Sitovat toiminnan tavoitteet vuonna 2022, Helsingin kaupunki

HEL 2022-014260
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 4 §

Rakentamispalveluliikelaitoksen toteutumatta jääneet sitovat toiminnan tavoitteet vuonna 2022

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta (Stara)

Päätös

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta päätti merkitä tiedoksi rakentamispalveluliikelaitoksen selvityksen toteutumatta jääneistä sitovista toiminnan tavoitteista vuonna 2022 ja lähettää sen tiedoksi kaupunginkansliaan.

Samalla johtokunta päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kaupunginhallituksen vahvistamien vuoden 2022 talousarvion noudattamisohjeiden mukaan lauta- tai johtokunnan on annettava selvitys toteutumatta jääneistä sitovista toiminnan tavoitteista siten, että selvitykset voidaan käsitellä kaupunginvaltuustossa ennen tilinpäätöksen allekirjoittamista kaupunginhallituksessa.

Kaupunginvaltuusto on asettanut talousarviossa 2022 rakentamispalveluliikelaitokselle seuraavat sitovat toiminnalliset tavoitteet, jotka eivät toteutuneet.

Tavoite: Tapaturmataajuus pienenee
Mittari: Tapaturmataajuus laskee neljän edellisen vuoden keskiarvosta 5 %.

Tavoite ei toteutunut. Tapaturmataajuus laski, mutta ei riittävästi. Vuoden 2022 tapaturmataajuus oli 23,7, mikä tarkoittaa 0,4 %:n laskua edellisen neljän vuoden tapaturmataajuuden keskiarvoon (23,8) nähden. Tavoitteen toteutuminen olisi edellyttänyt vuoden 2022 taajuudeksi lukemaa 22,6.

Tulos selittyy poikkeuksellisen huonolla ensimmäisellä kvartaalilla, jolloin kirjattiin peräti 41 %:a kaikista Staran vuoden 2022 tilastoiduista työpaikkatapaturmista. Q1:n huonoa tulosta selittää alkuvuoden haastavat sää- ja keliolosuhteet ja niistä seuranneet lukuisat liukastumiset, kaatumiset ja kompastumiset (17 kpl). Vuonna 2022 kirjattiin kaikkiaan 33 kpl:tta liukastumista, kaatumista tai kompastumista. Vertailun vuoksi vuonna 2021 em. kategoriaan kirjattiin koko vuonna vain 14 työtapaturmaa.

Ensimmäisen kvartaalin sää- ja kelihaasteet eivät koskettaneet vain Staraa, vaan ilmiö näkyi myös koko kaupungin työtapaturmatilastoissa. Starassa ilmiö näkyy korostettuna, sillä useimmat työt suoritetaan ulkona. Loppuvuosi Q2-Q4 meni huomattavasti suotuisammin ja kokonaisuutena tämä tarkastelujakso on työtapaturmien lukumäärissä mitattuna Staran historian paras yhdessä vuoden 2019 Q2-Q4 kanssa. Edellisvuosien normaalimmalla Q1:llä olisi työtapaturmia todennäköisesti tapahtunut alle 50.

Vuoden 2022 aikana pyrittiin vähentämään erityisesti äkillisestä fyysisestä kuormittumisesta (esim. nostot ja siirrot) aiheutuneita työtapaturmia, sillä vuonna 2021 niitä oli huomattava määrä (16 kpl, 30 %). Vuonna 2022 äkillisestä fyysisestä kuormittumisesta johtuvia työtapaturmia kirjattiin enää 7 kpl (11 %). Vuonna 2022 aiheesta laadittiin teemaan liittyviä turvallisuustuokioaineistoja ja pyrittiin hyödyntämään paremmin työterveyshuollon työfysioterapeuttia esimerkiksi ergonomiaselvitysten muodossa. Vuodelle 2023 on suunniteltu työterveyshuollon työfysioterapeutin kanssa uudenlaista konseptia, jossa perinteisen ergonomian lisäksi käsitellään laajemmin työhyvinvointia ja työkykyä.

Positiivista työturvallisuuden kehittymistä oli nähtävissä myös turvallisuushavaintojen lukumäärissä. Starassa on jo useamman vuoden ajan tehty työtä työtapaturmia ennaltaehkäisevien turvallisuushavaintoilmoitusten lisäämiseksi ja vuonna 2022 ilmoituksia tehtiin 321 kpl:tta, mikä on 22 %:a enemmän kuin edeltävänä vuonna ja peräti 79 %:a enemmän kuin vuonna 2020.

Turvallisuushavaintojen lukumääriä saatiin lisättyä viestinnällisin ja koulutuksellisin keinoin. Turvallisuushavainnoista järjestettiin myös kilpailu, jossa palkittiin parhaimpia ilmoitusten tekijöitä sekä ilmoituksia käsitelleitä esihenkilöitä. Havaintolukumäärien kasvattaminen jatkuu samoin keinoin vuonna 2023.

Turvallisuustuokioita ja -kierroksia on 9.1.2023 pidetty 94 %:a asetetusta tavoitetasosta (2274/2430). Kirjauksissa on tyypillisesti useamman viikon viive, joten lopullinen toteuma tiedetään arvioilta helmikuun alussa. Työtapaturmista oli järjestelmässä käsitelty tällä hetkellä 98%:a ja turvallisuuspoikkeamista 97%: a. Näissäkin on tyypillistä pieni viive ja odotusarvoisesti helmikuun alussa molemmat käsittelyprosentit ovat 100.

Työturvallisuusasiat nähdään Starassa erittäin tärkeinä ja niitä käsitellään kuukausittain Staran henkilöstötoimikunnassa sekä osastojen omissa työsuojelun työryhmissä. Osastojen työsuojeluryhmissä käydään aina läpi kaikki osaston työtapaturmat ja turvallisuuspoikkeamat ja niistä pyritään oppimaan ja oppia jaetaan mahdollisimman laajalle.

Vuoden 2022 tilastot kertovat, että vuodelle 2023 yhtenä painopistealueena tulee olemaan liukastumiset, kaatumiset, kompastumiset. Teemasta laadittiin turvallisuustuokiomateriaalia jo vuonna 2022, mutta sillä ei ehtinyt olemaan vaikutusta ensimmäiseen kvartaaliin. Huomiota tulee kiinnittää myös jalkinevalintoihin sekä huolellisuuteen. Vuonna 2022 laadittiin myös tuokiomateriaalia huolellisuuden merkityksestä ”ajattele ennen kuin teet”-näkökulmalla, mutta sitä ei ehditty vielä käymään läpi. Vuonna 2023 varmistetaan, että tuokiomateriaalit käydään lävitse kaikilla osastoilla. Osastoille tehdään myös turvallisuustilastoista omat analyysit, joiden pohjalta osastojen työsuojeluryhmät pääsevät työstämään tilastoista nousevia teemoja ja ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä.

Vaikka työtapaturmalukumäärissä tuli vuonna 2022 pientä takapakkia, ei tästä voida tehdä johtopäätöstä, että työturvallisuus olisi huonontunut. Faktat ja käytännön havainnot kertovat, että henkilöstö tekee aikaisempaa enemmän turvallisuushavaintoja ja niitä sekä työtapaturmailmoituksia käsitellään esihenkilöiden toimesta entistä laadukkaammin. Myös osastojen työsuojeluryhmien työ on mennyt eteenpäin ja tullut tasalaatuisemmaksi. Stara jatkaa pitkäjänteistä työturvallisuuden kehitystyötä ja vuonna 2023 erityisenä kehityksen kohteena on työhyvinvoinnin ja työsuojelun toimintasuunnitelman mukaisesti työn vaarojen arvioinnin -prosessi.

Tavoite: Uusiutuvan dieselin osuuden lisääminen kokonaiskäytöstä
Mittari: Uusiutuvan dieselin osuus kokonaisdieselin käytöstä vuonna 2022 vähintään 43 %.

Tavoite ei toteutunut. Staran uusiutuvan dieselin käytön osuus oli 26,81 %.

Syitä siihen, että uusiutuvan dieselin käyttö jäi tavoitteesta:

1. Uusiutuvaa dieseliä jakelevien jakeluasemin määrä

Jakeluasemien määrä on lähtenyt kasvuun vuoden 2022 aikana, jolloin saatavuus on parantunut. Kokonaan fossiilisia polttoaineita ollut Venäjän tuonti on Ukrainan sodan vuoksi jäänyt pois. Tämä on lisännyt kotimaisten uusiutuvien polttoaineiden jakelua ja tuotantoa.

2. Henkilöstön epäluulo uusituvan dieselin sopivuudesta ajoneuvoihin

Vuonna 2022 pidettiin seminaari osalle tuotannon työtekijöistä ja samalla kerrottiin uusiutuvien polttoaineiden hyödyistä ja Staran ja Vtt:n tutkimuksista uusiutuvan dieselin hyödyistä ja käytettävyydestä ajoneuvoissa. Vuonna 2023 tullaan jatkamaan saman sisältöisten infojen lisäämisestä tuotannon työntekijöille, joilla lisätään tietoisuutta uusiutuvien polttoaineiden hyödyistä.

3. Henkilöstön hintatietoisuus polttoaineista ja uusiutuvien polttoaineiden kalliimmasta hinnasta suhteessa Staran kilpailukykyyn

Uusiutuvat polttoaineet ovat pumppuhinnoillaan noin 13 % kalliimpia kuin fossiiliset polttoaineet, jolloin työntekijät ajattelevat säästävänsä Staralle tankkaamalla fossiilista polttoainetta uusiutuvan polttoaineen sijaan. Vuonna 2022 keskihinta arvonlisäverollisena on ollut fossiilisessa dieselissä 1,928 €/l ja uusiutuvassa dieselissä 1,972 €/l, eli uusiutuva diesel on ollut vain 2,2 % kalliimpaa. Tämä johtuu Staran Neste Markkinointi Oy:n välisestä hankintasopimuksesta, jolla Stara ostaa aina kaikki ko. tankkauspäivän tankkaukset halvimman pumppuhinnan mukaan. Lisäksi koko vuoden keskiarvo tasoittaa pumppuhintojen päivä vaihtelua. Tämän tiedon lisääminen henkilöstölle on myös tärkeää.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 20.01.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

toimitusjohtaja
Timo Martiskainen

Lisätietojen antaja

Simo Aapro, talouspäällikkö, puhelin: 09 310 76524

simo.aapro@hel.fi