Hankesuunnitelma, julkisivun ja vesikaton korjaus, Aurinkolahden peruskoulu ja päiväkoti Auringonpilkku, Villiruusunkuja 4,kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2023-000837
Asialla on uudempia käsittelyjä
7. / 19 §

Aurinkolahden peruskoulun ja päiväkoti Auringonpilkun (Villiruusunkuja 4) julkisivun ja vesikaton korjauksen hankesuunnitelman hyväksyminen

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti hyväksyä Aurinkolahden peruskoulun ja päiväkoti Auringonpilkun julkisivun ja vesikaton korjauksen 23.1.2023 päivätyn hankesuunnitelman siten, että hankkeen enimmäislaajuus on noin 2 551 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 3 550 000 euroa marraskuun 2022 kustannustasossa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Hanke koskee Aurinkolahden peruskoulun Villiruusunkujan toimipisteen ja päiväkoti Auringonpilkun julkisivun ja vesikaton peruskorjausta.

Sulje

Yleistä hankkeesta

Hankkeen tarkoituksena on varmistaa terveelliset ja turvalliset tilat poistamalla vaurioituneet ulkoseinä- ja yläpohjarakenteet. Hankkeessa uusitaan rakennuksen rapatut julkisivut ikkunoineen sekä vesikatot pääosin. Lisäksi tehdään rakenteiden tiivistyskorjaus, uusitaan ulkokuoressa olevia taloteknisiä asennuksia, korjataan perusmuurirakenteita ja salaojalinjastossa olevat puutteet, parannetaan alapohjan onkalotilojen ilmanvaihtoa sekä uusitaan pohjakerroksen märkätilojen vedeneristeet ja korjataan aiemmat kosteusvauriot. Hankkeen myötä rakennuksen kosteustekninen toimivuus ja sisäilman laatu paranevat. Hankkeessa tehdään lisäksi yksittäinen tilamuutos, avoin kirjastotila muutetaan seinin rajatuksi luokkatilaksi, sekä uusitaan rakennusautomaatiojärjestelmät.

Rakennus on valmistunut vuonna 2001 arkkitehti Kaarina Löfströmin suunnittelemana.

Hankkeen tarpeellisuus johtuu pääosin teknisistä- ja sisäilmasyistä. Kuntotutkimuksessa raportoitujen rapattujen ulkoseinien vaurioiden korjaaminen on suositeltavaa toteuttaa nopealla aikataululla, koska vaurioituminen etenee. Myös rakennuksen sisäilmaan kohdistuvat korjaukset on suositeltavaa toteuttaa viipymättä.

Suoritettujen kuntotutkimusten perusteella rakennuksen rapatut julkisivut ja vesikatot ovat kiireellisen peruskorjauksen tarpeessa. Tutkimuksen perusteella rakennuksen pääongelmana ovat rapattujen ulkoseinien rakenteelliset toimivuuspuutteet, päävesikaton räystäsrakenne sekä vesikaton paikallinen vesivuotoalue. Kosteusvauriot ulkoseinä- ja yläpohjarakenteissa aiheuttavat sisäilmariskin.

Rakennuksessa on aiemmin tehty osittaisia korjauksia; lukituksen uusiminen 2015, kosteusvauriokorjauksia 2016 - 2017, liikuntasalin vesikaton korjaus 2020 ja IV-päätelaitteiden uudistaminen 2021.

Hankkeessa uusitaan rakennuksen kaikki rapatut kevytsoraharkkorakenteiset julkisivut. Uusi julkisivurakenne toteutetaan pääosin tuulettuvana levyrappauksena vanhan puhdistetun ulkoseinärakenteen päälle. Ulkoseinien sisäpinnat tiivistyskorjataan ylitasoittamalla ne kuitulaastilla.

Rapatuissa ulkoseinissä olevat ikkunat uusitaan puu- alumiinirakenteisina ikkunoina, joiden energiatehokkuus on nykyisiä ikkunoita parempi. Kaarevassa pihan puolen julkisivussa olevat ikkunat säilytetään ja ne huolletaan.

Bitumikermikatoilla poistetaan nykyiset vedeneristekermit ja kevytsoralämmöneristeet ja asennetaan uudet nykyistä tehokkaammat lämmöneristeet ja kaksinkertaiset vedeneristekermit. Räystäspellitykset uusitaan nykyistä paremmin tuulettuvina pellityksinä. Liikuntasalin yläpohjarakenne uusitaan kauttaaltaan lukuun ottamatta kantavia puurakenteita. Väestönsuojan yläpuolinen pihakannen rakenne uusitaan veden- ja lämmöneristeineen.

Alapohjarakenteet tiivistyskorjataan ja pohjakerroksen lattian pintamateriaalit pääosin uusitaan. Ryömintätilaisen alapohjan maapohjan rakennekerrokset uusitaan ja alapohjan kosteusteknistä toimivuutta parannetaan. Ulkotilassa olevat liittopilarit kunnostetaan ja niiden korroosiovaurioituneet juuret korjataan manttelivaluilla. Pohjakerroksen märkätilojen vedeneristeet ja laatoitukset uusitaan.

Rakennuksen talotekniset järjestelmät säilyvät pääosin ennallaan, niihin tehdään rakennustöiden ja 2. kerroksen tilamuutoksen vaatimat toimenpiteet. Lisäksi rakennusautomaatiojärjestelmä uusitaan ja ilmanvaihtojärjestelmä säädetään ja mineraalivillaeristeiset äänen-vaimentimet uusitaan. Alapohjan onkalotilojen ilmanvaihtoa parannetaan.

Ulkokuoressa olevat hyväkuntoiset talotekniset laitteet ja julkisivuvarusteet irrotetaan, varastoidaan ja asennetaan uudelleen. Ulkokuoren kameravalvontajärjestelmä uusitaan.

Hankkeessa toteutetaan yksittäinen tilamuutos. 2. Kerroksessa pääportaikon viereinen avoin kirjastotila muutetaan seinin rajatuksi äänieristetyksi luokkatilaksi. Tilamuutoksella mahdollistetaan tilan tehokas käyttö, ja estetään avoimesta portaikosta kantautuvien äänien kulkeutuminen häiritsevästi opetustilaan.

Viranomaisten ennakkolausunnot

Hankkeen suunnittelun yhteydessä on kuultu asiantuntijoina rakennusvalvonnan edustajia.

Rahoitus

Peruskorjauksia ja kunnossapidollisia korjauksia ei toteuteta investointimäärärahoilla, vaan ne rahoitetaan käyttötalouden korjauksen ja kunnossapidon budjetista.

Kustannukset

Kaupunkiympäristön toimialan rakennetun omaisuuden hallinnan laatima hankesuunnitteluvaiheen (HKA) kustannusarvio on 3 550 000 euroa arvonlisäverottomana; kausi marraskuu/2022.

Väistötilat

Koulun ja päiväkodin koko toiminta siirtyy väistötiloihin peruskorjauksen ajaksi (1/2024 - 12/2024, yhteensä 12 kk). Väistötiloiksi on suunniteltu Kukkaniityntie 2 osoitteessa sijaitsevat kaksi paviljonkia. Koululle ja päiväkodille järjestetään bussikuljetukset väistötiloihin.

Koulu ja päiväkoti maksavat tilahankkeiden käsittelyohjeen mukaisesti vuokraa käytössä olevista tiloista.

Arvio väistötilan kustannuksista 12 kuukauden ajalle ovat 845 000 euroa, 330 euroa/brm². Vuokraan lisätään joko lisävuokrana tai tilavuokrana muutostöistä aiheutuvat kustannukset.

Aikataulu ja toteutus

Rakentaminen alkaa 1/2024, ja työ valmistuu 12/2024.

Kaupunkiympäristön toimiala vastaa hankkeen toteuttamisesta ja kiinteistön ylläpidosta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 13.02.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

tekninen johtaja
Kari Pudas

Lisätietojen antaja

Nina Kivi, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38451

Aulis Toivonen, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 38474

aulis.toivonen@hel.fi

Liitteet (pdf)

2. Hankesuunnitelman liitteet 1–4
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.