Katusuunnitelma, Kulosaarensilta, Kulosaari, Mustikkamaa, Sörnäinen

HEL 2022-014658
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 701 §

Kulosaarensillan katusuunnitelma, Kulosaari, Sörnäinen

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä seuraavat liitteenä olevat katusuunnitelmat:

  • Kulosaarensilta suunnitelmapiirustus nro 32003/1 (liite 2)
  • Itäväylä välillä Kulosaarensilta–Kulosaarentie suunnitelmapiirustus nro 32099/1 (liite 3)

Lisäksi lautakunta päätti hyväksyä seuraavat liitteenä olevat Kulosaarensillan piirustukset:

  • Kulosaarensilta pääpiirustus nro 32003/2 (liite 4)
  • Kulosaarensilta leikkauspiirustus nro 32003/3 (liite 5).

Jatkosuunnittelussa Capellan puistotien rampin yläpään kohdalla avarretaan mahdollisuuksien mukaan siltarakennetta niin, että se mahdollistaa turvallisemman ja sujuvamman liittymisen rampilta pyörätielle.

Jatkosuunnittelussa baanan tasausta korotetaan Hopeasalmentien rampin juuressa ja ympäristössä mahdollisuuksien mukaan niin, että nousu pienenee ja loivenee.

Sillan jatkosuunnittelussa kiinnitetään erityistä huomiota sillan ulkonäköön esimerkiksi kaiteita ja valaistusta suunniteltaessa. Suunnitelmat esitellään niiden valmistuttua lautakunnalle.

Jatkosuunnittelussa otetaan huomioon Hopeasalmen tärkeä lepakkoalue.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat projektinjohtaja Tuomas Lautaniemi ja liikenneinsinööri Riikka Österlund. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Vastaehdotus:
Otso Kivekäs: Lisätään päätösehdotuksen loppuun: "Jatkosuunnittelussa Capellan puistotien rampin yläpään kohdalla avarretaan mahdollisuuksien mukaan siltarakennetta niin, että se mahdollistaa turvallisemman ja sujuvamman liittymisen rampilta pyörätielle.

Jatkosuunnittelussa baanan tasausta korotetaan Hopeasalmentien rampin juuressa ja ympäristössä mahdollisuuksien mukaan niin, että nousu pienenee ja loivenee."

Kannattaja: Sami Kuusela

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Otso Kivekkään vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.

Vastaehdotus:
Sami Kuusela: Lisätään päätösehdotuksen loppuun: "Sillan jatkosuunnittelussa kiinnitetään erityistä huomiota sillan ulkonäköön esimerkiksi kaiteita ja valaistusta suunniteltaessa. Suunnitelmat esitellään niiden valmistuttua lautakunnalle."

Kannattaja: Olli-Pekka Koljonen

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Sami Kuuselan vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.

Vastaehdotus:
Katri Penttinen: Lisätään päätösehdotuksen loppuun: "Jatkosuunnittelussa otetaan huomioon Hopeasalmen tärkeä lepakkoalue."

Kannattaja: Anni Sinnemäki

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Katri Penttisen vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä seuraavat liitteenä olevat katusuunnitelmat:

  • Kulosaarensilta suunnitelmapiirustus nro 32003/1 (liite 2)
  • Itäväylä välillä Kulosaarensilta–Kulosaarentie suunnitelmapiirustus nro 32099/1 (liite 3)

Lisäksi lautakunta päättää hyväksyä seuraavat liitteenä olevat Kulosaarensillan piirustukset:

  • Kulosaarensilta pääpiirustus nro 32003/2 (liite 4)
  • Kulosaarensilta leikkauspiirustus nro 32003/3 (liite 5).
Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Kulosaarensilta on moottoriajoneuvoliikenteen, pyöräliikenteen ja jalankulun silta Sörnäisten ja Kulosaaren kaupunginosien välillä. Katu jatkuu Itäväylänä kohti Itä-Helsinkiä ja Junatienä lännen suuntaan. Kulosaarensilta ja Itäväylä ovat nykyisiä pääkatuja. Uusittavat silta ja katu tulevat sijaitsemaan likimäärin nykyisillä sijainneillaan.

Nykyinen silta on valmistunut vuonna 1957. Vuonna 2020 sillan kahdessa välituessa havaittiin normaalin kuntotarkastuksen yhteydessä halkeamia. Halkeamien aiheutumista ja syitä selvitettiin mm. viistokaikuluotauksien ja pohjatutkimuksien avulla. Vaurioiden ilmettyä tutkittiin eri korjausvaihtoehtoja. Sillan perustamistavasta johtuu, että perustusten vahvistaminen saattaa aiheuttaa lisää vaurioita, ja sillan uusiminen saattaisi perustusten vahvistamisyrityksistä huolimatta olla pakollista. Tämän takia on päädytty sillan uusimiseen.

Katusuunnitelmat pohjautuvat voimassa oleviin asemakaavoihin 6677, 11780 ja 12227. Suunnittelussa on otettu huomioon liikenne- ja katusuunnittelupalvelun laatima liikennesuunnitelmaluonnos.

Katusuunnitelmassa esitetty ratkaisu mahdollistaa liikenteen jatkumisen kantakaupungin ja Itäväylän ja edelleen Itä-Helsingin välillä. Kadun ja sillan rakenteet mahdollistavat myöhemmin mahdollisesti rakennettavan raitiotien sijoittamisen kadun keskelle.

Alueella ei tämänhetkisten tietojen perusteella esiinny mainittavia luontoarvoja. Jatkosuunnittelussa asiaa tarkastellaan vielä erityisesti lepakoiden osalta. Suunnittelualueen läheisyydessä, tarkemmin sen kaakkoiskulmasta alkaa edelleen kaakkoon suuntautuva Hopeasalmen lepakkoalue, joka on arvoluokaltaan B, tärkeä lepakkokohde.

Sillan rakentamista ja ruoppausta varten haetaan vesilupa, jonka yhteydessä tehdään vesistövaikutusten arviointia.

Suunnitelma

Kulosaarensilta katusuunnitelman piirustus nro 32003/1 (liite 2), Itäväylä välillä Kulosaarensilta–Kulosaarentie katusuunnitelman piirustus nro 32099/1 (liite 3)

Suunnittelualue rajautuu länsipuolella Junatien katettuun osuuteen ja itäpuolella Itäväylän ramppeihin Kulosaaressa. Suunnittelualueeseen kuuluu Kulosaarensilta ja Itäväylä välillä Kulosaarensilta-Kulosaarentie.

Uusi Kulosaarensilta ja Itäväylän rakennettava osuus sijaitsevat likimäärin nykyisellä paikalla. Molemmille kaduille toteutettava periaatepoikkileikkaus on 3+3 kaistainen katu. Ajoratojen molemmin puolin toteutetaan kaksisuuntaiset pyörätiejärjestelyt sekä jalkakäytävät. Pohjoispuoleinen pyörätie on osa baanaverkkoa. Ajoradan ja pyörätie välissä on 2 m leveä erotuskaista sillan sekä itäväylän molemmilla puolilla. Tämä mahdollistaa lumen auraamisen ajoradalta ja pyörätien suunnasta erotuskaistalle ja edelleen lumen kuormaamisen häiritsemättä pyöräilyä ja jalankulkua liikaa.

Katualueen pohjoisreunalla oleva lasinen 1,2 m korkea melukaide uusitaan. Nähtävillä olon jälkeen suunnitelmapiirustukseen 32003/1 on korjattu melukaiteen oikea nykyinen ja suunniteltu korkeus (1200 mm). Luiskissa oleva kasvillisuus poistetaan rakentamisen yhteydessä kokonaisuudessaan ja korvataan uusilla istutuksilla. Itäväylän eteläpuolisen luiskan yläreunaan istutetaan pareittain istutettuna puurivi. Pensasrivin alapuolelle luiskaan kylvetään niitty. Vesirajan tuntumaan asennetaan louhetta.

Itäväylän pohjoissivulle jalkakäytävän ja metroradan väliselle kapealle vyöhykkeelle istutetaan noin 2 m korkeita pensaita vähentämään tuulisuutta. Sillalle ei tule istutuksia. Uudella sillalla on kymmenen aukkoa ja yhdeksän välitukea. Sillan kansi on osin jännitetty jatkuva betonipalkkisilta ja osin teräksinen liittopalkkisilta.

Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro 32003, 32099 (liite 1). Lisäksi sillan pää- ja leikkauspiirustus ovat liitteinä 4 ja 5.

Kadut on suunniteltu niin, että ne sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus

Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, GlobalConnect Oy, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Oy. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.

Katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 27.3.−9.4.2024 välisen ajan. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu kirjeitse, kaupungin verkkosivuilla sekä sanomalehdessä.

Esillä olon aikaiset asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 6.

Katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 2.10.−15.10.2024 välisen ajan. Suunnitelmien nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille, sekä muille osallisille yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.

Muistutusten käsittely

Suunnitelmista jätettiin kahdeksan muistutusta. Muistutukset on käsitelty ja niihin annetut vastineet löytyvät liitteenä 7 olevasta muistiosta. Muistutukset eivät aiheuta muutoksia laadittuihin katusuunnitelmiin.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelmien rakennuskustannus on yhteensä noin 83 380 000 euroa, 1 918 euroa/m² (alv 0 %). Kustannukset jakautuvat kaduittain seuraavasti:

  yhteensä euroa (alv. 0 %) euroa/m² (alv. 30 %)
Kulosaarensilta 77 990 000 5 256
Itäväylä 5 390 000 208

Kadun vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 258 000 euroa (alv 0 %). Ylläpitokustannukset eivät muutu nykyisestä.

Kadun rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2027 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 perusparantaminen ja liikennejärjestelyt.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Sulje

Kaupunkiympäristölautakunta 03.12.2024 § 673

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 19.12.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Yleistiedoksiantona toimitetun päätöksen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan ilmoituksen julkaisemisesta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Tuomas Lautaniemi, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 39463

tuomas.lautaniemi@hel.fi

Jukka Myyryläinen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 70068

jukka.myyrylainen@hel.fi