Hankinta, DigiFinlandin palvelut, sosiaali- ja terveystoimiala
Palvelujen sidosyksikköhankinta DigiFinland Oy:ltä
Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hankkia sidosyksikköhankintana lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) 15 §:n mukaisesti DigiFinland Oy:ltä seuraavat palvelut: Omaolo, Omasuuntima, Päivystysapu, Sähköinen perhekeskus – Omaperhe, Tietojohtaja.fi ja niihin liittyvät asiantuntijapalvelut.
Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 1 830 000 euroa sopimuskaudella seuraavasti:
- Omaolo: 1 185 000 euroa / vuosi
- Omasuuntima: 132 000 euroa / vuosi
- Päivystysapu 116117: 105 000 euroa / vuosi
- Sähköinen perhekeskus – Omaperhe: 198 000 euroa / vuosi
- Tietojohtaja.fi: 10 000 euroa / vuosi
- Asiantuntijapalveluita edellä listattuihin palveluihin noin 200 000 euroa / vuosi
Hankinnasta tehtävä sopimus alkaa sen allekirjoittamisesta ja on voimassa määräaikaisena 31.12.2023 saakka.
Käsittely
Ennen asian käsittelyn aloittamista esittelijä toimialajohtaja Juha Jolkkonen ilmoitti olevansa esteellinen hallintolain 28.1 § kohdan 7 (yleislausekejääviys) mukaisesti. Esittelijä toimialajohtaja Juha Jolkkonen poistui kokouksesta ennen tämän asian käsittelyn aloittamista ja pysyi poistuneena asian käsittelyn ajan. Terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen siirtyi esittelijäksi tämän asian käsittelyn ajaksi.
Sosiaali- ja terveyslautakunta ei katsonut tarpeelliseksi kuulla asiassa kutsuttua asiantuntijaa, eikä tämä siitä syystä osallistunut kokoukseen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Johtava ylilääkäri Marja-Liisa Lommi on kutsuttuna asiantuntijana kokouksessa tämän asian käsittelyssä.
Taustaa
DigiFinland Oy tuottaa kansallisesti seuraavat palvelut kaikille hyvinvointialueille sekä Helsingin kaupungille: Omaolo, Omasuuntima, Päivystysapu, Sähköinen perhekeskus – Omaperhe ja Tietojohtaja.fi.
Kaupunginhallitus päätti 27.6.2022 § 509, että Helsingin kaupunki liittyy DigiFinland Oy:n omistajaksi.
Hankinnan kohde
Hankinnan kohteena on DigiFinland Oy:n valtakunnallisesti tuottamia digi- ja asiantuntijapalveluja, joita Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala hankkii kaupunkilaisten käyttöön.
Omaolo-palvelu on sosiaali- ja terveydenhuollon sähköinen palvelu- ja asiointikanava, joka tukee oma- ja itsehoitoa sekä ohjaa tarvittaessa tarkoituksenmukaisen avun piiriin.
Omasuuntima on sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelu, jonka avulla asiakas ohjataan hänelle sopivimmalle palvelupolulle.
Päivitysapu 116117 antaa neuvontaa ja ohjausta kiireellisissä terveysongelmissa, kun oma terveysasema on kiinni.
Sähköisen perhekeskus – Omaperhe -palvelun tavoitteena on koota yhteen perhekeskustyöhön liittyvää tietoa ja palveluita.
Tietojohtaja.fi on yhteisen tietosisällön perusta kokonaisvaltaisen ja paikallisen johtamisen ja päätöksenteon tueksi.
Hankittavien palvelujen hyödyt
Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi terveydenhuoltolain muuttamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi (HE 74/2022) velvoittaa nopeaan kontaktiin terveydenhuollon yksikön kanssa.
Digipalveluiden avulla asukkaat voidaan ohjata tehokkaammin oikeisiin palveluihin oikeaan aikaan. Digitaaliset palvelut ovat asukkaille yhdenvertaisia ja palvelu saatavilla silloin, kun tarve ilmenee.
Asukas tai potilas voi myös osallistua itse aktiivisesti hoidon suunnitteluun ja toteutukseen.
Koronapandemian aikainen Omaolon koronaoirearvion käyttö tuotti eri alueille mittavat henkilöstösäästöt sujuvien digitaalisten henkilöstöresurssia säästävien prosessien myötä. Helsingin kaupunki on laskenut, että Omaolon koronaoirearvion käyttöön liittyvä koronapotilaiden prosessin digitalisointi on säästänyt vuonna 2021 yli 2 miljoonaa euroa ja yli 50 sairaanhoitajan vakanssin verran resurssia.
Digitaaliset resurssit ovat henkilöstöresurssia selvästi helpommin skaalautuvia.
Perustelut sidosyksikköhankinnalle
DigiFinland Oy on hankintayksikkönä toimivan Helsingin kaupungin sidosyksikkö. Hankintalain 15 §:n mukaan hankintalaki ei sovelleta hankintaan, jonka hankintayksikkö tekee sidosyksiköltään.
Hankinnasta solmittavat sopimukset ja sopimusten allekirjoittaja
Osapuolia sitova sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla vaan vasta, kun osapuolet ovat allekirjoittaneet hankinnasta sopimuksen.
Nykyinen omaolopalvelun sopimus korvataan tällä uudella hyvinvointialueiden järjestäytymiseen liittyvällä sopimuksella.
Helsingin kaupungin hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä, ellei toimielin toisin päätä.
Hankintavaltuuksista päättäminen
Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 3 kohdan mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita. Sosiaali- ja terveyslautakunta on 24.5.2022 § 104 päättänyt sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden hankintavaltuuksista. Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on 1 830 000 euroa, mikä ylittää viranhaltijoiden hankintavaltuudet. Hankinnasta päättää siten sosiaali- ja terveyslautakunta.
Päätös tullut nähtäväksi 20.12.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Marja-Liisa Lommi, johtava ylilääkäri, puhelin: 09 310 76814
Tuula Mohamud, projektipäällikkö / tulevaisuuden sote-keskus, puhelin: 09 310 36103