Helsingin kaupungin ja ARAn välinen sopimus asumisneuvonnan järjestämisestä
Helsingin kaupungin ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen välinen sopimus valtionavustuksen hakemiseksi asumisneuvontaan
Päätös
Rahoitusjohtaja päätti solmia Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) kanssa sopimuksen asumisneuvonnan järjestämisestä.
Päätöksen perustelut
Sopimuksen tarkoituksena on saattaa käytäntöön hallitusohjelman tavoite turvata riittävä asumisneuvonta. Tavoitteena on vuokravelkojen, asumisen häiriöiden ja häätöjen vähentäminen sekä asumisen jatkumisen turvaaminen. ARA myöntää avustusta olemassa olevan asumisneuvontapalvelun jatkamiseen, tai palvelun käynnistämiseen, kehittämiseen tai laajentamiseen. Avustus perustuu määräaikaiseen lakiin avustuksesta asumisneuvontapalveluun vuosina 2023–2027. Avustuksessa ei ole hakuaikaa, vaan avustusta myönnetään perustuen ARAn ja kunnan väliseen sopimukseen niin kauan kuin määrärahaa riittää. Sopimuksen teko vuoden 2022 aikana on siis edellytys avustuksen saamiselle vuosina 2023–2027.
Helsingissä on toteutettu asumisneuvontaa jo vuodesta 2006 alkaen, ja toimintaan on myös saatu valtion avustusta. Ero aikaisempaan asumisneuvonta-avustukseen on, että uuden lain mukaisella avustuksella kannustetaan kuntia ulottamaan asumisneuvonta kaikille kuntalaisille, siis myös yksityisissä vuokra-asunnoissa ja omistusasunnoissa asuville, kun aikaisemmin kohderyhmä ovat olleet ensisijaisesti valtion tukemissa vuokra-asunnoissa asuvat.
Kaupunginhallitus on linjannut (HEL 2021-004500 T 00 01 06), että Helsingissä asumisneuvonta on osa sosiaali- ja terveystoimialan aikuissosiaalityötä. Uuden asumisneuvonta-avustusta koskeva lain mukaan avustusta voivat hakea vain kunnat. Kunta vastaa palvelun järjestämisestä, mutta palvelua voivat tuottaa kunnan alueella muutkin toimijat. Kunta voi käyttää avustusta asumisneuvontapalvelun hankkimiseen toiselta tai useammalta palveluntuottajalta.
Asumisneuvonta-avustusta koskevan kokeilulain aikana vuosina 2023–2027 Kunta-Helsinki hakee asumisneuvonta-avustusta ja ostaa asumisneuvontapalvelun järjestämisen sotepe-toimialalta. Palvelusta laaditaan osapuolten välinen sopimus. Ostettavan palvelun laajuus riippuu ARAn myöntämän avustuksen määrästä. Tavoitteena on, että asumisneuvontapalvelu jatkuu vähintään nykyisessä laajuudessaan sekä avustuksen salliessa asumisneuvontaa laajennetaan muun muassa muuhun kuin korkotuettuun, Helsingin kaupungin omistamaan asuntokantaan yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan Asunto-yksikön kanssa.
Sopimuksen tarkoitus
Helsingin kaupungin ja ARAn välisen sopimuksen tarkoituksena on erityisesti sopia niistä reunaehdoista, jotka kunnan on huomioitava asumisneuvontaa tuottaessaan. Sopimuksessa sovitaan, miten sopijapuolet (ARA ja kunta) toteuttavat ja kehittävät asumisneuvontaa sekä laajentavat sitä kaikkiin asumismuotoihin. Lisäksi sopimuksella sovitaan osapuolten välisistä maksuvelvoitteista asumisneuvontaan liittyen (muun muassa ARAn maksamat avustukset) ja muista ARAn ja kunnan asumisneuvontaan liittyvistä keskinäisistä oikeuksista ja velvoitteista käytännön tasolla. ARA varaa kunnalle sopimuksen mukaan avustushakemuksessa esitettyjen kulujen mukaisen asumisneuvonta-avustuksen. Avustusta haetaan joka vuosi erikseen. Sopimus ei kuitenkaan velvoita kuntaa järjestämään asumisneuvontapalvelua kuin avustuksen mahdollistamassa laajuudessa.
Hallintosäännön 4 luvun 2 §:n 5 momentin mukaan kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosasto huolehtii asuntopolitiikasta ja rahoitusjohtajan toimivaltaan kuuluu hallintosäännön 12 luvun 4 §:n 7 momentin mukaan hakea kaupungin puolesta valtionosuudet ja -avustukset sekä niihin verrattavat etuudet. Solmittava sopimus liittyy valtionavustuksen hakemiseen. Sopimuksella ei velvoiteta kaupunkia laajentamaan asumisneuvontapalvelua.
Päätös tullut nähtäväksi 22.12.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Lisätietojen antaja
Hanna Dhalmann, asunto-ohjelmapäällikkö, puhelin: 09-310 15098