Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen valvontaohjelma vuodelle 2023
Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen valvontaohjelma vuodelle 2023
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti hyväksyä liitteenä esitetyn Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen valvontaohjelman vuodelle 2023.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Ympäristönsuojelulain (527/2014, YSL) 167 §:n mukaan valvontaviranomaisen on järjestettävä YSL:n ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten valvonta niin, että se on laadukasta, säännöllistä ja tehokasta ja perustuu ympäristöriskien arviointiin. Säännös mahdollistaa myös tehtävien asettamisen tärkeysjärjestykseen, jos se on välttämätöntä tehtävien asianmukaiseksi hoitamiseksi.
Ympäristönsuojelulain 168 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen on laadittava luvanvaraisten, ilmoituksenvaraisten ja rekisteröitävien toimintojen määräaikaistarkistuksista ja niiden muusta säännöllisestä valvonnasta ohjelma (valvontaohjelma). Valvontaohjelmassa on oltava tiedot valvottavista kohteista ja niihin kohdistettavista säännöllisistä valvontatoimista. Valvontaohjelma on pidettävä ajan tasalla.
Ympäristönsuojeluasetuksen (YSA, 713/2014) 30 §:ssä on säädetty tarkemmin valvontasuunnitelman sisällöstä. Sen mukaan valvontaohjelmassa on oltava suunnitelma ohjelmakaudella toteutettavista erityyppisten luvanvaraisten, ilmoituksenvaraisten ja rekisteröitävien toimintojen määräaikaistarkastuksista sekä tiedot muista säännöllisen valvonnan toimenpiteistä. Valvontaohjelmassa on myös esitettävä kuvaus edellisen kauden valvontaohjelman tavoitteiden toteutumisesta.
Valvontaohjelma on laadittu Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen valvontasuunnitelmassa vuosille 2022–2024 esitetyllä tavalla. Tämä valvontasuunnitelma on vahvistettu kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston kokouksessa 20.1.2022.
Valvontaohjelma sisältää toiminnanharjoittajakohtaiset tiedot riskinarvioista ja vuosittaisesta säännöllisestä valvonnasta. Jaostolle esitettävä kooste sisältää vain yhteenvedon tästä laajemmasta kokonaisuudesta ja arvion vuoden 2022 valvontaohjelman toteutumisesta. Valvontaohjelma sisältää myös jätelain säännöllistä valvontaa koskevan ohjelman vuodelle 2023.
Ympäristövalvonnan suunnitelmallinen toiminta painottuu ympäristöriskiperusteisesti säännöllisiin määräaikaistarkastuksiin sekä korkean riskin ympäristöhaittojen ja –onnettomuustilanteiden valvontaan. Ympäristönsuojelun uuden tietojärjestelmän käyttöönotto ja valtakunnallisen YLVA-tietojärjestelmän päivittäminen työllistävät myös vuonna 2023.
Merenkulun ympäristönsuojelulain muutos toi entistä pienemmät huvivenesatamat valvonnan piiriin. Näiden uusien valvontakohteiden kartoitus oli alun perin tarkoitus tehdä vuonna 2022, mutta työtilanteen ruuhkautumisesta johtuen selvitystyö siirtyy tehtäväksi vuoden 2023 aikana. Vaarallista jätettä tuottavien yritysten valvontaa on aiempina vuosina tehty säännöllisesti. Vuonna 2022 ei näitä tarkastuksia kuitenkaan ehditty tekemään. Tavoitteena on, että vuoden 2023 aikana tehdään vaarallista jätettä tuottavien toimintojen toimialakohtainen valvontaprojekti. Jätekirjanpitovelvoitteeseen liittyviä tarkastuksia pystytään kuitenkin tekemään ainoastaan muun valvonnan yhteydessä.
Työtilanteen takia työtehtäviä joudutaan priorisoimaan ympäristöriskiperusteisesti, ja osa valvontatehtävistä joudutaan jättämään kokonaan tekemättä tai siirtämään ne osin tehtäväksi myöhemmin. Haittailmoitusten käsittely on ympäristövalvonnassa ruuhkautunut, mikä vaikuttaa myös asukasyhteydenottojen käsittelyyn erityisesti niissä tapauksissa, joissa ympäristön pilaantumisen riski arvioidaan vähäiseksi. Nykyisillä resursseilla ei kaikkia lakisääteisiä tehtäviä ole pystytty hoitamaan ja tämä on tuotu esiin toimialan talousarvioita valmisteltaessa.
Päätös tullut nähtäväksi 29.11.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Leena Terhemaa, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 32032