Henkilötietojen ja erityisten henkilötietoryhmien käsittely sosiaali- ja terveystoimialalla

HEL 2022-013768
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 171
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Henkilötietojen ja erityisten henkilötietoryhmien käsittely sosiaali- ja terveystoimialalla

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti kansliapäällikön päätöksen 195§ 12.10.2022 ”Henkilötietojen ja salassa pidettävien tietojen maantieteellistä sijaintia ja siirtoa koskevat edellytykset” perusteella perusteet, millä periaatteilla ja käytännöillä henkilötietoja saa käsitellä ja siirtää EU/ETA-alueen ulkopuolelle niin sanottuihin kolmansiin maihin.

Kun henkilötietoja käsittelevää ratkaisua tai hankintaa, jonka puitteissa henkilötietoja siirretään kolmansiin maihin, otetaan käyttöön, on aina huomioitava seuraavat seikat:

  1. Hankinnan tai ratkaisun käyttöönotosta ja siihen liittyvistä tietosuoja-asetuksen V luvun mukaisista suojatoimista ja kansliapäällikön päätöksen 195 § / 12.10.2022 tarkoittamista lisäsuojatoimenpiteistä päättää toimialajohtaja.
  2. Hankinta tai ratkaisu perustuu aina kansliapäällikön päätökseen 195 § 12.10.2022 ja tehdään sen puitteissa. Jos asiaa ei voi päättää kansliapäällikön 195 § puitteissa, se on poikkeus, joka viedään kansliapäällikön päätettäväksi.
  3. Hankinta vaatii aina tietosuojan vaikutustenarvioinnin, joka tehdään aina kaupungin ja soten tietosuojan vaikutustenarviointimenettelyn mukaisesti.
  4. Hankinnassa tai ratkaisussa on noudatettava voimassa olevia lakeja ja viranomaismääräyksiä, kuten julkisen hallinnon tietoturvallisuuden arviointikriteeristö (Julkri) ja muut relevantit määräykset.
  5. Hankinnassa tai ratkaisussa on aina noudatettava sosiaali- ja terveystoimialan voimassa olevaa tietoturvasuunnitelmaa.

Päätöksen perustelut

Sosiaali- ja terveystoimialalla tarvitaan tulevaisuudessa mahdollisuus käsitellä ja säilyttää asiakas- ja potilastietoja pilvipalveluissa. Kansliapäällikön päätös 195 § 12.10.2022 mahdollistaa tämän, kun noudatetaan erityisiä suojaustoimenpiteitä. Pilvipalvelut mahdollistavat tiedolla johtamisen ja tietojen analysointiprosessin kehittämisen palvelujen tarpeita vastaavaksi.

Yleisen tietosuoja-asetuksen V luvussa säädetään henkilötietojen siirroista kolmansiin maihin tai kansainvälisille järjestöille sekä asetetaan yleinen tietojen siirtoa koskeva periaate.

Yleisen tietosuoja-asetuksen 35 artiklan mukaan tietosuojaa koskeva vaikutusten arviointi on toteutettava silloin, kun henkilötietojen käsittely saattaa aiheuttaa – käsittelyn luonne, laajuus, asiayhteys ja tarkoitukset huomioon ottaen – korkean riskin luonnollisen henkilön oikeuksille ja vapauksille. Euroopan unionin tuomioistuimen Schrems II tuomion (C-311/18) 142 kohdan mukaan rekisterinpitäjän on ennen henkilötietojen siirtoa kolmanteen maahan varmistuttava edellä mainitun kolmannen maan lainsäädännön tietosuojan tason vastaavan unionin oikeudessa edellytettyä tasoa. Sosiaali- ja terveystoimialalla tämä tietojen siirtoa koskeva arvio on osa tietosuojaa koskevan vaikutusten arvioinnin prosessia.

Asiakastietolain 27 §:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajan on laadittava tietoturvasuunnitelma, josta käy ilmi, miten asiakas- ja potilastietojen ja tietojärjestelmien käsittelyyn liittyvät vaatimukset varmistetaan. Saman lainkohdan mukaan terveyden ja hyvinvoinnin laitos voi antaa tarkempia määräyksiä tietoturvasuunnitelmaan sisällytettävistä selvityksistä ja vaatimuksista. THL:n määräyksessä 3/2021 on säädetty tarkemmin tietoturvasuunnitelman laatimisesta ja toteuttamisesta, mukaan lukien tietojen siirrosta EU/ETA-alueen ulkopuolelle.

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan oikeus tehdä rekisterinpitäjän toimivaltaan kuuluvia päätöksiä sosiaali- ja terveystoimialalla perustuu sosiaali- ja terveyslautakunnan päätökseen 26.02.2019 § 32.

Päätös tullut nähtäväksi 22.11.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Markku Havukainen, ict-palvelupäällikkö, puhelin: 09 310 45436

markku.havukainen@hel.fi

Päättäjä

Juha Jolkkonen
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja