Puistosuunnitelma, Paloheinänhuipun liikuntapuisto, frisbeegolfrata, OmaStadi 2.0, VIO 6268/1
Frisbeegolfrata, Paloheinänhuipun liikuntapuiston puistosuunnitelma, OmaStadi 2.0
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Paloheinänhuipun frisbeegolfradan puistosuunnitelman nro VIO 6268/1.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Sari Knuuti. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Paloheinänhuippu sijaitsee Tuomarinkylän (35) kaupunginosassa, osa-alueella Haltiala. Alue on voimassa olevassa asemakaavassa nro 11905 urheilu- ja virkistyspalveluiden alue (VU) merkinnällä. Puistosuunnitelma on voimassa olevan asemakaavan mukainen.
Uusien frisbeegolfratojen rakentamisesta Helsinkiin tulee jatkuvasti runsaasti toiveita. Sopivien paikkojen löytäminen erityisesti 18- väyläisille, täysimittaisille radoille on kuitenkin erityisen hankalaa, sillä frisbeegolfradat vaativat paljon tilaa.
Vuoden 2021 OmaStadin äänestyksessä asukkaat äänestivät jatkoon ehdotuksen frisbeegolfradasta Keskuspuistoon 583 äänellä. Tämän äänestystuloksen myötä hanke-ehdotukselle etsittiin sopiva sijainti, joka löytyi Paloheinästä. Rata sopii luontevasti Paloheinänhuipulle, koska se on kaavassa urheilu- ja virkistyspalveluille varattu alue, ja sieltä löytyy suuri avoin tila, jota voidaan hyödyntää väylien sijoittelussa. Lisäksi alueelle on hyvät julkisen liikenteen yhteydet, ja siellä on jo valmiina ulkoilijoita palvelevia tiloja ja alueita, joita myös frisbeegolfaajat voivat käyttää, esimerkiksi pysäköintipaikat ja wc-tilat.
Paloheinänhuipun ympärille sijoittuu paljon arvokkaita luontokohteita. Frisbeegolfradan väylät eivät sijoitu näille alueille. Väylien suuntaukset on suunniteltu siten, että kiekkojen heittoreitit eivät ohjaudu luonnon arvoalueille. Aluetta ympäröivät arvokkaat luontoalueet on esitetty liitteessä 4, Kooste luontoarvoista.
Paloheinänhuippu on suosittu ulkoilualue, jossa ulkoilee ja urheilee paljon eri lajien harrastajia. Mäelle on rakennettu kuntoportaat, siellä kulkee ulkoilureitti, josta yksi on talvisin latu. Lisäksi rinteillä ajetaan maastopyörillä. Alueella on talvisin myös pulkkamäki.
Frisbeegolfradan väylät on sijoitettu ja yhteensovitettu muiden ulkoilijoiden käyttämien alueiden ja reittien kanssa. Väylien heittosuunnat on suunniteltu siten, että ne eivät risteä nykyisiä kulkuväyliä. Maastopyöräilijöiden edustajan kanssa on suunnittelun yhteydessä sovittu alueet, joissa pyöräily on sallittua. Frisbee-golfrata suljetaan talven ajaksi ottamalla frisbeegolfkorit pois, joten alue on edelleen turvallisesti hiihtäjien ja pulkanlaskijoiden käytössä talviaikaan.
Täysimittainen frisbeegolfrata on maksutta kaikkien lajista kiinnostuneiden harrastajien käytettävissä.
Suunnitelma
Frisbeegolfrata alkaa mäen kaakkoisrinteeltä ja päättyy mäen myötäpäivään kiertäen mäen koillisreunaan. Lounaisrinteillä väyliä on runsaimmin, ja suurin osa väylistä sijoittuu Paloheinänhuipun avoimille niittyalueille. Viisi väylistä sijoittuu joko kokonaan tai enimmiltä osiltaan puustoisille alueille. Nämä metsä- ja puustoiset alueet ovat jo nykyään varsin avaria.
Väylän nro 14 kohdalta joudutaan mahdollisesti poistamaan yksi runkopuu. Muuten puuvartiseen kasvillisuuteen kohdistuvat toimenpiteet ovat vesakon ja yksittäisten oksien poistoa kuitenkin huomioiden, että linnuille jää suojapuustoa. Heittolinjojen kohdalla runkopuita suojataan. Mäelle on tarkoitus myös istuttaa harkiten uusia puuryhmiä ohjaamaan heittolinjoja.
Maaston kulumisen ehkäisemiseksi heittopaikkojen ja korien ympärille tehdään hakepintaa sekä korien ja heittopaikkojen välisiin siirtymiin hakepintaisia polkuja. Siirtymäpolut heittopaikoilta koreille pyritään tekemään mahdollisimman lyhyinä ja hyödyntäen nykyisiä ulkoilureittejä sekä olemassa olevia polkulinjoja. Muita uusia pinnoitteita alueella tulevat olemaan heittopaikkojen betonipintaiset alueet.
Radan varrelle sijoitetaan uusia roska-astioita ja penkkejä siten, että ne ovat myös muiden ulkoilijoiden käytettävissä. Muita kalusteita ja varusteita ovat väylien yhteyteen pystytettävät radan opasteet. Rataa ei valaista.
Vaihtelevat maastonmuodot ja puustoiset alueet tekevät radasta sopivan haasteellisen. Maastoa ei ole tarkoitus muokata, mutta rinteeseen sijoittuvien kori- ja heittopaikkojen kohdalla maastoa joudutaan leikkaamaan ja täyttämään pienialaisesti.
Lisätietoa suunnitelmasta löytyy suunnitelmaselostuksesta, joka on liitteenä 1.
Vuorovaikutus
Suunnitelma laadittiin vuorovaikutteisesti kaupunkiympäristön toimialan, ympäristöpalveluiden sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan asiantuntijoiden kanssa.
Suunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin Kerrokantasi-verkkopalvelussa 3.11. - 22.11.2022 välisen ajan. Kommentteja tuli yli 600. Näistä noin 60 % vastusti hanketta, noin 20 % kannatti sitä ja loput 20 % oli neutraaleja tai vaikeasti tulkittavia. Palautteiden pohjalta säädettiin joidenkin väylien linjauksia turvallisuuden parantamiseksi. Palautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 3.
Suunnitelmaluonnoksen kommentointimahdollisuuksista tiedotettiin seuraavasti:
- Kaupunkiympäristön sosiaalisen median kanavat (Face Book ja Twitter), Stadi-luotsien Face Book -kanavat
- Maastotiedotteet Paloheinässä
Kustannukset ja aikataulu
Frisbeegolfradan rakennuskustannus on yhteensä noin 153 000 euroa, 0,7 euroa/m2 (alv 0 %).
Frisbeegolfradan vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 32 000 euroa (alv 0 %).
Frisbeegolfradan toteutukseen (suunnittelu ja rakentaminen) on varauduttu osallisuusrahastosta varatulla hankkeen määrärahalla pormestarin päätöksen (HEL 2021-011972) mukaisesti vuonna 2023.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan lautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia. Suunnitelman voidaan katsoa olevan periaatteellisesti merkittävä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §
Tiedoksianto
- Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli 30 / henkilöiden lukumäärää ei tiedetä.
- Asiakirjan nähtäville asettamisesta ilmoitetaan viranomaisen verkkosivuilla.
Kaupunkiympäristölautakunta 31.01.2023 § 54
Päätös tullut nähtäväksi 16.02.2023
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213