Tutkimuslupa, Lasten kaupunkitila Mellunkylän ja Malminkartano-Kannelmäen kaupunkiuudistusalueilla

HEL 2022-011804
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 95
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Tutkimuslupa kaupunkitilatutkimukselle ”Lasten ja nuorten kaupunkitilatutkimus Mellunkylän ja Malmikartano-Kannelmäen kaupunkiuudistusalueilla”

Lastensuojelun johtaja

Päätös

Lastensuojelun johtaja myönsi tutkimusluvan ********** kaupunkitilatutkimukselle ”Lasten ja nuorten kaupunkitilatutkimus Mellunkylän ja Malmikartano-Kannelmäen kaupunkiuudistusalueilla”. Yhteyshenkilönä toimii lastensuojelun sosiaalityön päällikkö ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.3.2023 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.

Päätöksen perustelut

Tutkimuksen tarkoituksena on saada tietoa Helsingin kaupunginkanslian aluerakentamisen ja kaupunkiympäristön toimialan suunnittelutyön tueksi, lasten- ja nuorten osallistumisen vahvistamiseksi alueella ja tuleviin kaupunkitilakokeiluihin. Tutkimuksen toteutuksesta vastaa Miltton oy. Tutkimuksen tilaaja on Helsingin kaupunginkanslian aluerakentaminen ja tutkimus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Tutkimus on osa Helsingin kaupunkiuudistusalueiden kehittämistyötä ja se liittyy myös kaupunkiympäristön toimialan vetämään placemaking-kokonaisuuteen, jossa tutkitaan uusia tapoja osallistaa kaupunkilaisia kaupunkitilojen kehittämiseen ja jossa kehitetään Helsingille suunnittelun avuksi mallia, jolla väliaikaiset kaupunkitilakokeilut voidaan ottaa osaksi alueiden pidempikestoista suunnittelutyötä. Tämän kokonaisuuden fokuksena on lasten ja nuorten kaupunki. Tutkimus ja sen osana toteutettava placemaking-konseptointi tulee case-esimerkiksi osaksi myös kaupungin poikkihallinnollista Unicefin lapsiystävällinen kunta- työtä, jonka yhtenä erityisteemana on vahvistaa lasten ja nuorten turvallisuuden kokemusta kaupunkitiloissa kehittämällä vuorovaikutusta.

Tutkimus toteutetaan etnografisin menetelmin sekä työpajatyöskentelynä. Etnografia sisältää 10-12 kpl asiantuntijahaastattelua. Haastattelut ovat semistrukturoituja ja toteutetaan ryhmähaastatteluina tai parihaastatteluina. Haastatteluiden aiheena on lasten ja nuorten kaupunkitilan käyttö Mellunkylän ja Malminkartano-Kannelmäen kaupunkiuudistusalueilla. Haastattelut järjestetään marraskuussa 2022. Tutkimuksen aineisto analysoidaan ja raportoidaan Helsingin kaupungille. Tutkimuksen pohjalta työstetään placemaking-konsepteja alueille keväällä 2023. Tutkimuksen loppuraportti tulee ladattavaksi julkaisuksi Helsingin kaupungin verkkosivuille ja sen valmistumisesta tiedotetaan osallistuneita toimialoja ja tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Haastateltavat ovat Helsingin kaupungin työntekijöitä Lännen lastensuojelussa (Lassilan yksikkö) ja Idän lastensuojelussa (Itäkadun yksikkö). Tietoja säilytetään palveluntuottajan palvelimilla sopimuskauden ajan. Tietoja käsitellään palveluntuottajan verkkolevyllä ja asiakaskansiossa. Verkkolevy, palvelimet, sähköposti ja sharepoint sijaitsevat Suomessa, eikä tieto liiku muihin palveluihin. Tietoja säilytetään ja käsitellään Helsingin kaupungin tilasto- ja tutkimustoiminnan verkkolevyllä (data-asema) aineistolle varatussa kansiossa. Palvelimelle on pääsy kaupungin sisäverkosta, mukaan lukien VPN-etäyhteys. Aineistoon varattuun kansioon annetaan käyttöoikeudet vain nimetyille henkilöille. Tietoja säilytetään palvelun tuottajalla sopimuksessa määritellyn ajan sekä rekisteriselosteessa tutkimusaineistoista määritellyn ajan. Palvelun tuottaja poistaa aineiston palvelimiltaan sopimuskauden loputtua.

Päätös tullut nähtäväksi 01.11.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Ida Nikula, kehittämiskonsultti, puhelin: 050 5489063

ida.nikula@hel.fi

Päättäjä

Saila Nummikoski
lastensuojelun johtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
4. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
5. Tutkimuslupahakemus 5.10.2022, liite, Tietosuojan tarkistuslista tutkimuslupaa varten
6. Tutkimuslupahakemus 5.10.2022, liite, Tilasto- ja tutkimustoiminnan tietorekisteri
7. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.