Velvoitteen asettaminen, Vartiokylä

HEL 2022-013565
Asialla on uudempia käsittelyjä
9. / 222 §

Velvoitteen asettaminen piharakennuksen korjaamiseksi ja rakennuksen piha-alueen siistimiseksi, Vartiokylä

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti velvoittaa ********** nyt asetettavan juoksevan sakon uhalla siistimään omistamansa asemakaavassa pientalotontiksi kaavoitetun rekisteritilan ********** pihamaan 31.5.2023 mennessä. Pihamaalta on poistettava sinne varastoidut kaksi isokoista venettä, vesijetti, jätesäkit, autonrenkaat, kuormalavat sekä sekaiset metalli- ja muut romut. Pihamaalle voidaan jättää pihamaan hoitamisessa tarvittavat välttämättömät lumityökalut ja puutarhanhoitovälineet. Rakennusten remontoinnissa käytettävät tavarat on varastoitava yhteen kasaan pressujen alle. ********** asetettavan juoksevan uhkasakon kiinteä peruserä on neljätuhatta (4000) euroa ja lisäerä jokaiselta yhden kuukauden ajanjaksolta, jonka aikana kyseistä velvoitetta ei ole noudatettu, on tuhat (1000) euroa.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti lisäksi velvoittaa ********** nyt asetettavan juoksevan sakon uhalla puhdistamaan piharakennuksen katon, korjaamaan kattorakenteet, räystäät, syöksytorvet ja ullakolle johtavat ulkoportaat sekä maalaamaan julkisivut ja ikkunanpuitteet 1.10.2023 mennessä. Asetetusta velvoitteesta voidaan vapautua purkamalla piharakennus asetettuun määräaikaan mennessä. ********** asetettavan juoksevan uhkasakon kiinteä peruserä on neljätuhatta (4000) euroa ja lisäerä jokaiselta yhden kuukauden ajanjaksolta, jonka aikana kyseistä velvoitetta ei ole noudatettu, on tuhat (1000) euroa.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston hyväksymän rakennusvalvontataksan 12 §:n mukainen valvontamaksu kaupungin suorittamista valvontatoimenpiteistä on kaksituhatta (2 000) euroa, jonka velvoitettu on velvollinen maksamaan Helsingin kaupungille. Valvontamaksuun voidaan hakea muutosta kaupunkiympäristölautakunnalta oikaisuvaatimuksella kuntalain 134 §:n mukaisesti.

Jos kiinteistö tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tässä päätöksessä asetetusta velvoitteesta ja uhasta ilmoitettava luovutuksensaajalle ottamalla luovutuskirjaan sitä koskeva maininta tai tiedottamisesta on huolehdittava muutoin todisteellisesti. Lisäksi velvoitetun on ilmoitettava kirjallisesti Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan palvelut- ja luvat -palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalveluille luovutuksensaajan nimi ja osoite.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti lisäksi, että asian luonteen vuoksi asiasta ei ilmoiteta maankäyttö- ja rakennuslain 186 §:n mukaisesti poliisille esitutkintaa varten.

Pöytäkirjanote Maanmittauslaitokselle merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.

Pöytäkirjanote liitteineen saantitodistuksella velvoitetulle.

Asian vireilletulo rakennusvalvonnassa

Rakennusvalvontaan on tehty toimenpidepyyntö (päivätty 1.4.2022) epäsiististä kiinteistöstä ja erittäin huonokuntoisesta piharakennuksesta osoitteessa ********** Toimenpidepyynnön mukaan sijaitsee kiinteistön pihamaalla useita autonromuja, veneitä, rakennusjätettä sekä erittäin huonokuntoinen, tavaraa ja jätettä täyteen ahdettu piharakennus, jossa on ikkunat rikki ja katto romahtamaisillaan. Toimenpidepyynnössä ehdotetaan tarkastuskäyntiä ja korjaavia toimenpiteitä kyseiseen kohteeseen naapuruston viihtyvyyden ja turvallisuuden kohentamiseksi. Käytettävissä olevin tiedoin ei ilmoituksen tekijä ole asianosainen.

Rakennusvalvontapalveluiden paikallakäynti 13.4.2022

Toimenpidepyynnön perusteella suoritetulla paikalla käynnillä 13.4.2022 on todettu, että erillispientalojen korttelialueeseen kuuluvalla kiinteistöllä varastoidaan suurehkoa määrää sekalaista romua, rakennustarvikkeita veneitä ja romuautoja sekä tontilla on romahtamispisteessä oleva asuinrakennus ********** joka on mahdollisesti vaarallinen.

Tarkastuslausunto

Paikallakäynnin johdosta laaditussa 13.5.2022 päivätyssä tarkastuslausunnossa esitetään, että kiinteistön omistajalle ********** asetettaisiin uhkasakkovelvoite ryhtyä maankäyttö- ja rakennuslain 166 ja 169 §:n edellyttämiin toimiin.

Tarkastuslausunnolla kiinteistön omistajalle ********** on varattu tilaisuus antaa vastine tarkastuslausunnosta ympäristö- ja lupajaostolle kahden viikon kuluessa kirjeen tiedoksisaannista. Tarkastuslausunnon mukaan ei vastineen antamatta jättäminen estä päätöksen tekemistä asiassa.

Vastine 14.6.2022

********** on antanut vastineen rakennusvalvontapalveluiden 13.5.2022 päivättyyn tarkastuslausuntoon ja ilmoittanut vastineessa seuraavaa:

"Tontti on kokonaan aidattu ja merkattu työmaa-alueeksi kadulle näkyvällä päätalon seinään kiinnitetyllä kyltillä.

Syksyllä kerättiin kasoja sekalaista rojua joka roju oltiin viemässä perävaunu -kuljetuksella Kivikon jätteen vastaanotto asemalle. Ennen kuin saatiin kaikkea viedyksi tuli lumet ja osa pienrojusta jäi kasoihin odottamaan tätä kevättä jolloin homma jatkui. Tarkastuskäyntinne aikana jäteasemalle lähtevät rojukasat, siis syksyllä paikalle lumen alle jääneet jätekasat olivat paikalla tontilla.

Autoja oli tarkastuskäyntinne hetkellä tontilla kahdeksan (8) autoa. Autot eivät olleet omistuksessani, ja Suomen aikaisemman lain mukaan romuautoja ei saanut luovutetuksi jos ei ole papereita, omistaja, tai omistajan suostumusta. Autot jäivät paikoilleen seisomaan, kunnes tänä vuonna tuli mahdolliseksi valtuuttaa tuntemattomien autojen vieminen kolmannelle, pois tontilta tontin omistajan oikeudella. Myönnetään, että näkymä romuautoineen ja roju kasoineen tuollaisenaan oli edustajanne paikalla käydessä sillä hetkellä "kaamea". Olen kanssanne täysin samaa mieltä että haluan elinpiirin kauniiksi, ja viihtyisäksi, ja sitä koko ajan tehdään. Työ on edennyt suunnitelman mukaisesti, eli erittäin hyvin.

Piharakennuksen ikkunoita oli pikkulapset kivittäneet rikki, ja katsoin hetkellä että olkoon toistaiseksi tuolla tavoin, jolloin ilma kiertää ja sisätilat tuulettukoot samalla. Tarkastuskäyntinne yhteydessä ikkunoita oli vielä rikki. (Nyt ikkunat ovat myös tältä osin korjattu). Lähetin sähköpostilla tilannetietoa Teille aikaisemmin, jossa kerroin että työt ovat kesken, ja etenevät koko ajan.

Kaikki romuautot ovat jo kuljetettu sulattamoon viikolla 23. Yhtään romuautoa ei enää ole tontilla paikalla. Piharakennuksen kivitetyt ikkunat ovat korjattu (kaksi ikkunaa vielä työn alla tänään vastinetta kirjoitettaessa). Piharakennuksen tiilikatto ei ole romahtamassa, vaan romahtaneisuus koski noin 1,5 neliömetrin huopakatto ”pikkukattoa”, joka oli lumipainosta johtuen viime talvena pudonnut. Kyseessä on sisäänkäynti ”eteiskuistin” katto. Pääkatto on rakenteeltaan huopa alla, ja tiilikatto päällä. Pääkaton kantavat rakenteet ovat täysin terveet ja kuivat, ja kestivät viime talven lumikuorman vaikken sitä (lumikuormaa) edes ollut pois lapioimassa, lumikuormaa keventääkseni. Kuten muistamme, runsaslumisia talvia on ollut peräperään nyt useita. Pääkatto on aina kestänyt kaiken painon, myös menneenä talvena. Piharakennuksen ulkokuistin osalta tehdään korjaustoimet siten, ettei näkymä ole kadulle ja ympäristölle rumentavana tekijänä. Tällä hetkellä ulkokuistia koskeva työ on kesken. Piharakennus pidetään toistaiseksi työmaan aikuisena varastotilana. Vaihtoehtona olisi käyttää rahaa ja hankkia paikalle varastokontteja. Piharakennus näyttää kuitenkin korjattuna paremmalta eikä aiheuta muita kustannuksia kuten kontit tekisivät. Piharakennus tullaan myöhemmin purkamaan kun sitä ei enää tarvita. Piharakennus toki aiheuttaa myös kiinteistöveroja, jotka verot ovat ajan tasalle maksettu joka vuosi.

Aikataulullisesti juhannukseen mennessä tulee olemaan tilanne, että mitään rumentavaa ei enää näy kadulle eikä muuallekaan.
Tilanne on jo nyt kadulta katsottuna erittäin hyvä, koska yhtään romuautoa ei enää ole. Lisäksi on viety pois parituhatta kiloa muuta metalliromua perävaunulasteina. Työ on tällä hetkellä viimeistelyvaiheessa. Kadulle ei enää näy mitään normaalista poikkeavaa, eikä paikka ole enää samalla tavalla työmaan näköinen kuin se alkukeväästä oli. Tontilla ollaan tekemässä korjaustoimenpiteitä asumukselle, ja korjaukset ovat mm. rakennuslupaa vaatimattomia pihansiivous- ja parannustöitä.
Ylimääräiset kuormalavat ja ylijäämä rakennus tarveaineet hävitetään lopuksi samoin kuin erilaiset kaadettujen puiden oksat ja pensasaidan kohentamisesta syntyneet leikatut oksat. Oksat silppuriin, ja kaadetun koivupuun oksat ja rungot sahataan takkapuu -haloiksi, jotka asetetaan järjestykseen ja peitetään pressulla siten, että ne eivät jatkossa näy kadulle eikä muuallekaan. Kaikki ylimääräinen hävitetään laillisin ja lain mukaisin tavoin. (Ei dumppaamalla maanteiden varsille kuten Suomessa näyttää olevan tapana.) Seinälle on laitettu kyltti ”Työmaa-alue, asiattomilta pääsy kielletty” Voidaan tarvittaessa oheistaa kuvaa, mutta kyltti on sama jota myydään rautakaupoissa ja vastaavissa. Kyltin tarkoitus oli tilanteessa selventää olevaa tilannetta mahdollisille asiaa "ihmetteleville" ohikulkijoille sekä ”ostamisesta innokkaille sijoittajille” (/valittajille) paremmin. Tilanne tontilla on että siivoustoiminta on viimeistelyvaiheessa. Erilaiset jäljellä olevat roskakasat ja risukasat poistuvat ensi tilassa viimeistelyn yhteydessä". Lisätietoja antaa tarvittaessa allekirjoittanut.

Rakennusvalvontapalveluiden paikallakäynnit asiassa saadun vastineen jälkeen

Rakennusvalvontapalvelut on 13.8.2022, 20.9.2022 ja 3.10.2022 suorittanut paikallakäynnin rakennuksen pihamaalla.

Ympäristö- ja lupajaoston päätöksen perustelut

Rakennusvalvontapalveluiden 3.10.2022 suorittamalla paikallakäynnillä on havaittu, että rakennuksen pihamaalla sijaitsee suuri määrä sekalaista varastoitua tavaraa kuten autonrenkaita, metalliromua, jätesäkkejä, kanistereita ja rakennustarvikkeita. Rakennuksen pihamaalla myös varastoidaan vesikulkuneuvoja. Piharakennus on päästetty rapistumaan ja sen katolla kasvaa sammalta.

Maankäyttö-ja rakennuslain 166 §:n 1 momentin mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Rakennus ja sen energiahuoltoon kuuluvat järjestelmät on pidettävä sellaisessa kunnossa, että ne rakennuksen rakennustapa huomioon ottaen täyttävät energiatehokkuudelle asetetut vaatimukset.

Maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n säännös kohdistuu ensisijassa rakennuksen omistajaan tai haltijaan (HE 101/1998 vp, s. 112). Rakennuksen ympäristöllä tarkoitetaan piha-aluetta ja rakennuksen lähiympäristöä.

Maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n 3 momentin mukaan jos rakennuksen kunnossapitovelvollisuus laiminlyödään, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen korjattavaksi tai sen ympäristön siistittäväksi. Jos rakennuksesta on ilmeistä vaaraa turvallisuudelle, tulee rakennus määrätä purettavaksi tai kieltää sen käyttäminen.

********** on rakennusvalvontapalveluiden tarkastuslausunnolla kuultu velvoittamisesta sakon uhalla (HL 34 §, UhkasakkoL 22 §).

Ympäristö- ja lupajaosto katsoi selvitetyn, että rekisteritilan ********** piharakennusta eikä myöskään rakennuksen pihamaata ole pidetty maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n säännöksen mukaisesti kunnossa. Rakennuksen pihamaalla varastoitua tavaraa ja romua on osin viety pois, siirrelty sekä pakattu jätesäkkeihin asiassa toimitetun tarkastuslausunnon jälkeen. Piharakennus on huonokuntoinen ja kiireellisten korjaustoimenpiteiden tarpeessa. Vaikka rakennusvalvonnalle 14.6.2022 annetussa vastineessa esitettyä työsuunnitelmaa on osin noudatettu, ei asiantila ole korjaantunut maankäyttö-ja rakennuslain edellyttämään kuntoon.

Nykyisessä kunnossaan piharakennus sekä rakennuksen yleisilmeeltään epäsiisti pihamaa aiheuttaa ympäristöhaittaa ja rumentaa ympäristöä ja on siten maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n vastaista.

Ympäristö- ja lupajaosto katsoi edellä esitetyin perustein, että kiinteistön ja rakennuksen omistaja on laiminlyönyt maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyn kunnossapitovelvollisuuden (166 §) ja toiminut siten maankäyttö- ja rakennuslain 182 §:ssä kuvatulla tavalla. Tämän vuoksi on nyt asetettava uhkasakolla tehostettu velvoite piharakennuksen korjaamiseksi ja rakennuksen pihamaan siistimiseksi maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n edellyttämään kuntoon.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 166 §, 182 §

Uhkasakkolaki 6 §, 7 §, 8 §, 9 §, 18 §, 19 §, 25 §

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 14.12.2022

VALITUSOSOITUS

Pöytäkirjan 216, 217, 221, 222 ja 223 §:t.

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite).

Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 217, 221, 222 ja 223 §:t.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

yksikön päällikkö
Pentti Ruuska

Lisätietojen antaja

Liisa Mäkelä, rakennuslakimies, puhelin: 09 310 23638

liisa.makela@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Kohde kartalla
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Asemakaava 10207
Liitettä ei julkaista internetissä.
3. VL Ilmoitus epäsiististä kiinteistöstä ja erittäin huonokuntoisesta piharakennuksesta
Liitettä ei julkaista internetissä.
4. TARKASTUSLAUSUNTO
Liitettä ei julkaista internetissä.
5. Vastine 45-0011-22-HAL
Liitettä ei julkaista internetissä.
6. Rakennusvalvontapalveluiden paikallakäynnit 2022
Liitettä ei julkaista internetissä.
7. Kartta 3.10.2022 paikallakäynnistä
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.