Poikkeaminen, Kallio, neljäs linja 22, Asunto Oy Mäkilinja Bostads AB
Kallio, Neljäs linja 22, poikkeamishakemus
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 11. kaupunginosan (Kallio) korttelin 315 tonttia 22 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 9499 seuraavasti:
- Poiketaan osoitetusta rakennusoikeudesta siten, että sallittu kerrosala ylitetään yhteensä 265 k-m²:llä (9,5 %). Nykyinen rakennusoikeus tontilla on 2 770 k-m². Muutoksen jälkeen pääkäyttötarkoituksen mukainen kerrosala tontilla on 3 035 k-m².
Maankäyttöjohtaja päätti myöntää poikkeamisen seuraavilla ehdoilla:
- Jatkosuunnittelussa tulee katujulkisivun osalta noudattaa 17.11.2022 päivättyjen luonnossuunnitelmien periaatteiden mukaisia ratkaisuja koskien muun muassa ullakkotilan liittymistä viereisiin rakennuksiin, kattomuotoa ja -korkeuksia, räystäslinjaa, ikkunoiden sijainteja, julkisivujäsentelyä ja materiaaleja sekä tilojen ja toimintojen sijoittumista. Jatkosuunnittelussa tulee sekä pihan että kadun puolella edelleen huomioida ullakkotyöryhmän keväällä 2022 antamat lausunnot.
- Rakennuslupavaiheessa kohteesta tulee laatia palotekninen suunnitelma, jossa on huomioitu pelastuslaitoksen lausunnon mukaiset reunaehdot ja joka hyväksytetään pelastusviranomaisella.
- Pihalla oleva jäte- ja polkupyöräkatos puretaan ja korvataan uudella polkupyöräkatoksella sekä paloturvallisilla jäteastioilla. Pihalle suunnitellaan 100 pyöräpaikkaa koko kiinteistön tarpeisiin (1 pp / 30 k-m²). Piha-alue kunnostetaan ympäristöön sopivia istutuksia, materiaaleja, kalusteita ja valaistusta käyttäen.
- Ullakkoasunnoille ei osoiteta uusia autopaikkoja. Kiinteistön olemassa olevat autotallipaikat (7 ap) säilytetään.
Maksu
3 346,50 euroa
Hakija
Asunto Oy Mäkilinja Bostads Ab
Rakennuspaikka
11. kaupunginosan (Kallio) korttelin 315 tontti 22
Hakemus
Hakija hakee lupaa ullakkoasuntojen (265 k-m²) rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 9499 siten, että sallittu kerrosala ylitetään yhteensä 265 k-m²:llä (9,5 %).
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että
- rakennusoikeuden lisäämisen yhteydessä asukkaiden käyttöön osoitetaan pyöräpaikkoja vähintään 1 pp / 30 k-m² (100 kpl) asuinkerrosalaa
- pihalla oleva jäte- ja polkupyöräkatos puretaan ja korvataan uudella polkupyöräkatoksella sekä paloturvallisilla jäteastioilla ja piha-alue kunnostetaan ympäristöön sopivia istutuksia, materiaaleja, kalusteita ja valaistusta käyttäen.
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.
Lähtötiedot
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 28.3.1989 vahvistettu asemakaava nro 9499. Asemakaavan mukaan kiinteistö on asuinkerrostalojen korttelialuetta. Kiinteistöön on osoitettu rakennusala kuusikerroksiselle rakennukselle, jonka päätyihin liittyvät seitsemän- ja kuusikerroksiset naapurirakennukset.
AK-korttelialueella saa kaavassa lukumäärältään mainittujen kerrosten yläpuolelle olevaan tilaan kerrosluvun estämättä rakentaa sallitun kerrosalan lisäksi enintään 100 m² sauna- ja muita yhteisiä tiloja rakennuksen asukkaita varten. Lisäksi on rakennuksissa käytettävä harja-, auma-, taite- tai pulpettikattoa ja asuinhuoneistojen keskipinta-alan oltava vähintään 50 m².
2-tasokaava: Olemassa olevassa rakennuksessa tai sen osassa saadaan suorittaa korjaus- ja muutostöitä sen estämättä, mitä edellä on määrätty:
- tontin enimmäiskerrosalasta, silloin kun olemassa olevan rakennuksen kerrosala ylittää tontille rakennettavaksi sallitun kerrosalan
- rakennuksen kerrosalasta ja kattomuodosta.
Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu Kantakaupunki C2- merkinnällä keskusta-alueeksi, jota kehitetään toiminnallisesti sekoittuneena asumisen, kaupan ja julkisten palvelujen, toimitilojen, hallinnon, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä kaupunkikulttuurin alueena.
Tontti rajautuu koillisreunaltaan alueeseen, joka on Museoviraston inventoinnissa (RKY) sisällytetty valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon (Kallion kirkko).
Kuusikerroksinen modernistinen asuinrakennus on osa urbaania umpikorttelia ja valmistunut vuonna 1961. Vaaleanruskeaksi rapatun rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Kaj Salenius, siinä on loiva harjakatto ja katujulkisivussa symmetriset viistoerkkerit. Katutasossa on varastoja ja liiketiloja.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitus -palvelun kirjeellä (29.11.2022). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.
Muistutuksia ei ole esitetty.
Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ELY) sekä Museovirastolta ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta / kaupunginmuseolta.
Ennen poikkeamisluvan hakuvaihetta on hanke ollut Helsingin kaupungin ullakkotyöryhmän ohjauksessa kevään 2022 aikana yhteensä neljä kertaa. Ullakkotyöryhmän viimeisimmän lausunnon (14.6.2022) mukaan hanke voi edetä poikkeamisluvan hakuvaiheeseen, kunhan huomioidaan, että kadun puolen aukotusta tulee vielä muokata alapuoliseen julkisivuun paremmin sopeutuvammaksi ja rauhallisemmaksi.
Museoviraston ja alueellisen vastuumuseon välisen työnjaon mukaisesti Helsingin kaupunginmuseo vastaa lausunnon antamisesta. Kaupunginmuseon mukaan hankkeen ohjaus on tapahtunut ullakkotyöryhmässä eikä tästä kohteesta anneta erillistä lausuntoa.
Uudenmaan elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus toteaa lausunnossaan (19.12.2022), että ELY-keskuksella ei ole huomautettavaa poikkeamisesta. Esitetty muutostyö tulee muuttamaan rakennuksen kattomaailmaa ja muodostamaan uuden näkyvän osan kaupunkikuvassa. Muutos on verraten hillitty kadun suuntaan antavassa katunäkymässä, ja pihan puolella muutokset eivät vaikuta aiheuttavan häiritseviä muutoksia.
Pelastuslaitoksen lausunnon (16.12.2022) mukaan asunnoista tulee olla pääsy kahteen uloskäytävään tai asunnoista on järjestettävä varatie asetus rakennusten paloturvallisuudesta mukaisesti. Mikäli varatie järjestetään pelastuslaitoksen kalustoon tukeutuen kadulta, tulee kadun soveltuvuus nostopaikan järjestämiseksi huomioida HIKLU pelastustieohjeen mukaisesti. Kellariin siirrettäviin irtaimistovarastoihin tulee järjestää savunpoisto, mikäli ne sijoitetaan tiloihin, missä toiminta menee riskimpään suuntaan. Tarkemmat suunnitelmat esitetään paloteknisessä suunnitelmassa.
Päätöksen perustelut
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska se toteuttaa kaupungin strategisia tavoitteita alueen erityispiirteet huomioivan täydennysrakentamisen ja monipuolisen asuntotuotannon mahdollistamisen suhteen. Poikkeamispäätöksen ehtojen tarkoituksena on varmistaa hankkeen ympäristöönsä sopiva toiminnallisesti ja kaupunkikuvallisesti korkealaatuinen rakentaminen luonnossuunnitelman periaatteiden mukaisella tavalla. Pelastuslaitoksen lausunto on huomioitu ehdoissa.
Toimenpide noudattaa alueellisen ullakkopoikkeamisen (4.2.2019) periaatteita katon harjan korottamista lukuun ottamatta. Hanketta on ohjattu ullakkotyöryhmässä ja työryhmän lausunnot tulee ottaa jatkosuunnittelussa huomioon.
Ainoastaan aiemman rakennusluvan mukaiset autopaikat (9 ap) saa sijoittaa piha-alueelle. Muilta osin piha tulee suunnitella ja rakentaa viihtyisäksi ulko-oleskelualueeksi ympäristöön sopivia istutuksia, materiaaleja, kalusteita ja valaistusta käyttäen.
Poikkeamisen erityinen syy on olemassa olevan rakennuksen tarkoituksenmukainen rakentaminen tai käyttö.
Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a
Rakennusvalvontataksa 2023, 6 §
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Päätös tullut nähtäväksi 09.02.2023
Valitusosoitus
Pöytäkirjan 17 § (Poikkeamispäätöksestä).
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 17 § (Maksun osalta).
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Paula Leiwo, arkkitehti, puhelin: 09 310 23637