoima ja maahanmuutto -yksikön päällikön allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat, mahdolliset hankinta- ja palvelusopimukset sekä hyväksymään laskut.
Päätöksen perustelut
Taustaa
Työvoiman saatavuusongelmat rajoittavat yritysten kasvua, kansainvälistymistä ja investointeja. Helsingin seudun kauppakamarin loppuvuodesta 2021 julkaiseman selvityksen mukaan lähes 70 prosentilla Uudenmaan yrityksistä on pulaa osaavasta työvoimasta. Mitä kasvuhakuisempi yritys on, sitä enemmän työvoiman saatavuus koetaan kasvun esteeksi. Käytännön tasolla osaajapula voi tarkoittaa sitä, että investointeja lykätään tai niistä pidättäydytään kokonaan.
Osaavan työvoiman lisäksi työnantajat tarvitsevat tukea kansainväliseen rekrytointiin. Pienet ja keskisuuret yritykset muodostavat valtaosan pääkaupunkiseudun yrityskannasta, mutta selvitysten mukaan pk-yritykset rekrytoivat kaikkein vähiten ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä. Kansainvälinen työvoima ja tulevaisuus -tutkimuksen mukaan lähes 40 prosentilla suomalaisista työnantajista on hyvin heikot valmiudet tai tahtotila palkata kansainvälistä työvoimaa. Osaajapulasta huolimatta kansainvälistä osaamista ei hyödynnetä riittävästi suomalaisilla työmarkkinoilla. Vieraskielisten työttömyysaste pääkaupunkiseudulla on kantaväestöä noin kaksi kertaa korkeampi, ja esimerkiksi kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden työllistyminen on selvästi suomalaisopiskelijoita vaikeampaa kaikilla koulutusaloilla.
Kansainvälisten osaajien työllistymisen edistämiseksi tarvitaan osaajien ja työnantajien kohtaantoa helpottavia konkreettisia toimintamalleja ja uusia innovatiivisia kokeiluja.
Hankkeen tavoitteet ja yhteys kaupunkistrategiaan
Kansainvälistä osaamista työelämään -hankkeen tavoitteena on (i) tukea pääkaupunkiseudulla asuvien vieraskielisten osaajien työllistymistä alueen pk-yrityksiin, startupeihin ja korkeakouluihin sekä (ii) kehittää hankkeeseen osallistuvien yritysten ja korkeakoulujen kansainvälisten rekrytointien määrää ja laatua työvoiman saatavuuden parantamiseksi.
Hanketoimien tuloksena kansainvälisen osaamisresurssin käyttöaste alueella kasvaa, millä on myönteisiä vaikutuksia pääkaupunkiseudun kaupunkien työllisyyteen ja työvoiman saatavuuteen alueella. Ratkaisuja työllisyyden hoitoon haetaan yli kuntarajojen ja yhteistyötä tiivistetään mm. alueen korkeakoulujen ja oppilaitosten kanssa osaavan työvoiman ja korkean osaamisen saatavuuden turvaamiseksi. Hanketoimien välittömänä seurauksena Helsingin alueelle syntyy vähintään 100-120 uutta työpaikkaa ja 20 työharjoittelupaikkaa. Hankekauden loppuun mennessä myös hankkeeseen osallistuvien yritysten kansainvälistymisen aste ja kilpailukyky kasvaa sekä vieraskielisten kotoutuminen alueelle helpottuu. Hankkeessa luotujen rekrytointimallien ja yritysten toimintakulttuurin kehittymisen myötä hanketoimien vaikuttavuus on luonteeltaan pysyvää ja skaalautuvaa.
Hanke toteuttaa kaupunkistrategian (2021-2025) tavoitetta ottaa käyttöön uusia keinoja työllistämisessä sekä etsiä ratkaisuja työllisyyden hoitoon yli kuntarajojen (toimenpidekokonaisuudet 1-4). Hanke tukee strategian mukaisesti myös ulkomailla hankitun koulutuksen ja kokemuksen tunnistamista ja hyödyntämistä vieraskielisten kansainvälisten osaajien työllistämiseksi ja osaavan työvoiman saatavuuden turvaamiseksi (toimenpidekokonaisuudet 1-2). Lisäksi hanke tukee strategian tavoitetta edistää kansainvälisten opiskelijoiden kiinnittymistä alueen elinkeinoelämään (toimenpidekokonaisuudet 1 ja 3).
Hankkeessa toteutettavat toimenpiteet
Hanke muodostuu neljästä toimenpidekokonaisuudesta:
Toimenpidekokonaisuudessa 1 kehitetään ja mallinnetaan kohderyhmälle räätälöity matching-ohjelma, jonka tehtävänä on löytää kansainvälisille osaajille soveltuvia työ- ja harjoittelupaikkoja alueen yrityksistä (erityisesti pk- ja startup-yrityksistä) sekä sijoittaa osaajia työ- ja harjoittelupaikkoihin. Työ- ja harjoittelupaikkoja etsitään erityisesti yritysten asiantuntija- ja avainhenkilötehtäviin sijoittuville henkilöille.
Toimenpidekokonaisuudessa 2 pk-yrityksille ja startupeille tarjotaan tukea kansainvälisten osaajien palvelukseen ottamiseen sekä kansainvälisten osaajien rekrytointia laajasti tukevan yrityskulttuurin ja käytänteiden kehittämiseen. Yrityksille tarjotaan intensiivistä työnohjaukseen ja organisaatiokulttuurin kehittämiseen liittyvää konsultointia ja valmennusta. Valmennuksen tarkoituksena on varmistaa, että yrityksillä on tarvittavat valmiudet erilaisten osaajien rekrytointiin, ohjaamiseen ja perehdytykseen.
Toimenpidekokonaisuudessa 3 kehitetään pääkaupunkiseudun korkeakouluihin skaalattava kansainvälisten osaajien rekrytoinnin malli sekä vahvistetaan kansainvälisten osaajien rekrytointia laajasti tukevan toimintakulttuurin ja -käytänteiden kehittymistä korkeakouluissa. Hankkeen aikana Helsingin yliopisto suunnittelee ja pilotoi kansainvälisten osaajien rekrytointia tukevan toimintamallin englanninkielisen opetus- ja tutkimushenkilöstön sekä asiantuntija- ja tukihenkilöstön työhönoton tehostamiseksi. Mallin suunnittelussa ja toteutuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä Aalto-yliopiston, Hanken Svenska Handelshögskolanin, Taideyliopiston sekä muiden pääkaupunkiseudun korkeakoulujen kanssa.
Toimenpidekokonaisuudessa 4 Helsingin seudun kauppakamari toteuttaa kattavan selvityksen yritysten työnantajakuvien sekä osaajien rekrytoinnin edellytysten kehittymisestä yrityksissä hanketoimenpiteiden seurauksena. Selvitys kohdennetaan ensisijaisesti Helsingin seudun kauppakamarin jäsen- ja asiakasyrityksille. Selvitys vahvistaa tietopohjaa alueella toimivien pk-yritysten työvoima- ja osaamistarpeista sekä kansainvälisen rekrytoinnin edellytyksistä. Tuloksia tullaan hyödyntämään monipuolisesti yrityksille suunnattujen palvelujen rakentamisessa sekä kaupunkien yritysyhteistyön ja osaamiskeskustoiminnan kehittämisessä.
Hankkeen toteuttavat Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto, Helsingin seudun kauppakamari ja The Shortcut yhteistyössä Espoon ja Vantaan kaupunkien kanssa. Hanke tekee tiivistä yhteistyötä Uudenmaan TE-toimiston ja Business Finlandin sekä alueella toimivien kansainvälisiä rekrytointeja tekevien yritysten kanssa. Korkeakoulujen opiskelijoille ja henkilöstölle suunnattuihin toimintoihin osallistuvat lisäksi Aalto-yliopisto, Hanken Svenska handelshögskolan sekä Taideyliopisto.
Päätös tullut nähtäväksi 10.08.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Lisätietojen antaja
Annukka Sorjonen, palvelupäällikkö, puhelin: 09 310 84800