Oikaisuvaatimus, rakennuslupa, päätös 11.10.2022 §509
Oikaisuvaatimukset rakennusvalvontapalvelujen lupayksikkö 1:n arkkitehdin tekemästä omakotitalon rakennuslupapäätöksestä 11.10.2022 § 509
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti jättää ********** oikaisuvaatimuksen tutkimatta, koska hänellä ei ole maankäyttö- ja rakennuslain 192 §n nojalla asiassa oikaisuvaatimusoikeutta ja päätti jättää As Oy Alkutie 81:n oikaisuvaatimuksen tutkimatta, koska oikaisuvaatimus on tehty oikaisuvaatimuksen tekemiselle säädetyn määräajan jälkeen liian myöhään.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon.
Perustelut
Rakennusvalvontapalvelujen lupayksikkö 1:n arkkitehti on Asunto Oy Helsingin Alkutie 79:n hakemuksesta myöntänyt 11.10.2022 § 509 tekemällään päätöksellä rakennusluvan omakotitalon rakentamiseksi tontille 34-83-14, Alkutie 79.
Tontilla voimassa olevan asemakaavan mukaisesti omakotitalo on kaksikerroksinen ja alle 7 korkea. Rakennuksessa on tasakatto. Kellarikerros on maan alla. Rakennus on asemakaavan mukaisesti yli 5 metrin päässä naapuritonttien rajoista. Rakennus ei sijoitu asemakaavan mukaiselle kadun vastaiselle istutusalueelle.
Rakennuslupapäätös on annettu julkipanon jälkeen 14.10.2022, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon. Rakennusvalvontapalvelujen rekisteriin tehdyn merkinnän mukaan rakennusvalvontapalvelujen lupayksikkö on lisäksi lähettänyt pöytäkirjanotteen naapureille Alkutie 66, Alkutie 77 ja Alkutie 81. Otteet on lähetetty 13.10.2022.
Maankäyttö- ja rakennuslain 187 §:n mukaan viranhaltijan tekemään päätökseen on vaadittava oikaisua 14 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Näin ollen viimeinen päivä vaatia oikaisua tehtyyn rakennuslupapäätökseen on ollut 28.10.2022.
**********
********** ********** ei kaupparekisterin mukaan ole Asunto Oy:n nimenkirjoitusoikeutta. Asunto Oy Helsingin Alkutie 77 ei ole hakenut asiassa oikaisua.
Oikaisuvaatimuksen tehnyt henkilö ei ole naapuritontin omistavan neljän asunnon rivitaloyhtiön osakkeenomistajana, asukkaana ja yksittäisenä hallituksen jäsenenä maankäyttö- ja rakennuslain 192 §:n 1 momentin 1 tai 2 kohdassa tarkoitetussa asemassa. Rakennusluvan ei myöskään voida katsoa vaikuttavan maankäyttö- ja rakennuslain 192 §:n 3 kohdassa tarkoitetulla tavalla välittömästi hänen oikeuteensa, velvollisuuteensa tai etuunsa. Näin ollen hänellä ei ole maankäyttö- ja rakennuslain 192 §:n nojalla oikaisuvaatimusoikeutta rakennuslupapäätöksestä.
As Oy Alkutie 81:n oikaisuvaatimus on saapunut rakennusvalvontapalveluihin 31.10.2022 eli maankäyttö- ja rakennuslain 187 §:ssä oikaisuvaatimuksen tekemiselle varatun määräajan päättymisen jälkeen. Näin ollen oikaisuvaatimus on jätettävä tutkimatta liian myöhään tehtynä. Rakennusvalvonnalla ei ole toimivaltaa pidentää laissa oikaisuvaatimuksen tekemiselle säädettyä määräaikaa, mitä yhtiö on vaatinut.
Naapurin oikaisuvaatimus 27.10.2022
********** on 27.10.2022 saapuneella kirjelmällä hakenut oikaisua rakennuslupapäätökseen. Perusteluna esitetään, että rakennuksen harjakorkeus estää päivänvalon saamista ja rakennus kaksikerroksisena varjostaa.
As Oy Alkutie 81:n oikaisuvaatimus 31.10.2022
Olemme saaneet tiedon rakennuslupapäätöksestä postitse viimeisenä muutoksenhakupäivänä 28.10.2022. Koska kirjeet on lähetetty? Eli meille ei käytännössä ole annettu lainkaan mahdollisuutta tehdä oikaisuvaatimusta. Vaadimme lisäaikaa oikaisuvaatimuksen tekoon, koska olemme saaneet tiedot rakennusluvasta myöhässä ja vajavaisena.
Sovellettavat oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslain 142 §:n mukaan lupapäätös on annettava julkipanon jälkeen ja sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon silloin, kun se on annettu.
2 momentin mukaan lupapäätös toimitetaan hakijalle. Lupapäätös tai sen jäljennös toimitetaan lisäksi asetuksella säädettäville viranomaisille ja niille, jotka ovat sitä huomautuksessa tai erikseen pyytäneet.
Maankäyttö- ja rakennuslain 187 §:n mukaan viranhaltijan päätökseen asiassa, joka kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta tai muulta kunnan viranomaiselta on siirretty hänen ratkaistavakseen, ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen tyytymättömällä on oikeus saada asia asianomaisen viranomaisen käsiteltäväksi (oikaisuvaatimus). Oikeus vaatimuksen tekemiseen määräytyy samojen perusteiden mukaan kuin asianosaisen valitusoikeus.
2 momentin mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti viranhaltijalle 14 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätökseen on liitettävä ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemisestä. Vaatimus on viipymättä otettava asianomaisen viranomaisen käsiteltäväksi.
Maankäyttö- ja rakennuslain 192 §:n mukaan valitusoikeus rakennus- ja toimenpidelupapäätöksestä on:
1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
2) sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
3) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa;
4) kunnalla; sekä
5) toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhteisöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun edistäminen, jos rakennuslupa koskee rakennusta hankkeessa, johon sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettua lakia.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Päätös tullut nähtäväksi 29.11.2022
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta valituksella se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta valituksella myös
Rakennus- tai toimenpidelupaa koskevassa asiassa:
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus silloin, kun rakennusluvan mukainen rakentaminen merkitsee purkamislupaa edellyttävän valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävän rakennuksen purkamista
Maisematyö- tai rakennuksen purkamislupaa koskevassa asiassa:
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
- kunnan jäsen
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus rakennuksen purkamista koskevasta päätöksestä silloin, kun rakennus on valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävä
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoituksen valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Pentti Ruuska, yksikön päällikkö, puhelin: +358 9 310 26218