Määrärahojen ylitysoikeus, vuoden 2022 talousarvio, sosiaali- ja terveystoimi

HEL 2022-012659
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 228 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Sosiaali- ja terveystoimialan vuoden 2022 sosiaali- ja terveyspalvelujen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin talousarviokohtien ylitysoikeusesitys ja Apotin talousarviokohdan toimintakatteen alitusoikeusesitys

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että vuoden 2022 talousarviomäärärahoja saadaan ylittää seuraavasti:

- talousarviokohta 5 10 01 sosiaali- ja terveyspalvelut, ylitysoikeus 100,0 miljoona euroa

- talousarviokohta 5 10 05 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, ylitysoikeus 40,0 miljoonaa euroa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että vuoden 2022 talousarviomäärärahoja saadaan alittaa seuraavasti:

- talousarviokohta 5 10 04 Apotti, alitusoikeus 1,0 miljoona euroa.

Käsittely

Ennen asian käsittelyä todettiin esteellisyydet ja esteelliset jäsenet poistuivat kokouksesta asian koko käsittelyn ajaksi seuraavasti:

Jäsen Seija Muurinen ilmoitti esteellisyytensä perusteeksi hallintolain 28.1 §:n 5 kohdan mukaisen yhteisöjääviyden. Varajäsen ei osallistunut asian käsittelyyn.

Jäsen Oula Silvennoinen ilmoitti esteellisyytensä perusteeksi hallintolain 28.1 §:n 5 kohdan mukaisen yhteisöjääviyden. Varajäsen ei osallistunut asian käsittelyyn.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kaupunginhallituksen hyväksymien talousarvion noudattamisohjeiden mukaan määrärahojen ylitysoikeusesitysten tulee olla kaupunginkansliassa 25.11.2022 mennessä. Nyt esitettävä ylitysoikeusesitys pohjautuu oman toiminnan osalta elokuun lopun tilanteesta laadittuun viralliseen ennusteeseen ja syyskuun väliseurantaan sekä HUSin osalta sen tuottamaan ennusteeseen tammi-heinäkuun toteutumien pohjalta.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen menojen arvioidaan ylittyvän noin 89,8 miljoonaa euroa. Ylityksestä 66,5 miljoonaa euroa koostuu koronaepidemian välittömistä kustannuksista, 3,9 miljoonaa euroa ukrainalaisten kustannuksista sekä yhteensä 8,4 miljoonaa euroa niin sanotuista teknisistä ylityksistä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen (Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus), muista sosiaali- ja terveysministeriön (jäljempänä STM) hankkeista sekä psykiatria- ja päihdepalvelujen HUSin päivystykselle tuotetuista palveluista.

Ilman koronaepidemian lisäkustannuksia, ukrainalaisten kustannuksia ja teknisiä ylityksiä sosiaali- ja terveyspalvelujen arvioidaan ylittävän budjetin noin 11,0 miljoonalla eurolla. Sosiaali- ja terveyspalveluissa on ylityspainetta etenkin vammaistyössä ja psykiatria- ja päihdepalvelujen asumisen tuessa.

Koska sosiaali- ja terveystoimiala ei ole toimintakatteellinen talousarviokohta, vaan sitova taso ovat menot, sosiaali- ja terveyspalvelujen talousarviokohdalle voidaan myöntää teknistä ylitysoikeutta sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen ja muiden STM:n hankkeiden määrärahojen osalta sekä psykiatria- ja päihdepalvelujen teknisen ylityksen osalta. Ylitysoikeus perustuu sosiaali- ja terveysministeriön myöntämään valtionavustukseen sekä HUSilta saataviin tuloihin.

Koronaepidemiasta aiheutuvat lisäkustannukset sosiaali- ja terveyspalvelujen talousarviokohdalle ovat noin 66,5 miljoonaa euroa. Koronapandemiasta aiheutuneisiin kustannuksiin haetaan valtionavustusta vuodelle 2022. Alustavien laskelmien perusteella valtionavustus koronaepidemian välittömiin kustannuksiin on noin 45,0 miljoonaa euroa.

Arvio Ukrainasta saapuvien kustannuksista on tällä hetkellä noin 3,9 miljoonaa euroa, josta 3,7 miljoonaa euroa on varautumista ukrainalaisten huostaanotettujen lasten tuloon Suomeen 15.9.2022 alkaen. Kaupunki on hankkinut lastensuojelun palveluntuottajilta ympärivuorokautisia hoitopaikkoja. Lasten tulon peruuntumisen myötä hankinta keskeytetään ja selvitetään, kuinka syntyneet kustannukset korvataan palvelun järjestäjille. Helsinki hakee syntyneistä kustannuksista jälkikäteen valtionavustusta sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Ylitysoikeutta haetaan hieman arvioitua ylitystä suurempana, koska koronaepidemian kehittyminen, inflaatio sekä energian- ja raaka-aineiden kohonneet kustannukset aiheuttavat epävarmuutta ennusteeseen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin menojen arvioidaan ennusteessa ylittävän Helsingin talousarvion 29,0 miljoonalla eurolla. HUSin ennuste tammi-heinäkuun menojen perusteella on 760,8 miljoonaa euroa. HUSin ennuste sisältää myös jäsenmaksulisäyksen Helsingille, 49,7 miljoonaa euroa sairaanhoitopiirin arvioidun alijäämän vuoksi.

Ylitysoikeutta haetaan hieman arvioitua ylitystä suurempana, koska syksyn koronapandemiatilanteen vuoksi mahdollisen erikoissairaanhoidon tarpeen kasvu on epävarmaa.

Apotin talousarviokohdan toimintakatteen arvioidaan alittavan talousarvion toimintakatteen 0,1 miljoonalla eurolla. Myös Apotin osalta alitussoikeutta haetaan hieman suurempana.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 15.11.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Sampo Pajari, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 09 310 42246

sampo.pajari@hel.fi