Toimivallan siirtäminen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla viranhaltijoille yksilöhuollon päätöksissä 1.1.2023 alkaen

HEL 2022-015039
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 208
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttäminen yksilöhuollon asioissa 1.1.2023 lukien

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti muuttaa yksilöhuollon delegointisäännön 22–29 §:ää, 51–54 §:ää, 62 §:ää, 70 §:ää, 73-74 §:ää sekä 76-78 §:ää ja poistaa 30 §:n.

Samalla toimialajohtaja hyväksyi liitteenä 1 olevan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttämistä yksilöhuollon asioissa koskevan delegointisäännön 1.1.2023 lukien. Liitteessä 2 on kuvattuna tarkemmin yksilöhuollon delegointisääntöön tulevat muutokset.

Lisäksi toimialajohtaja kumosi 1.1.2023 alkaen aiemman päätöksensä 11.2.2022 § 23 koskien sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttämistä yksilöhuollon asioissa 14.2.2022 lukien (liite 3).

Päätöksen perustelut

Tämän päätöksen muutetut pykälät ja poistettu pykälä tarkoittavat voimassa olevan delegointisäännön (liite 3) vastaavia. Muutokset on kuvattu tarkemmin jäljempänä.

22 §:ssä lastensuojelun avohuollon sosiaalityön johtavan sosiaalityöntekijän päätösvaltaa on täsmennetty 1.1.2023 alkaen siten, että hän päättää alkavan läheisverkostoratkaisun hoitopalkkiosta, kulukorvauksesta ja käynnistämiskorvauksesta sekä erityishoitopalkkion maksamisesta lapsen ottaneelle lastensuojelulain 32 §:n 3 momentissa tarkoitetulle henkilölle. 23 §:ään on puolestaan lisätty sosiaalityöntekijälle päätösvaltaa edellä mainittujen palkkioiden ja korvausten jatkopäätöksistä. Vastaavat täsmennykset on tehty sijoituksen sosiaalityön johtavalle sosiaalityöntekijälle (27 §) ja sosiaalityöntekijälle (28 §).

25 §:ssä on muutettu viranhaltijan nimike lastensuojelupalvelujen päälliköstä perhekuntoutuksen päälliköksi. Samalla hänen päätösvaltaansa on muutettu 1.1.2023 alkaen siten, että jatkossa hän päättää laitoksessaan olevan kiireellisesti sijoitetun tai huostaanotetun lapsen liikkumisvapauden rajoituksista pykälässä tarkemmin kuvatulla tavalla. Samalla viranhaltijan päätösvaltaa on muutettu siten, että on poistettu päätösvalta perhehoitajien eri palkkioiden ja korvausten myöntämisessä. Perhehoitajien hoitopalkkio- ja kulukorvaus ja tuki sovitaan toimeksiantosopimuksessa, mistä syystä viranhaltijan erillinen päätösvalta on tarpeeton. Samasta syystä 30 §:ssä määritelty sijoituksen sosiaalityön perhehoidon palvelujen johtavan ohjaajan ja sosiaaliohjaajan perhehoitajien palkkioita ja korvausten myöntämistä koskeva toimivalta on poistettu.

26 §:ssä lastensuojelun sosiaalityön päällikön päätösvaltaan on lisätty päätösvalta tehdä hakemus hallinto-oikeudelle luvan saamiseksi lapsen tutkimukseen. 27 §:ssä sijoituksen johtavan sosiaalityöntekijän päätösvaltaa on muutettu jo edellä mainitun lisäksi siten, että hän päättää 1.1.2023 alkaen lastensuojelun sijoituksesta avohuollon tukitoimena perhehoitoon tai laitoshoitoon kiireelliseen sijoitukseen rinnastettavissa tilanteissa sekä yksityisesti sijoitetun lapsen yksityiskodin hyväksymisestä ja kiellosta pitää lasta yksityiskodissa. Lisäksi kohtia 11 ja 15 (uusi kohta 16) on muutettu pykälässä kuvatulla tavalla. 28 §:ssä sijoituksen sosiaalityöntekijän päätösvaltaa on muutettu jo edellä mainitun lisäksi siten, että hän päättää kotipalvelun myöntämisestä jatkossa. Lisäksi kohtaa 14 (uusi kohta 15) on muutettu pykälässä kuvatulla tavalla. 29 §:n mukainen päätösvalta on puolestaan jatkossa vain johtavalla sosiaalityöntekijällä.

51–53 §:ssä (uudet 50–52 §:t) vammaisten sosiaalityön johtavalta sosiaalityöntekijältä, sosiaalityöntekijältä ja sosiaaliohjaajalta on poistettu kohdat päätösvallasta koskien palvelusetelien antamista vammaisuuden ja kehitysvammaisuuden perusteella myönnettäviin palveluihin sekä omaishoidon tukeen. Palvelusetelit näissä palveluissa ovat yksi järjestämisen tapa, jonka asiakas voi valita. 54 §:ssä (uusi 53 §) lapsen tai nuoren kanssa työskentelevän sosiaalityöntekijän päätösvalta koskien erityistä tukea tarvitsevan lapsen palveluja (pykälän kohdat 1–6) on poistettu, koska kyseinen päätösvalta on siirtynyt perhesosiaalityöhön. Vammaistyön kohdalta poistettu maininta erityishuollon johtoryhmästä, koska vammaistyön erityishuoltopiirit ja erityishuollon johtoryhmät lakkaavat olemasta 1.1.2023 alkaen. Delegointisääntöön on lisätty maininta kehitysvammaisten erityishuollon päätöksiä tekevästä moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmästä, jonka kokoonpanosta sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja on päättänyt erillisellä päätöksellään 16.12.2022 § 188.

62 §:ään (uusi 61 §) on lisätty päihdepalvelujen psykososiaalisen työn päällikkö ja Päihdekuntoutus Luodon johtaja viranhaltijoihin, joilla on 1.1.2023 alkaen päätösvalta päättää päihdekuntoutuksesta määrättyjen maksujen alentamisesta tai kokonaan perimättä jättämisestä siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä taikka henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista.

Sairaala-, kuntoutus ja hoivapalveluja koskevaa delegointisäännön lukua on päivitetty vastaavaan palvelukokonaisuuden organisaatiomuutoksen mukaisia uusia palvelun ja yksikön nimiä: Selvitys, arviointi ja sijoitus -palvelu on arviointitoiminta ja HelppiSeniorin asiakasohjaus on asiakasohjaus 1.1.2023 alkaen. 70 §:ssä (uusi 69 §) viranhaltijoiden päätösvaltaan on tehty seuraavia muutoksia: viranhaltijat päättävät jatkossa tukipalveluista ja tukipalvelujen palvelusetelistä (kohta 2), kohtia 7–10 on päivitetty siten, että palveluasumisesta päättämistä koskevat kohdat on muutettu ympärivuorokautiseksi palveluasumiseksi vastaamaan sosiaalihuoltolain 1.1.2023 voimaan tulevien muutosten mukaista määrittelyä. Lisäksi he päättävät jatkossa tilapäisestä asumisesta (uusi kohta 18). Vastaavat sosiaalihuoltolain palveluasumisen määrittelyä koskevat muutokset on tehty myös 72 §:ään (uusi 71 §) ja 74 §:ään (uusi 73 §). Asiakasohjaajan päätösvaltaa koskevasta 73 §:stä (uusi 72 §) on poistettu päihdehuollon antamista koskeva päätösvalta. Hoivapaikkakoordinaattorin päätösvaltaan on edellä mainitun muutoksen lisäksi lisätty oikeus päättää yhteisöllisestä asumisesta.

76–77 §:issä (uudet 75–76 §) taloussihteerin ja palveluesihenkilön päätösvaltaa koskevat asiakasmaksuihin liittyvät määräykset on päivitetty noudattamaan pääsääntöisesti asiakasmaksulain (734/1992) mukaisten asiakasmaksujen määritelmiä. Lisäksi delegointisäännössä määrätään jatkossa 77 §:ssä (uusi 76 §) palveluesihenkilön päätösvallasta terveydenhuollon palveluista henkilön maksukyvyn mukaan määrätyn maksun alentamisesta tai kokonaan perimättä jättämisestä siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä taikka henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista sekä 78 §:ssä (uusi 77 §) asiakasmaksupäällikön oikeudesta päättää sosiaali- ja terveydenhuollon käyttämättä jätetyistä palveluista perittävien maksujen vapautuksesta. Aikaisemmin sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt näistä viranhaltijoiden päätösvalloista erillisellä päätöksellään 2.3.2021 § 44, mutta hallintosäännön muutoksen myötä kyseinen toimivalta kuuluu nykyään sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajalle.

Toimialajohtajan toimivalta päättää delegointisäännöstä perustuu hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 1 momenttiin, jonka mukaan toimialajohtaja määrää viranhaltijan päättämään siltä osin kuin asia ei kuulu jaoston päätettäväksi, sosiaalihuollon järjestämisestä ja antamisesta sekä sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palvelusta perittävän maksun määräämisestä lautakunnan vahvistamien perusteiden ja yleisten ohjeiden mukaisesti.

Päätös tullut nähtäväksi 27.12.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Soili Korhonen, johtava hallintoasiantuntija, puhelin: 09 310 28743

soili.korhonen@hel.fi

Päättäjä

Juha Jolkkonen
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja