Asemakaavan muutos nro 12920, Louhentie 3, Käpylän Yhtenäiskoulu

Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

V 22.1.2025, Käpylän Louhentie 3 asemakaavan muutos (nro 12920)

Helsingin kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto hyväksyy 25. kaupunginosan (Käpylä) korttelin 856 tontin 3 sekä puisto- ja katualueiden asemakaavan muutoksen 22.10.2024 päivätyn piirustuksen nro 12920 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein.

Esittelijän perustelut

Kaavaratkaisun keskeinen sisältö

Asemakaavan muutos (kaavaratkaisu) koskee Käpylän Yhtenäiskoulun tonttia osoitteessa Louhentie 3 sekä viereisiä katu- ja puistoalueita.

Tavoitteena on mahdollistaa Yhtenäiskoulun laajentaminen sekä turvata kulttuuriarvojen säilyminen. Laajennusosien toteuttaminen edellyttää tontin vähäistä laajentamista puistoalueelle.

Kaavaratkaisussa on pyritty erityisesti ratkaisemaan koulun laajennusosien sovittaminen tontille sekä nykyiseen koulurakennukseen siten, että rakentaminen voidaan toteuttaa alueen kulttuuriympäristön arvot ja luonnonympäristö huomioiden.

Kaavaratkaisu mahdollistaa nykyisen koulurakennuksen laajentamisen ja turvaa kulttuuriympäristön arvoja suojelumerkinnällä, joka estää nykyisen koulurakennuksen purkamisen. Kaavaratkaisun mukaisen suunnitelman toteuttaminen mahdollistaa toimivat ja terveelliset oppimistilat yhteensä noin 675 oppilaalle. Kaavan mahdollistaman laajennusosan sekä kaavassa määrätyn meluaidan toteuttaminen parantaa myös pihan melutilannetta.

Tontin (Y) kerrosala on 6 700 k-m², josta uutta kerrosalaa on 580 k-m². Tontin tehokkuusluku on e=0,61.

Päätökset kaavaratkaisun pohjana

Helsingin yleiskaavan 2016 mukaan alue on osittain kantakaupunkia (C2) sekä asuntovaltaista aluetta (A2 ja A4). Helsingin maanalaisen yleiskaavan 2021 (nro 12704) mukaan kaava-alueen kohdalle ei ole osoitettu tilavarauksia. Nyt laadittu kaavaratkaisu on em. yleiskaavojen mukainen.

Kaavaratkaisu edesauttaa kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista uudistamalla ja täydentämällä olemassa olevaa rakennettua ympäristöä kestävästi huomioiden alueen erityispiirteet.

Alueen lähtökohdat ja nykytilanne

Alue sijaitsee Käpylässä ja rajautuu luoteessa, pohjoisessa ja koillisessa puistoalueeseen, etelässä huoltoaseman tonttiin, Tursontiehen ja Louhentiehen, idässä Louhenkujaan. Alueen itäpuolella sijaitsee Tuusulanväylä, jossa kulkee noin 44 000 autoa vuorokaudessa. Kaava-alue sisältää nykyisen Yhtenäiskoulun tontin sekä katu- ja puistoaluetta. Tontilla sijaitsee olemassa oleva koulurakennus.

Koulun kortteli rajautuu Länsi-Käpylän valtakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön (RKY-alue, Käpylän puutaloalueet ja Käärmetalo). Viereinen alue on myös osa maakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä (Käpylä-Koskela asuntoalue), joka on lisäksi suojeltu asemakaavalla.

Alueella on voimassa useita asemakaavoja vuosilta 1961–2018.

Helsingin kaupunki omistaa kaava-alueen.

Kaavaratkaisun kustannukset

Kaavaratkaisun toteuttamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia ilman arvonlisäveroa seuraavasti:

Hankkeen enimmäishinta-arvio on 29,4 milj. euroa (alv 0). Tämä kustannus tarkentuu ja täsmentyy jatkosuunnittelun yhteydessä.

Vuorovaikutus kaavan valmisteluaikana

Liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa esitetään yhteenvedot kaavan valmisteluaikana saaduista viranomaisten kannanotoista ja osallisten mielipiteistä sekä vastineet niissä esitettyihin huomautuksiin.

Viranomaisyhteistyö

Kaavaratkaisun valmistelun yhteydessä on tehty yhteistyötä kaupunkiympäristön toimialan eri tahojen lisäksi seuraavien tahojen kanssa:

  • Helen Oy 
  • Helen Sähköverkko Oy
  • Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL)
  • Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY) vesihuolto
  • Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)
  • kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
  • kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kaupunginmuseo 

Viranomaisten kannanotot osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat historiallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaan rakennuksen säilymiseen ja kehittämiseen koulukäytössä. Kannanotoissa esitetyt asiat on otettu huomioon kaavatyössä siten, että olemassa oleva koulurakennus suojellaan.

Mielipiteet

Mielipiteet osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat rakennusten ikkunapinta-aloihin, melumuurin rakentamiseen, hulevesiin, alueella sijaitsevaan puustoon, Tursontien katualueeseen ja kolopesijälintujen pesäpaikkoihin. Mielipiteet on otettu huomioon kaavoitustyössä muun muassa siten, että kaavassa edellytetään meluaidan rakentamista.

Kirjallisia mielipiteitä saapui 2 kpl.

Kaavaehdotuksen julkinen nähtävilläolo (MRL 65 §)

Kaavaehdotus oli julkisesti nähtävillä 3.6.–2.7.2024, mistä ilmoitettiin maankäyttö- ja rakennusasetuksessa säädetyllä tavalla.

Kaavaehdotuksesta tehtiin 1 muistutus. Muistutuksessa esitetyt huomautukset kohdistuivat lintuturvallisuuden huomioimiseen sekä kolopesijälintujen pesintämahdollisuuksiin.

Lausunnot saatiin seuraavilta tahoilta:

  • HSY
  • ELY-keskus
  • kaupunginmuseo

Lausunnoissa esitetyt huomautukset kohdistuivat meluaidan melunsuojauksen riittävyyteen, aidan kaupunkikuvallisiin seikkoihin, leikki- ja oleskelualueiden melunsuojaukseen sekä kaavamerkintöjen ja -määräysten tarkentamiseen edellä mainittujen osalta. Rakennussuojeluratkaisua pidettiin onnistuneena ja koulun laajennuksen mahdollistamaa kaavaratkaisua tasapainoisena ja ympäristön arvot huomioivana. Lisäksi todettiin, että aluetta palvelevat yleiset vesihuoltolinjat on rakennettu valmiiksi eikä asemakaavan muutosehdotus edellytä yleisen vesihuollon lisärakentamista eikä rakennettujen vesihuoltolinjojen siirtämistä.

Lisäksi Helen Sähköverkko Oy sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ilmoittivat, ettei heillä ole lausuttavaa asemakaavan muutosehdotuksesta.

Toimenpiteet julkisen nähtävilläolon jälkeen

Vuorovaikutusraportissa on esitetty yhteenvedot kaavaehdotuksesta saaduista muistutuksista ja viranomaisten lausunnoista sekä vastineet niissä esitettyihin huomautuksiin.

Huomautuksissa esitetyt asiat on otettu huomioon, kaavan tavoitteet huomioon ottaen, tarkoituksenmukaisilta osin.

Kaavakartan merkintöihin tai määräyksiin ja muuhun aineistoon tehtiin julkisen nähtävilläolon jälkeen muutoksia, jotka on esitetty yksityiskohtaisesti kaavaselostuksen viimeisessä luvussa. Ne on myös koottu tehdyt muutokset -liitteeseen.

Julkisen nähtävilläolon jälkeen tehdyistä muutoksista on neuvoteltu asianomaisten tahojen kanssa.

Tarkemmat perustelut

Tarkemmat kaavaratkaisun perustelut ilmenevät liitteenä olevasta asemakaavaselostuksesta.

Toimivalta

Asemakaavan muutoksen hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto.

Kaupunkiympäristölautakunta 22.10.2024 § 539

Esitys

Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle

  • 22.10.2024 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen nro 12920 (liite nro 3) hyväksymistä. Asemakaava koskee 25. kaupunginosan (Käpylä) korttelin 856 tonttia 3 sekä puisto- ja katualueita

Lisäksi lautakunta päätti

  • ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.
  • antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet valmisteluaikana esitettyihin mielipiteisiin, kannanottoihin sekä julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla:
  • ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.
Esittelijä
kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski
Lisätiedot

Juuso Ala-Outinen, suunnittelija, asemakaavoitus, puhelin: 09 310 20769

juuso.alaoutinen@hel.fi

Eeva Pirhonen, johtava arkkitehti, puhelin: 09 310 37319

eeva.pirhonen@hel.fi

Mirja Vallinoja, maisema-arkkitehti, puhelin: 09 310 52186

mirja.vallinoja@hel.fi

Sakari Mentu, arkkitehti, rakennussuojelu, puhelin: 09 310 37217

sakari.mentu@hel.fi

Kaarina Laakso, tiimipäällikkö, teknistaloudelliset asiat, puhelin: 09 310 37250

kaarina.laakso@hel.fi

Arttu Mäenpää, liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 52458

arttu.maenpaa@hel.fi

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo 28.6.2024

Asemakaavapalvelut valmistelee asemakaavan muutosta Käpylä yhtenäiskoulun tontilla os. Louhentie 3. Hankkeessa luodaan edellytykset koulurakennuksen peruskorjaukselle ja laajentamiselle. Käpylän yhtenäiskoulun rakennus on inventoitu helsinkiläisten koulurakennusten Opintiellä-selvityksessä, jossa se on arvotettu luokkaan 2: koulurakennus on ajalleen tyypillinen ja sillä on historiallisia arvoja. Kohteesta on valmistunut rakennushistoriallinen selvitys (ark-byroo, 2021). Kaupunginmuseo on lausunut hankkeen Oas-vaiheesta.

Käpylän yhtenäiskoululla on erityinen asema helsinkiläisen koulujärjestelmän ja -arkkitehtuurin kehityksessä. Helsinkiläisten koululaisten vanhempien aloitteesta 1950-luvulla perustettu edistyksellinen Urania-piiri pyrki toiminnassaan kehittämään ja modernisoimaan lasten perusopetuksen malleja. Seuran johtohahmona toimi pedagogi Touko Voutilainen (1918-1991), joka esitteli ensimmäisenä mm. kurssimuotoisen opetuksen ja luokattoman lukion. Yhtenäiskouluyhdistys ry perustettiin vuonna 1956, jolloin uutta pedagogista näkemystä toteuttaneen koulun opetus käynnistyi. Oma koulurakennus saatiin vuosina 1961-62, jolloin Käpylä yhtenäiskoulun ensimmäinen rakennusvaihe valmistui. Toinen vaihe eli lukio valmistui vuosina 1965-66. Yhtenäiskoulun rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Marja ja Keijo Petäjä, jotka kuuluivat 1950-luvulta lähtien suomalaisen modernismin kärkinimiin. Käpylän yhtenäiskoulun rakennuksesta on laadittu rakennushistoriallinen selvitys. Petäjän tuotannon merkkikohteita ovat mm. Teollisuuskeskus Eteläranta 10, Lauttasaaren kirkko ja Kone Oy:n entinen pääkonttori Munkkiniemessä.

Yhtenäiskoulun rakennus suunniteltiin poikkeuksellisella huolellisuudella ja yksityiskohtaisuudella, ja sen arkkitehtuuri edustaa laadukasta modernismia. Yhtenäiskoulun rakennus liittyy ympäröivään puistoalueeseen, sen maastomuodot huomioiden ja ympäristöön kiinnittyen. Alue rajautuu valtakunnallisesti merkittävään Käpylän puutaloalueeseen RKY 2009. Rakennuksen ja toiminnan pedagogisesti kunnianhimoiset lähtökohdat tuottivat sille arkkitehtuuriltaan erottuvat ominaispiirteet, jotka ovat kantaneet tähän päivään saakka. Kohde on arvokkaimpia 1960-luvun alkupuolen modernismia edustavia koulurakennuksia, joiden säilyneisyys uhkaa Helsingissä heikentyä uudistavien hankkeiden johdosta.

Tontti ja koulurakennuksen arkkitehtuuri tarjoavat mahdollisuuden koulun laajennuksen tasapainoiseen suunnitteluun, ympäristön arvot huomioiden. Asemakaavaehdotuksessa alkuperäisen koulurakennuksen arvot on huomioitu asemakaavan suojelumerkinnällä Sr-2, joka kohdistuu koulun ulkoarkkitehtuuriin, arvokkaisiin sisätiloihin sekä liittymiseen ympäristöön. Asemakaavaehdotus ohjaa laajennuksen arkkitehtuurin sopeuttamista olevaan rakennukseen. Piha-aluetta suojaava muuri tulee toteuttaa myös ympäristöön hyvin sopeutuvalla tavalla, samalla kun ratkaisun palautettavuus on hyvä huomioida.

Kaupunginmuseo puoltaa Käpylän yhtenäiskoulun asemakaavamuutoksen kaavaehdotusta.

Lisätiedot

Mikko Lindqvist, arkkitehti, puhelin: +358 9 310 36972

mikko.lindqvist@hel.fi

Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 25.04.2024 § 24

Päätös

Yksikön päällikkö päätti hyväksyä asemakaavan 12920 pohjakartan kaupunginosassa 25 Käpylä. Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelut on valmistanut asemakaavan pohjakartan:

Asemakaavan numero: 12920
Kaupunginosa: 25 Käpylä
Kartoituksen työnumero: 14/2024
Pohjakartta valmistunut: 22.4.2024
Tasokoordinaatisto: ETRS-GK25
Korkeusjärjestelmä: N2000

Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.

Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden asiakkuusjohtaja on päätöksellä (4§/1.6.2017) siirtänyt hallintosäännön 16 luvun 8 § 2 momentin 7 kohdan toimivallan hyväksyä kaavoja varten valmistetut pohjakartat kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kaupungingeodeetille sekä kartat ja paikkatiedot -yksikön päällikölle.

Lisätiedot

Merja Kyyrö, vastaava kartoittaja, puhelin: 09 310 31911

merja.kyyro@hel.fi

Timo Tolkki, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 31883

timo.tolkki@hel.fi
Sulje

Esittelijä

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Lisätietojen antaja

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36154

tanja.sippola-alho@hel.fi

Liitteet (pdf)

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.