Yhteistyösopimus, opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologitoiminnan toteuttaminen ja sopimukseen sitoutuminen, sosiaali- ja terveystoimiala
Yhteistyösopimus opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologitoiminnan toteuttamisesta osana sosiaali- ja terveystoimialan järjestämisvastuulla olevia palveluja
Päätös
Sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja päätti hyväksyä liitteenä olevan sopimuksen kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa koskien opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologitoiminnan toteuttamista osana sosiaali- ja terveystoimialan järjestämisvastuulla olevia palveluja. Sopimus tulee voimaan 1.1.2023. Sopimus on toistaiseksi voimassa oleva.
Päätöksen perustelut
Sopimuksen kohteena on sosiaali- ja terveystoimialan järjestämisvastuun alaiset opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologitoiminnan palvelut. Sopimuksessa sovitaan opiskeluhuollon palvelun tuottamisesta siltä osin kuin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tuottaa palvelut opiskeluhuoltoon liittyvistä psykologi- ja kuraattoripalveluista. Sopimus ei koske sosiaali- ja terveystoimialan vastuulle sijoittuvaa opiskeluhuollon terveydenhuoltopalveluiden tuottamista.
Sopimukseen sitoudutaan, sillä Helsingin kaupungin hallintosäännön 4 luvun 8 §:n mukaan sosiaali- ja terveystoimialan tehtävänä on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen ja tuottaminen. On kuitenkin katsottu tarkoituksenmukaiseksi, että kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tuottaa opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut myös jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen jälkeen.
Lain sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä Uudellamaalla (615/2021, Uusimaa-laki) 20 §:n 1 momentin mukaan Helsingin kaupungin on eriytettävä hyvinvointialueiden rahoituksesta annetun lain (617/2021) nojalla maksettavalla rahoituksella, lakisääteisen sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen järjestämisestä perittävillä asiakasmaksuilla sekä muilla lakisääteisen sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen järjestämisestä kertyvillä tuotoilla rahoitettava sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen (eriytettävät tehtävät) kaupungin talousarviossa ja kirjanpidossa. Oppilas- ja opiskeluhuollon palvelut rahoitetaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen rahoittamiseen tarkoitetulla valtionrahoituksella 1.1.2023 alkaen ja kirjanpidossa huomioidaan eriyttämisen vaatimus.
Sopimuksen keskeisimpänä ehtona on, että kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tuottaa opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut kaupungin esi-, perus- ja toisen asteen opinnoissa oleville lapsille, nuorille ja aikuisille opiskelijoille. Palvelut tuotetaan kaikissa kaupungin toimipisteissä ja lisäksi sellaisissa yksityisissä-, valtion- ja yliopiston kouluissa tai oppilaitoksissa, jotka ovat ilmoittaneet haluavansa palvelun kaupungilta. Henkilöstön koulutus- ja työnohjauskustannukset kuuluvat palvelun tuottamiseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala vastaa lainsäädännön mukaan palvelun järjestämisestä ja rahoituksesta ja määrittelee lainsäädännön pohjalta opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologitoiminnan palvelutason. Palvelu tuotetaan lainsäädännön edellyttämän mitoituksen mukaisesti.
Sopimus tulee voimaan vasta, kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet sitä koskevan sopimuksen.
Hallintosäännön 5 luvun 9 §:n mukaan sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja johtaa sosiaali- ja terveystoimialan toimintaa ja hallintoa. Hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 3 momentin mukaan viranhaltijan päätöksen perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa se viranhaltija, joka on päättänyt sopimukseen sitoutumisesta, tai hänen määräämänsä henkilö.
Päätös tullut nähtäväksi 13.09.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Niina Vilkman, johtava asiantuntija, puhelin: 09 310 35018