Avustuksen hakeminen, valtion erityisavustus, Transatlantic Classroom Program, Opetushallitus

HEL 2022-013844
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 138

Avustuksen hakeminen, valtion erityisavustus Transatlantic Classroom Program, Suomen ja Yhdysvaltojen lukioiden yhteistyön edistämiseksi 2023-2024

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Päätös

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea Opetushallitukselta valtion erityisavustusta Suomen ja Yhdysvaltojen lukioiden yhteistyön ja liikkuvuuden edistämiseksi vuosille 2023–2024. Transatlantic Classroom Program liikkuvuusohjelmaan hakevat rahoitusta Sibelius-lukio yhteensä 20 000 euroa sekä yhteishakemuksellaan Alppilan ja Mäkelänrinteen lukio sekä Helsingin luonnontiedelukio yhteensä 35 000 euroa. Omarahoituksen osuus on 10 % eli Sibelius-lukion osalta 2000 euroa, joka katetaan lukion omasta määrärahasta sekä Alppilan, Mäkelänrinteen sekä Helsingin luonnontiedonlukion osalta 3 500 euroa, joka katetaan ko. lukioiden omasta määrärahasta.

Lisäksi lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti valtuuttaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan projektipäällikön Taina Torniaisen toimimaan ko. valtionavustuksen hakemisen sähköisessä hallintajärjestelmässä asiointiroolissa.

Päätöksen perustelut

Opetushallitus ja Suomen Yhdysvaltain suurlähetystö käynnistää lukioille suunnatun vaihto-ohjelman, jonka tavoitteena on edistää opiskelijoiden ja opettajien kansainvälisyysvalmiuksien ja kielitaidon kehittymistä, edistää valitun teeman kautta yhteisöjen kansainvälistä ymmärrystä monimutkaisista, globaaleista kysymyksistä, kehittää opetusta ja kouluyhteisöä sekä lisätä maiden välistä keskinäistä ymmärrystä ja tuoda ensi käden tietoa Yhdysvalloista ja Suomesta.

Transatlanttista yhteistyötä vahvistetaan lukioille suunnatussa uudessa ohjelmassa, johon nyt haettava valtionavustus liittyy. Vaihto-ohjelma tukee Suomen ja Yhdysvaltojen lukioiden välistä yhteistyötä ja liikkuvuutta sekä opetussuunnitelman perusteiden laaja-alaisen osaamisen osa-alueita. Ohjelma tukee erityisesti opiskelijoiden mutta myös kouluyhteisön, eli opettajien, rehtoreiden ja muun henkilöstön vaihtoja. Ohjelmassa yhteistyö voi olla sekä liikkuvuutta maiden välillä ja virtuaalista yhteistyötä. Haettava valtionavustus tukee kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tavoitteita ja strategiaa sekä toteuttaa opetussuunnitelmaa.

Rahoitusjohtajan päätöksen 103 §, 10.12.2018 mukaan valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivalta on siirretty lukio- ja ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön johtajalle kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisessa.

Päätös tullut nähtäväksi 20.12.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Taina Torniainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 29960

taina.torniainen@hel.fi

Päättäjä

Harri Korhonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja