Oikaisuvaatimus, rakennusvalvontapalvelut, kiinteistö 091-412-0001-0083, toimenpidelupapäätös 13.09.2022 § 456
Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalveluiden arkkitehdin toimenpidelupalupapäätöksestä 13.9.2022 § 456 (Villinki)
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti hylätä ********** tekemän oikaisuvaatimuksen kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalveluiden arkkitehdin toimenpidelupalupapäätöksestä 13.9.2022 (§ 456), jolla on ********** hakemuksesta myönnetty toimenpidelupa asemakaavassa nro 12300 suojellun huvilarakennuksen ********** ikkunoiden uusimiseen ja julkisivumuutoksiin 50. kaupunginosassa Villingissä sijaitsevalle kiinteistölle **********
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon.
Oikaisunhaun kohteena oleva päätös
********** hakemuksesta on kaupunkiympäristön toimialan palvelut- ja luvat- palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalveluiden lupayksikön 1 arkkitehti 13.9.2022 (§ 456) päätöksellään myöntänyt toimenpideluvan asemakaavassa suojellun huvilarakennuksen ikkunoiden uusimiseen ja julkisivumuutoksiin 50. kaupunginosassa sijaitsevalle kiinteistölle **********
Oikaisuvaatimus
Luvanhakijat vaativat oikaisuvaatimuksessaan myönnetyn toimenpidelupapäätöksen kohtuullistamista siten, että huvilarakennuksen ikkunamateriaalina sallitaan alumiinilista puuikkunoiden uloimpana sääsuojana. Asiantuntijalausunnot (Hämeenkyrön Ikkunatehdas Oy ja Lepolan Puusepät Oy) osoittavat, että talon sijainti ja olosuhteet vaativat alumiinilistaa suojaamaan puuikkunaa ankarilta sääoloilta. Puuikkunat kärsivät tulevan ilmastonmuutoksen johdosta, kun lämpöaste lisää kosteutta noin 7 %. Puuikkunan ympyröiminen alumiinilistalla lisää ikkunan elinikää 2-3 vuodella ja vähentää korjauskustannuksia. Naapurit eivät näe ikkunoita. Myös taloudelliset tekijät tulee huomioida. Helsingin kaupunki perää strategiassaan energiatehokkuutta sekä resurssien ja raaka-aineiden tehokasta käyttöä. Energiatehokkaat ja pitkään kestävät ikkunat jossa korjausvelka on tulevaisuudessa oleellisesti pienempi ovat vahvasti perusteltavissa. Oikaisuvaatimuksessa viitataan vastaavaan tapaukseen (As Oy Runeberginkatu 30, päätös 13-1858-22-C LP-091-2022-02308) jossa kyse on myös ollut suojatusta korttelista/rakennuksesta, jolle on myönnetty lupa puualumiinirakenteisille ikkunoille.
Oikaisuvaatimus 26.9.2022 ja sen täydennys 18.10.2022 ovat päätöksen liitteenä.
Päätöksen perustelut
Rakennusvalvonnalle 23.2.2022 jätetty hakemus on koskenut Villingin saaressa sijaitsevan ja yksityisessä omistuksessa olevan vuonna 1947 rakennetun huvilarakennuksen korjaus- ja muutostöitä sekä saunarakennuksen nostamista nykyisestä korostaan. Alueella on voimassa asemakaava nro. 12300, jossa asuinrakennus ********** on suojeltu merkinnällä sr-2: ”Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus. Rakennusta tai sen osaa ei saa purkaa eikä siinä saa tehdä sellaisia korjaus-, muutos- tai lisärakentamistöitä, jotka heikentävät rakennustaiteellisia ja historiallisia arvoja tai muuttavat arkkitehtuurin ominaispiirteitä. Korjaamisen lähtökohtana tulee olla rakennuksen alkuperäisten tai niihin verrattavien rakenteiden, rakennusosien, julkisivujen, vesikaton, ikkunoiden, ulko-ovien ja niiden yksityiskohtien materiaalien ja värien säilyttäminen.” Rantasauna on suojeltu kaavassa merkinnällä sr. ”Suojeltu rakennus tai rakenne.”
Rakennusvalvontaan jätetyssä lupahakemuksessa ikkunoita on esitetty uusittaviksi edelleen puuikkunoina mutta siten, että ne muuttuvat sisään-sisään aukeaviksi. Lisäksi osaa ikkuna-aukoista suurennetaan alaspäin siten, että niistä tulee saman kokoisia kuin muutkin ikkunat. Ikkunoiden osalta ainoastaan pääoven viereiset ja ullakon vanhat ikkunat kunnostetaan.
Oikaisunhaun alaisen päätöksen perusteluiden mukaan toimenpideluvassa on otettu huomioon vain toimenpiteen maankäytölliset ja kaupunkikuvalliset vaikutukset. Ikkunoiden ja muiden rakenteiden tekniset ominaisuudet jäävät rakennushankkeeseen ryhtyvän vastattaviksi. Erityisalojen suunnittelijoiden on omalta osaltaan varmistettava suunniteltujen ratkaisujen rakennusfysikaalinen toimivuus ja mm. että korvausilman saanti on riittävää. Ennen ikkunoiden toteutusta pidettävässä mallitarkastuksessa (ikkunakatselmus) tarkistetaan ikkunoiden detaljit, sovitukset (listoitukset ja liittyminen seinärakenteeseen) sekä väri. Edellä mainittuun tarkastukseen kutsutaan pääsuunnittelijan ja hakijan edustajan lisäksi rakennusvalvontapalvelun lupayksikön ja kaupunginmuseon edustajat. Tarkastuksen perusteella päivitetty ikkunoiden detaljisuunnitelma on toimitettava rakennusvalvontaan.
Kaupunginmuseo on 4.7.2022 antamassaan lausunnossaan ikkunoiden osalta todennut, että vaikka ikkunoiden aukeamissuunta vaihtuu ja rakenteet muuttuvat, tulee uudet ikkunat toteuttaa sirorakenteisina tippanokin ja kulmaraudoin varustettuna. Uudet ikkunat tulee myös asemoida julkisivun pintaan samaan korkoon kuin alkuperäiset. Uusittavista ikkunoista tulee tehdä ensin malli-ikkuna, jota tarkastellaan. Kaupunginmuseo on puoltanut rakennusluvan myöntämistä hankkeelle edellä esitetyin huomautuksin.
Luvanhakijat ovat oikaisunhaun kohteena olevan päätöksen saatuaan hakeneet oikaisua päätökseen ja oikaisuvaatimuksessaan muuttaneet lupahakemustaan siten, että kokonaan puiset ikkunat olisivatkin puu alumiini-ikkunoita. Vaikka oikaisuvaatimuksessa vedotaan teknis-taloudellisiin tekijöihin on oikaisuvaatimuksessa esitetty vaatimus asemakaavan suojelumääräysten vastainen. Koska rakennus on asemakaavassa suojeltu sr-2 merkinnällä, on toimenpide asemakaavan vastainen, eikä kyseessä ole vähäinen poikkeaminen. Lupahakemus puu alumiini-ikkunoille vaatisi menestyäkseen erillisen poikkeamispäätöksen asemakaavan suojelumääräyksistä.
Lopputulos
Oikaisuvaatimus hylättiin ja lupapäätös pysytettiin voimassa.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Oikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset
Maankäyttö- ja rakennuslain 187 § 1 momentin mukaan viranhaltijan päätökseen asiassa, joka kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta tai muulta kunnan viranomaiselta on siirretty hänen ratkaistavakseen, ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen tyytymättömällä on oikeus saada asia asianomaisen viranomaisen käsiteltäväksi (oikaisuvaatimus). Oikeus vaatimuksen tekemiseen määräytyy samojen perusteiden mukaan kuin asianosaisen valitusoikeus.
Maankäyttö- ja rakennuslain 192 §:n mukaan valitusoikeus toimenpidelupapäätöksestä on: 1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla; 2) sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa; 3) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa; 4) kunnalla; sekä 5) toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhteisöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun edistäminen, jos rakennuslupa koskee rakennusta hankkeessa, johon sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettua lakia.
Maankäyttö- ja rakennuslain 187 § 2 momentin mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti viranhaltijalle 14 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Toimenpidelupapäätös 13.9.2022 § 456 on annettu julkipanon jälkeen 16.9.2022 jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon. Viimeinen muutoksenhakupäivä päätökseen on siten 30.09.2022.
Oikaisuvaatimuksen tekijät omistavat kiinteistön ********** ja heillä on siten oikaisuvaatimusoikeus asiassa. Oikaisuvaatimus on saapunut sähköpostitse 26.9.2022 eli säädetyssä määräajassa.
Päätös tullut nähtäväksi 16.11.2022
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta valituksella se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta valituksella myös
Rakennus- tai toimenpidelupaa koskevassa asiassa:
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus silloin, kun rakennusluvan mukainen rakentaminen merkitsee purkamislupaa edellyttävän valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävän rakennuksen purkamista
Maisematyö- tai rakennuksen purkamislupaa koskevassa asiassa:
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
- kunnan jäsen
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus rakennuksen purkamista koskevasta päätöksestä silloin, kun rakennus on valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävä
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoituksen valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Liisa Mäkelä, rakennuslakimies, puhelin: 09 310 23638