Hankinta, suun terveydenhuollon pienlaitteet, sosiaali- ja terveystoimiala
Suun terveydenhuollon pienlaitteiden ja työtuolien hankinta
Päätös
A. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti hyväksyä suun terveydenhuollon pienlaitteiden ja työtuolien (aputuolien) hankinnassa vertailutaulukosta (liite 1) ilmenevistä tuotteista seuraavien toimittajien tarjoukset:
- Ergotekniikka Tuolitalo Oy
- Flinno Oy
- Hammasväline Oy
- JH Hammastuote Oy
- Kuomed Oy
- Plandent Oy
- Unident Oy.
Hankinnan sitoumukseton arvioitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 1,4 miljoonaa euroa mahdollinen optiokausi mukaan lukien. Tilaaja ei sitoudu mihinkään hankintamääriin.
Päätös on kunkin valitun tarjoajan osalta ehdollinen, kunnes tilaajavastuulain mukaiset selvitykset sekä rikosrekisteriotteet on esitetty, tarkastettu ja hyväksytty. Edellä mainitut selvitykset ja dokumentit tulee toimittaa asetettuun määräaikaan mennessä.
B. Samalla sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelujen johtajan
• päättämään optiokauden käyttöönotosta
• allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella solmittavat sopimukset
• päättämään sopimusten irtisanomisista tai purkamisista.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta oikeutti suun terveydenhuollon hankinnoista vastaava hammaslääkärin tekemään sopimuskauden aikana vähäisiä muutoksia valittuihin sopimustuotteisiin (tuotelisäyksiä, muutoksia tai tuotteiden poistamisia sopimuksista esimerkiksi reklamaatioiden perusteella).
Käsittely
Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu salassa pidettävien asioiden tai asiakirjojen käsittelyyn. Tästä syystä sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan nuorisoedustaja Ehan Wadud ei osallistunut tämän asian käsittelyyn ja poistui kokouksesta ennen asian käsittelyn aloittamista.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta ei katsonut tarpeelliseksi kuulla asiassa kutsuttua asiantuntijaa, eikä tämä siitä syystä osallistunut kokoukseen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Hankinta-asiantuntija Eeva Rantala on kutsuttuna asiantuntijana.
Kilpailutuksen taustaa
Suun terveydenhuollon pienlaitteiden ja työtuolien nykyinen sopimuskausi päättyy 30.6.2023.
Kilpailutuksen tarkoituksena on sopia puitejärjestelystä, jonka ehtojen perusteella toimittajat sitoutuvat toimittamaan tuotteita tilaajalle.
Nyt päätettävänä olevan kilpailutuksen periaatteita ja ehtoja ei ole tuotu sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnalle etukäteen päätettäväksi, koska tavarahankintojen periaatteita ei ole ollut tarkoituksenmukaista päättää lautakunnassa, vaan riittävä toimintamalli on se, että lautakunta tekee hankinnasta päätöksen.
Tarjouspyyntö
Tarjouspyynnössä oli asetettu tarjoajalle, tarjoukselle, sen sisällölle ja hankinnan kohteelle laadulliset- ja vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyyntöasiakirjat oli valmisteltu yhteistyönä suun terveydenhuollon ja hankintapalvelujen kesken.
Hankinnasta järjestettiin tarjouskilpailu hankintalain (1397/2016) mukaisella avoimella menettelyllä. Hankinnasta julkaistiin hankintailmoitus 9.12.2022 julkisten hankintojen sähköisessä ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Hankintaan liittyvät lisätietokysymykset tuli esittää 17.1.2023 kello 12 mennessä. Hankintaan esitettiin 24 kysymystä, joihin vastattiin 20.1.2023. Määräaika tarjousten jättämiselle päättyi 6.2.2023 kello 12.
Määräaikaan mennessä tarjouksensa jättivät seuraavat 10 tarjoajaa:
• Ergotekniikka Oy Tuolitalo (FI06586989)
• Flinno Oy (FI25995956)
• Hammasväline Oy (0881266-0)
• Implantona Oy (0989071-6)
• JH Hammastuote Oy (2184134-3)
• Kuomed Oy (FI14480412)
• Lifemed Oy (0629011–7)
• Plandent Oy (0112771–6)
• Tavara Trading TTA Oy (FI14640754)
• Unident Oy (2823729–6).
Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden ja tarjoajien soveltuvuuden tarkistaminen
Hankintapalvelut ja suun terveydenhuolto ovat tarkastaneet tarjoajien soveltuvuuden. Kuudelta tarjoajalta pyydettiin täsmennystä annettuun tarjoukseen. Saatujen täsmennysten jälkeen kaikkien tarjoajien todettiin täyttävän asetetut soveltuvuusvaatimukset. Harmaan talouden torjuntaan liittyvät selvitykset ja hankintalain mukaiset pakolliset poissulkemisperusteet tarkastetaan tarjouspyynnössä kerrotun mukaisesti vain niiltä tarjoajailta, jotka esitetään tulevan vertailun perusteella valituiksi toimittajiksi.
Suun terveydenhuolto ja hankintapalvelut ovat tarkistaneet tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden. Kaikki tarjotut tuotteet eivät täyttäneet kaikkia asetettuja vaatimuksia. Mikäli tarjottu tuote ei vastannut tarjouspyynnön vaatimuksia, se hylättiin. Lisäksi tuotteita hylättiin, mikäli tuotteesta ei ollut vaadittuja sertifikaatteja tai mikäli tuotteella ei ollut vaadittuja standardeja tai ne eivät muista syistä täyttäneet asetettuja vaatimuksia.
Tarjousten täsmennyspyynnöt ja vastaukset
Tarjouksiin liittyvät täsmennyspyynnöt lähetettiin 10.2.2023 ja vastaukset pyydettiin 27.2.2023 mennessä. Niin sanottujen yhteensopivien kärkien osalta tarjoajilta pyydettiin täsmennyspyynnössä ilmoittamaan, onko laitteen valmistaja hyväksynyt laitteessa käytettäväksi niin sanotut yhteensopivat tuotteet. Tarjoajia pyydettiin toimittamaan dokumentti valmistajan hyväksynnästä tarjottujen niin sanottujen yhteensopivien kärkien osalta.
1. Flinno Oy:tä pyydettiin täsmennystä tarjottujen työtuolien rungon materiaalista sekä kaasujousen säätövälistä sekä erimerkkisten ultraäänilaitteiden ja hammaskivenpoistolaitteiden kärkien tarjousta niin sanotuista yhteensopivista kärjistä.
Flinno Oy vastasi pyydettyihin täsmennyksiin 27.2.2023 ilmoittaen työtuolien puuttuvat tiedot sekä todeten niin sanotuista yhteensopivista kärjistä, että Satelecin tai EMS:n lupaa käyttää muiden valmistajien tuotteita heidän laitteissaan pitää tiedustella valmistajilta itseltään.
2. Hammasväline Oy:ltä pyydettiin täsmennystä tarjottujen työtuolien rungon materiaalista sekä kaasujousen säätövälistä sekä erimerkkisten ultraäänilaitteiden ja hammaskivenpoistolaitteiden kärkien tarjousta niin sanotuista yhteensopivista kärjistä.
Hammasväline Oy toimitti 23.2.2023 puuttuvat tiedot tarjoamiinsa työtuoleihin ja vastasi 27.2.2023 niin sanotuista yhteensopivista kärjistä muun muassa, että laitevalmistajat lähtökohtaisesti pyrkivät protektiivisesti myymään vain omia kulutus- ja lisätuotteita omiin laitteisiinsa ja ”on siis ainoastaan laitevalmistajan edunmukaista, että he eivät virallisesti hyväksy muita kuin omia tuotteitaan käytettäväksi”.
3. JH Hammastuote Oy:ltä pyydettiin täsmennystä erimerkkisten ultraäänilaitteiden ja hammaskivenpoistolaitteiden kärkien tarjousta niin sanotuista yhteensopivista kärjistä.
JH Hammastuote Oy vastasi 13.2.2023 niin sanottujen yhteensopivien kärkien osalta, että ”kukaan valmistaja ei tee dokumenttia, jossa toivotetaan tervetulleiksi kilpailevien valmistajien tuotteet omiin laitteisiinsa”.
4. Kuomed Oy:ltä pyydettiin täsmennystä tarjottujen työtuolien rungon materiaalista sekä kaasujousen säätövälistä sekä täsmennystä reklamaatioiden käsittelyn toimintamallista, kestävän kehityksen periaatteiden, ekologisuuden sekä sosiaalisen vastuullisuuden huomioimisesta yrityksen toiminnassa.
Kuomed Oy toimitti pyydetyt täsmennykset 27.2.2023, ja hankintatyöryhmä katsoi selvitysten olevan riittäviä.
5. Lifemed Oy:tä pyydettiin täsmentämään tarjoustaan tarjoajan sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyen. Tarjoajaa pyydettiin täsmentämään, kuinka sosiaalinen vastuullisuus ja ILO:n työelämän perusoikeudet on huomioituna tarjoajan toiminnassa.
Lifemed Oy toimitti vaaditun täsmennyksen 15.2.2023, ja hankintatyöryhmä katsoi saadun täsmennyksen olevan riittävä.
6. Plandent Oy:tä pyydettiin tarjottujen työtuolien rungon materiaalista sekä kaasujousen säätövälistä sekä selvitystä liikesalaisuudeksi määriteltyyn kohtaan hintaliitteessä.
Vastauksessaan Plandent Oy ilmoitti työtuolien puuttuvat tiedot 14.2.2023 ja 8.3.2023 selvityksen siitä, miksi toimitusaika on määritelty liikesalaisuudeksi.
7. Unident Oy:ltä pyydettiin täsmennystä tarjottujen työtuolien rungon materiaalista sekä erimerkkisten ultraäänilaitteiden ja hammaskivenpoistolaitteiden kärkien tarjousta niin sanotuista yhteensopivista kärjistä.
Vastauksessaan 10.2.2023 Unident Oy ilmoitti työtuolien puuttuvat tiedot ja totesi 14.2.2023 tarjotuista niin sanotuista yhteensopivista kärjistä, että XPEdent kärkiä ei ole erikseen hyväksytty mainittujen toimittajien (valmistajien) toimesta.
Perusteet niin sanottujen yhteensopivien tuotteiden ehdollisille valinnoille
Hankintapalvelut ja suun terveydenhuollon hankintatyöryhmä on velvollinen tuotevalinnoissaan varmistamaan sen, että valittuja tuotteita voidaan käyttää turvallisesti olemassa olevissa ja mahdollisissa uusissa, nyt valittavissa laitteissa. Lisäksi työryhmän velvollisuus on varmistaa, että kilpailutuksen perusteella valitut tuotteet ovat sellaisia, että laitevalmistaja on niiden käytön laitteessaan hyväksynyt ja että valitut tuotteet eivät aiheuta esimerkiksi takuun menetyksiä laitteille, laitteiden rikkoutumisia tai potilasturvallisuuden vaarantumista. Tarjouspyynnössä oli vaadittuna, että tarjottavat laitteet täyttävät voimassa olevan lainsäädännön vaatimukset.
Laissa lääkinnällisistä laitteista (719/2021) 32 §:ssä säädetään ammattimaisesta lääkintälaitteiden käytöstä muun muassa seuraavasti:
Ammattimaisen käyttäjän on varmistuttava siitä, että:
2) toiminnassa lääkinnälliseen tarkoitukseen käytettyjen laitteiden sekä MD-asetuksen liitteessä XVI tarkoitettujen tuotteiden tulee olla CE-merkittyjä lääkinnällisiä laitteita, yksilölliseen käyttöön tarkoitettuja laitteita, laitteita, jotka on valmistettu omavalmistusta koskevien säännösten mukaisesti taikka laitteita, joille on myönnetty viranomaislupa markkinoille saattamiseen tai käyttöönottoon, vaikka vaatimustenmukaisuutta ei ole arvioitu EU-säädöksissä tai laissa säädetyn mukaisesti;
4) laitetta käytetään valmistajan ilmoittaman käyttötarkoituksen ja -ohjeistuksen mukaisesti;
5) laite säädetään, ylläpidetään ja huolletaan valmistajan ohjeistuksen mukaisesti ja muutoin asianmukaisesti;
7) laitteeseen kytkettynä tai välittömässä läheisyydessä olevat toiset lääkinnälliset laitteet, rakennusosat ja rakenteet, varusteet, ohjelmistot tai muut järjestelmät ja esineet eivät vaaranna laitteen suorituskykyä tai potilaan, käyttäjän tai muun henkilön terveyttä;
Hankintatyöryhmä tulkitsi Flinno Oy:n, JH Hammastuote Oy:n ja Hammasväline Oy:n täsmennyspyyntöön antamat vastaukset siten, että kenenkään tarjoajan tarjoamilla niin sanotuilla yhteensopivilla kärjillä ei ollut laitteiden valmistajien hyväksyntää siihen, että kärkiä voisi käyttää laitteissa. Unident Oy totesi tämän asian täsmennyksessään. Flinno Oy ja Unident Oy tarjosivat molemmat Xpedentin valmistamia kärkiä, jotka huomioidaan ehdollisissa valinnoissa.
Hankintatyöryhmä päätyi valitsemaan niin sanotut yhteensopivat kärjet ehdollisina siten, että laitetoimittajilta varmistetaan viimeistään sopimuskauden alussa valmistajan hyväksyntä kärkien käytöstä kunkin valmistajan laitteissa.
Tarjousten vertailu ja valinnat
Hankintatyöryhmä on tutustunut saapuneisiin tarjouksiin ja tarjouksista tehtyyn vertailuun kokouksessaan 12.3.2023.
Valinnan perusteena oli hankintalain (1397/2016) 115 §:n mukainen kokonaistaloudellinen edullisuus siten, että hinnan painoarvo on 100 prosenttia. Tarjouspyynnössä oli asetettu tarjoajille ja hankittaville tuotteille tiukat laatukriteerit, joten vertailu hinnan perusteella katsottiin riittäväksi.
Valinnat tehtiin positiokohtaisesti halvimman hinnan mukaan siten, että samaan positioon valittiin pääsääntöisesti yksi tuote. Tarkemmat valintaperusteet on kerrottu tarjouspyynnössä. Hankintatyöryhmän päätöksellä joihinkin positioihin ei valittu laisinkaan tuotteita.
Suun terveydenhuolto on siirtänyt ”vääriin” positioihin tarjottuja tuotteita tarjouspyynnössä kerrotun mukaisesti ”oikeaan” positioon, mikäli on havainnut virheen. Näiden siirrettyjen tuotteiden positionumerointi on säilytetty alkuperäisenä. Siirretyt tuotteet käyvät ilmi siitä, että niiden positionumero on eri kuin positio, jossa tuotteet on vertailtu.
Työtuolien (aputuolien) osalta hankintatyöryhmä on valinnut valikoiman ominaisuuksiltaan hieman toisistaan poikkeavia tuoleja. Uuden työtuolin valinnassa kiinnitetään käyttäjäkohtaisesti huomiota tuolin erilaisiin säätömahdollisuuksiin ja tuolin muihin ergonomisiin ominaisuuksiin. Nykyisen sopimuskauden kokemusten perusteella useiden erilaisten työtuolien valinta on perusteltua.
Tarjousten vertailutaulukossa (liite 1) on taulukon sarakkeeseen B merkitty kirjaimella V ne tuotteet, jotka on valittu, kirjaimella H tuotteet, jotka on hylätty ja kirjaimilla EH ehdollisena valitut tuotteet. Lisäksi sarakkeeseen B on merkitty kirjaimella E ne tuotteet, jotka tarjoaja on hankintatyöryhmän pyynnöstä esitellyt työryhmälle. Sarakkeeseen C on kirjattu perustelut siihen, mikäli halvin tuote ei ole tullut valituksi tai miksi tarjottu tuote on hylätty tai muita valintaan liittyneitä huomioita.
Yhteenveto tarjoajista, tarjotuista ja valituista tuotteista (vertailutaulukko) on tämän päätösesityksen liitteenä 1.
Sopimuskausi
Perussopimuskausi on kolme vuotta ja sen on suunniteltu alkavan 1.7.2023. Sopimukseen sisältyy mahdollisuus enintään 12 kuukauden mittaiseen optiokauteen, jonka käyttöönotosta ja pituudesta tilaaja päättää viimeistään kuusi kuukautta ennen perussopimuskauden päättymistä.
Tilaaja ei sitoudu mihinkään tiettyihin hankintamääriin vaan tuotteita ostetaan tarpeen mukaan.
Hankintavaltuudet
Hallintosäännön 10 luvun 3 momentin 3 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää, hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta on tehnyt päätöksen 14.2.2023 § 28 sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan viranhaltijoiden vahvistetuista hankintavaltuuksista.
Lautakunnan terveys- ja päihdepalvelujen johtajalle vahvistama hankintaraja on enintään 500 000 euroa. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelujen johtajan tekemään optiokauden käytöstä päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 500 000 euroa.
Sopimuksen allekirjoittaja
Hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimukset allekirjoittaa terveys- ja päihdepalvelujen johtaja.
Päätös tullut nähtäväksi 17.04.2023
MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN
Pöytäkirjan 65 (A) ja 66 (A) §:t.
Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka molemmat.
OHJEET HANKINTAOIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Oikaisuvaatimusaika
Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun
asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta ratkaisusta.
Muutoksenhaku markkinaoikeuteen ei estä vaatimasta hankintaoikaisua.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi käyttäen ehdokkaan tai tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa, katsotaan vastaanottajan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi tavallisena kirjeenä, ehdokkaan tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei ehdokas tai tarjoaja näytä tiedoksiannon tapahtuneen myöhemmin.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolta hankintaoikaisua vaaditaan, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Hankintaoikaisuvaatimus pannaan vireille kirjallisesti ilmoittamalla
- hankintayksikön päätös tai muu ratkaisu, johon hankintaoikaisuvaa-timus kohdistuu
- miten päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi.
Sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on mainittava oikaisua vaativan nimi sekä tarvit- tavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Jos oikaisua vaativan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos oikaisuvaa- timuksen laatijana on joku muu henkilö, oikaisuvaatimuksessa on ilmoi- tettava myös tämän nimi sekä tarvittavat yhteystiedot.
Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin oikaisua vaativa ha- luaa vedota vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimi- tettu viranomaiselle.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
VALITUSOSOITUS MARKKINAOIKEUDELLE
Valitusaika
Valitus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi käyttäen ehdokkaan tai tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa, katsotaan vas- taanottajan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa si- ten, että viestiä voidaan käsitellä.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi tavallisena kirjeenä, ehdokkaan tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivä- nä kirjeen lähettämisestä, jollei ehdokas tai tarjoaja näytä tiedoksian- non tapahtuneen myöhemmin.
Hankintaoikaisun vireilletulo ei vaikuta siihen määräaikaan, jonka ku- luessa asianosaisella on oikeus hakea muutosta valittamalla markkina- oikeudelle.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Valitus on toimitettava vali- tusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen va- litusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapun- päivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä en- simmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään markkinaoikeudelle.
Markkinaoikeuden asiointiosoite on seuraava:
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Sähköpostiosoite: | markkinaoikeus@oikeus.fi |
Faksinumero: | 029 56 43314 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 43300 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipal- velussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaati-
muksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva pää-tös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on vali- tuksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (pro- sessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden pro- sessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoit- teista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, taimuu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Ilmoitus valituksen tekemisestä hankintayksikölle
Valittajan tai hänen edustajansa on ilmoitettava kirjallisesti hankintayk- sikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Ilmoitus on toimitettava viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimi- tetaan markkinaoikeudelle.
Ilmoitus on tehtävä osoitteeseen:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Odotusaika
EU-kynnysarvot ylittävien hankintojen osalta hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen
tiedoksi.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 65 (B), 66 (B) ja 68 §:t.
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Eeva Rantala, hankinta-asiantuntija, puhelin: 09 310 42539