Valtuustoaloite, Nordenskiöldin aukion lippakioskin siirtäminen Linnankosken puistoon

HEL 2022-011782
Asialla on uudempia käsittelyjä
12. / 551 §

Kaupunkiympäristölautakunnan vastaus valtuutettu Jussi Chydeniuksen valtuustoaloitteeseen koskien Nordenskiöldin aukion lippakioskin siirtämistä Linnankosken puistoon

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta katsoi valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Valtuutettu Jussi Chydeniuksen aloitteessa esitetään Nordenskiöldinkadun lippakioskin siirtoa Linnankoskenpuistoon.

Kaupunkiympäristön toimiala on laatinut selvityksen Nordenskiöldinkadun lippakioskin kunnosta mahdollista siirtoa varten. Siirto on teknisesti mahdollista toteuttaa.

Nordenskiöldinkadun kioskin siirron kokonaiskustannusarvio on 21 500 euroa. Hinta ei sisällä sähkö- ja vesiliittymien irtikytkentää tai siirtoa. Vesiliittymän rakentamisesta aiheutuvat kustannukset ovat merkittävät. Kioskin betoniperustuksessa on halkeilua ja terästen korroosiovaurioita. Lattia ei kestä siirtoa, joten siirrettäessä lattia on purettava ja uuteen sijaintiin valettava uusi lattia.

Siirtotarjous sisältää vain nykyisen kioskin siirron eikä merkittäviä korjaustoimia varsinaisen kioskin kunnolle. Kuntotutkimuksessa (liite 2) kioskin kaikissa rakenteissa ja rakenneosissa todettiin eriasteisia kosteuden aiheuttamia vaurioita. Rakenteet on suositeltavaa korjata peruskorjaustasoisesti kauttaaltaan. Seinärakenteiden tervapapereissa todettiin raja-arvot ylittävä määrä PAH yhdisteitä. Tervapaperia on arvioilta 20 m². Teräspilarien maalit sisältävät raja-arvot ylittävän määrän raskasmetalleja. Kioskissa ei havaittu asbestipitoisia materiaaleja. Näin ollen kioski ei ole sellaisenaan ilman peruskorjausta kelvollinen vuokrattavaksi toimijalle pidempiaikaiseen käyttöön.

Linnankoskenpuisto on asemakaavassa puistoalue (P), jonne on merkitty ohjeellinen leikkikentän alue (ul). Lippakioskin siirto puistoon ei edellytä asemakaavan muutosta tai maankäytön poikkeamislupaa.

Parhaillaan on käynnissä Linnankoskenpuiston perusparannuksen suunnittelu. Suunnitelmassa osoitetaan kioskille sijaintipaikka puiston luoteisnurkasta läheltä Nordenskiöldinkatua. Kioskin sijaintipaikka on katsottu niin, että se sopii puiston tilarakenteeseen ja toimintoihin sekä puistoa että kioskitoimintaa palvelevalla tavalla. Kioskin puistoon siirto ei aiheuta huomattavaa kasvillisuuden menetystä tai puiden kaatoja, ja kioskin tarvitsema kunnallistekniikka on toteutettavissa jouhevasti osana puiston kunnostamista.

Ennen lippakioskin siirtoa kaupunkiympäristön toimiala varmistaa vielä kaupunginmuseon näkemyksen.

Vastaus on valmisteltu tilat-, asemakaava- sekä kaupunkitila- ja maisemasuunnittelu -palveluiden yhteistyönä.

Valtuustoaloite

Valtuutettu Jussi Chydenius on tehnyt seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen:

"Nordenskiöldin aukion lippakioskin siirtäminen Linnankosken puistoon Mechelininkadun, Linnankoskenkadun ja Topeliuksenkadun ympäröimällä pienellä ruohokaistaleella Taka-Töölössä sijaitsee vanha, rakennusarvoiltaan arvokas lippakioski. Tämä kioski on ollut jo pitkään käyttämättä ja silmämääräisesti huonokuntoinen. Esitän, että kioski siirretään Linnankosken (Axan) puistoon ja samalla korjataan niin, että siihen voidaan etsiä jo kesäksi 2023 vuokralainen, joka voisi myydä esim. kahvilatuotteita kioskista. Linnankosken (Axan) puisto on suosittu lapsiperheiden ulkoilupaikka ja kioskista olisi paljon enemmän iloa ja hyötyä kaupunkilaisille siellä ja etenkin tarkoitustaan vastaavassa käytössä."

Toimivalta

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallituksen on osoitettava aloite vastattavaksi sille lautakunnalle tai johtokunnalle, jonka toimivaltaan tai jonka alaisen viranomaisen toimivaltaan aloitteessa esitetty toimenpide kuuluu.

Aloitteessa esitetty toimenpide kuuluu kaupunkiympäristölautakunnan tai sen alaisen viranomaisen toimivaltaan.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 10.11.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Ville Vuorio, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 71409

ville.vuorio@hel.fi