Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan osallistuminen Eteva-HUS-projektiin
Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan osallistuminen Eteva-HUS-projektiin
Päätös
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan osallistumisen UusimaaKepa-hankkeen osana olevaan Eteva-HUS-projektiin, johon osallistuvat lisäksi HUS-yhtymä, Uudenmaan hyvinvointialueet, Päijät-Häme ja Kanta-Häme.
Sosiaali- ja terveystoimiala sitoutuu maksamaan Helsingin kaupungin osuuden edellä mainituista projektin välttämättömistä ja kohtuullisista kustannuksista HUS-yhtymälle siten, että kustannusten on tullut syntyä ennen 31.12.2022, ja kustannukset eivät sisällä Etevan liikkeen luovutuksesta HUSille syntyviä kustannuksia.
Päätöksen perustelut
Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksessa erityishuoltopiirien kuntayhtymät lakkaavat ja niiden toiminta siirtyy 1.1.2023 alkaen hyvinvointialueiden järjestettäväksi. Uudellamaalla suomenkielisiä kehitysvammaisten erityishuollon palveluista vastaavat Eteva kuntayhtymä, joka muodostaa Uudenmaan ja Etelä-Hämeen erityishuoltopiirin, ja Helsingin kaupunki, joka muodostaa oman erityishuoltopiirinsä. Ruotsinkielisistä kehitysvammaisten erityishuollon palveluista vastaa Kårkulla Samkommun koko Uudellemaalle. Uudistuksessa Eteva kuntayhtymän toiminta jakautuu kuuden hyvinvointialueen toiminnaksi. Neljän Uudenmaan hyvinvointialueen lisäksi toimintaa jakautuu Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueille. Helsingin kaupunki jatkaa omana kehitysvammapalvelujen järjestäjänä ja tuottajana. Helsinki kuitenkin siirtää HUS-järjestämissopimuksella järjestämisvastuuta kehitysvammaisten erikoissairaanhoidon osalta HUSille 1.1.2023 alkaen.
Eteva kuntayhtymän yhtymähallitus on käsitellyt kehitysvammaisten erityispalvelujen keskittämisen valmistelua kokouksessaan 28.2.2022 § 33 ja esittänyt Kanta-Hämeen, Länsi-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan, Vantaa-Keravan ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueille, että Etevan vaativien palvelujen kokonaisuus (kehitysvammapsykiatriset yksiköt, kehitysvammapoliklinikka ja asiantuntijapalvelut) siirtyy liikkeenluovutusprosessissa HUS-yhtymälle 1.1.2023 alkaen. Helsingin kaupunki ei ole Etevan jäsenkunta, eikä siten osallistu varsinaiseen liikkeenluovutusprosessiin.
Osana toiminnan siirtymistä on valmistelutyöhön perustettu Eteva-HUS-projekti, johon osallistuu Helsingin kaupungin lisäksi HUS-yhtymä, Uudenmaan hyvinvointialueet, Päijät-Häme ja Kanta-Häme. Helsingin kaupunki sitoutuu kyseiseen projektiin tällä päätöksellä. Projektista aiheutuu kustannuksia, muun muassa ict-kustannuksia ja henkilöstökustannuksia. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimi maksaa Helsingin kaupungin osuuden välttämättömistä ja kohtuullisista kustannuksista HUS-yhtymälle. Tämän projektin veloitettavat kustannukset tulee olla syntyneet ennen 31.12.2022. Kustannukset eivät voi sisältää liikkeen luovutuksen kustannuksia koska Helsingin kaupunki ei ole osallinen liikkeen luovutuksessa. HUS-yhtymän tulee seurata aiheutuvia kustannuksia kirjanpidossaan ja raportoida niistä Helsingin kaupungille.
Hallintosäännön 5 luvun 9 § 1 momentin mukaan sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja johtaa toimialan toimintaa ja hallintoa.
Päätös tullut nähtäväksi 24.08.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Katja Raita, vammaistyön johtaja, puhelin: 09 310 43149
Sanna Huhtakallio, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 28984