Avustuksen myöntäminen, taide- ja kulttuuriavustukset 2022, projektiavustukset, kulttuurin edistämisen päällikön 7. jako
Yksityishenkilön oikaisuvaatimus kulttuurin edistämisen päällikön päätökseen 5.10.2022, § 12
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hylkäsi ********** oikaisuvaatimuksen koskien kulttuurin edistämisen päällikön päätöstä 5.10.2022, § 12: Projektiavustukset vuodelle 2022, kulttuurin edistämisen päällikön 7. jako.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii 18.10.2022 toimittamassaan ja 21.10.2022 täydentämässään oikaisuvaatimuksessa, että kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta muuttaa kulttuurin edistämisen päällikön päätöstä 5.10.2022, § 12 olla myöntämättä haettua 3 360 euron avustusta Practicing Institutional Critique and the Institutional Theory of Art in Finland: The Transparent Elephant in the Room -hankkeelle.
Päätöksessä hakijan kohdalla eritelty perustelu hylkäykselle on ollut, että hakemusten välisessä vertailussa hanke ei nouse avustettavaksi.
Hakija vetoaa siihen, että päätöksessä hylkäykselle esitetyssä perusteessa ei viitata arviointiperusteisiin eikä avata hakemusten välisessä vertailussa käytettyjä perusteita tai sitä, miksi hakemus ei vertailun pohjalta valikoitunut avustettavaksi.
Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain (10.4.2015/410) 138 §:n mukaisessa määräajassa.
Valmistelijan vastine
Oikaisuvaatimuksen tekijä haki avustusta kolmelle kuuden tunnin työpaja-performanssille osana taiteellista tutkimusprojektia. Englanninkielisissä työpajoissa osallistujille olisi opetettu taidemaailmaan kohdistuvaa institutionaalisen kritiikin teoriaa ja metodeja analysoiden Helsingin kaupungin avustuksia kulttuurille.
Projektiavustuksia koskevat arviointiperusteet ovat: taiteelliset lähtökohdat ja sisällöt, toiminnalliset lähtökohdat ja toteutus sekä monimuotoisuus, saavutettavuus ja osallisuus. Päätöksen perusteluissa viitataan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston päätökseen asiasta. Arviointiperusteet on esitelty hakijoille hakuohjeistuksen yhteydessä.
Päätöksen perusteluissa kerrotaan myös, että jokainen hakemus on arvioitu suhteessa asetettuihin arviointiperusteisiin, hakemuksia on vertailtu keskenään ja kokonaisarvioinnissa on huomioitu mm. käytettävissä olevat määrärahat. Lisäksi avustustoiminnassa kerrotaan noudatettavan kaupunginhallituksen päättämiä Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita.
Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus on siis arvioitu päätöksen perusteluissa kuvatun prosessin mukaisesti perustuen päätettyihin ja julkaistuihin arviointiperusteisiin. Hakemusten välisessä vertailussa ja kokonaisarviossa hakemus ei ole valikoitunut avustettavaksi.
Projektiavustuksia myönnetään Helsingissä tapahtuvaan yleisölle avoimeen taide- ja kulttuuritoimintaan. Kaupungin avustusten yleisohjeiden mukaan tulee myös kiinnittää huomiota helsinkiläisten määrään, joihin toiminta kohdistuisi.
Hankkeessa kyseisen toiminnan määrä jää verrattain vähäiseksi ja teoreettisuus, kesto sekä toteutuskieli rajaavat potentiaalista osallistujajoukkoa. Taiteellinen tutkimus ja pedagogiset hankkeet eivät myöskään ole kyseisten avustusten painopisteitä.
Hakemukset arvioidaan hakemuksessa ilmoitettujen tietojen perusteella.
Helsingin hallintosäännön 17 luvun 1 §:n mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet ja valvoo niiden käyttöä.
Hallintosäännön 17 luvun 2 §:n mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto on hyväksynyt tarkemmat avustuslajit ja arviointiperusteet 17.5.2022, § 16.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston 17.3.2020, § 8 päätöksen mukaisesti kulttuuripalvelukokonaisuuden kulttuurin edistäminen -palvelun kulttuurin edistämisen päälliköllä on päätösvalta sellaisista hakemuksista, joiden hakemussumma on korkeintaan 7 500 euroa ja myönnettävä avustussumma korkeintaan 5 000 euroa.
Avustuspäätökset tehdään esittelymenettelyyn perustuen, ja ne ovat harkinnanvaraisia. Päätöksissä noudatetaan myös kaupungin kulloinkin voimassa olevia avustusohjeita ja säännöksiä.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kulttuurin edistäminen -palvelu Kulttuurin edistämisen päällikkö 05.10.2022 § 12
Päätös tullut nähtäväksi 02.12.2022
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Jenni Peisa, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 20455