Tutkimuslupa, Hatkassa - sijaishuoltopaikasta luvatta poistuminen ja sinne palaamatta jättäminen

HEL 2022-010837
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 135
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Tutkimuslupa kehittämishankkeeseen ”Hatkassa - sijaishuoltopaikasta luvatta poistuminen ja sinne palaamatta jättäminen”

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja myönsi tutkimusluvan ********** kehittämishankkeeseen ”Hatkassa - sijaishuoltopaikasta luvatta poistuminen ja sinne palaamatta jättäminen” (kehittämishanke). Kehittämishankkeen yhteyshenkilönä on lastenkotitoiminnan asiantuntija ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2024 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.

Päätöksen perustelut

Kehittämishankkeen tarkoituksena on luoda kokonaiskuvan sijaishuoltopaikasta luvatta poistumisesta johtuvasta ilmiöstä, sen riskitekijöiden tunnistaminen nuorten keskuudessa ja ammattilaisten yhteistyön vahvistaminen nuorten turvallisuuden varmistamiseksi. Hanke toteutetaan vuosina 2022-2024 Pesäpuu ry:n toimesta. Aineisto kerätään laajalla kansallisella Webropol-kyselyllä ja kohderyhmittäisillä työpajoilla, joiden tavoite on syventää kyselyn tuottamaa tietoa. Hankkeessa luodaan yhdessä sijaishuollossa asuvien 13-17 vuotiaiden nuorten, sijaishuollosta itsenäistyneiden nuorten, nuorten läheisten, sijaishuoltopaikkojen, poliisin ja lastensuojelun sosiaalityön ja sosiaalipäivystyksen työntekijöiden kanssa ymmärrystä siitä, mistä hatkaamisessa on kyse. Helsingin kaupungin lastensuojelu ja sosiaalipäivystys ovat hankkeen virallisia yhteisökumppaneita ja allekirjoittaneet yhteistyöstä sopimuksen. Kyselyyn toivotaan vastauksia lastensuojelun ja sosiaalipäivystyksen työntekijöiltä, 13-29v nuorilta ja heidän läheisiltään. Työpajat on suunniteltu lastensuojelun ammattilaisten ja Outamon kanssa.

Kysely toimitetaan kaikkiin Suomen yksityisiin lastensuojelulaitoksiin, kuntaan ja kuntayhtymään, järjestötoimijoille ja muille kyselyn kohderyhmään kuuluville sekä heitä tavoittaville henkilöille. Kysely on avoinna internetissä ja sitä levitetään myös sosiaalisessa mediassa. Jokaiselle kohderyhmälle toimitetaan oma saatekirjeensä, jossa informoidaan selvitykseen osallistumisesta, vapaaehtoisuudesta ja anonymiteetistä. Vastaamalla kyselyyn ja osallistumalla työpajaan osallistuja antaa suostumuksen käyttää vastauksiaan osana kehittämishanketta. Jokainen vastaaja tietää voivansa lopettaa vastaamisen ja osallistumisen koska tahansa ilman perusteluita ja seuraamuksia. Kaikkia vastauksia säilytetään tietoturvallisesti suojatussa kansiossa ja mahdollisille opinnäytetyöntekijöille annetaan käytettäväksi vain niitä tietoja, jotka ovat tutkimuksen tekemisen kannalta välttämättömiä. Vastaukset hävitetään viimeistään 31.12.2027 mennessä asianmukaisesti.

Kehittämistyö jatkuu kyselyn jälkeen työpajatyöskentelynä loka-joulukuussa 2022 ennalta valikoitujen yhteistyötahojen kanssa. Helsingin kaupungin osalta nämä ovat Helsingin lastensuojelu, Helsingin sosiaalipäivystys ja Outamon lastenkoti. Tavoitteena on syventää yhteistyökumppaneiden kanssa kyselyn kautta syntynyttä tietoa hatkaamisesta lähinnä vapaasti keskustellen. Työpajaan osallistuminen on täysin vapaaehtoista ja perustuu osallistujien suostumukseen. Työpajoja ei nauhoiteta tai videoida, vaan keskusteluista kirjataan yleisellä tasolla muistiinpanoja.

Perhe- ja sosiaalipalvelujen ja terveys- ja päihdepalvelujen johtajat puoltavat tutkimuslupaa.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 8.5.2018 § 134 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää toimialajohtaja (lastensuojeluun ja terveys- ja päihdepalveluihin kohdistuvat tutkimusluvat).

Päätös tullut nähtäväksi 29.09.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Ida Nikula, kehittämiskonsultti, puhelin: 050 5489063

ida.nikula@hel.fi

Päättäjä

Juha Jolkkonen
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
4. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
5. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
6. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
7. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
8. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.