Tarveselvitys, päiväkotitilat, Kalevankatu 48, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2023-001286
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 46 §

Osoitteeseen Kalevankatu 48 toteutettavat päiväkotitilat, tarveselvitys

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä vuokrahankkeena osoitteeseen Kalevankatu 48 toteutettavien päiväkotitilojen tarveselvityksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja lasten näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia oppimisen tiloja.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Osoitteeseen Kalevankatu 48 toteutetaan tilat päiväkoti Wilholan, vuorohoitopäiväkoti Lapin, Daghemmet Viktorian ja Daghemmet Fylgia Solhemin käyttöön. Kampin alueelle osoitteeseen Kalevankatu 48 perusparannettavat vuokratilat suunnitellaan 224 lapselle ja ne otetaan käyttöön kalustettuna elokuuhun 2024 mennessä. Toteutettavissa tiloissa voidaan järjestää varhaiskasvatusta alueen muuntuviin tarpeisiin. Tilojen monipuolinen käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa. Vuokratilat korvaavat nykyiset huonokuntoiset tilat osoitteissa Mikonkatu 18, Lapinlahdenkatu 6, Eerikinkatu 45 ja Tehtaankatu 16 sekä Vuorimiehenkatu 12 ja niistä on mahdollista luopua hankkeen valmistuttua. Tiloista luopumiset ja osoitteenmuutokset tuodaan erikseen päätettäväksi.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Tilahanke vastaa peruspiirin tarpeisiin ja vuorohoidon tilat palvelevat koko eteläisen suurpiirin aluetta. Nykyiset tilat ovat noin 192 lapsen käytössä.

Suomenkieliselle varhaiskasvatukselle saadaan perusparannushankkeessa uusia tilapaikkoja noin 30 ja ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen 84 tilapaikkaa sekä alueellisen vuorohoidon 76 tilapaikkaa pysyvät ennallaan.

Eteläisessä suurpiirissä 1–6-vuotiaiden lasten määrän ennustetaan kasvavan vuoteen 2036 mennessä noin 450 lapsella verrattuna vuoden 2020 toteumaan. Suurpiirissä suomen ja muun kieliseen kunnalliseen ja yksityiseen varhaiskasvatukseen osallistui vuoden 2020 lopussa noin 82% 1-6-vuotiaista lapsista, mikä on hieman Helsingin keskimääräistä osallistumisastetta (noin 80%) enemmän.

Päiväkoti voi sijaintinsa vuoksi palvella eteläisessä suurpiirissä sijaitsevia Kampinmalmin ja Ullanlinnan peruspiirejä. Ruotsinkielisten 1-6-vuotiaiden lasten määrä säilyy ennustekaudella 2021-2036 ennallaan Kampinmalmin ja Ullanlinnan peruspiirien alueella. Ruotsinkielisten paikkojen toteuttaminen mahdollistaa ruotsinkielisen palvelun säilymisen ennallaan.

Toteutettavan hankkeen lisäksi talonrakennushankkeiden rakentamisohjelma vuosille 2022-2030 sisältää päiväkotitiloja hankkeissa Melkinlaituri 2026-27, Betaniatalo 2024, Tähtitorni 2026-27 ja Snellmanin AA/Lpk Rööperi 2030-31. Lisäksi kesällä 2022 on valmistunut vuokrahanke päiväkoti Roban ja daghemmet Robban käyttöön.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea. Perusparannettuun rakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Kampinmalmin sekä Ullanlinnan alueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset ja perheet.

Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan päiväkodeille pedagogisesti monipuoliset, ja tarkoituksenmukaisesti mitoitetut tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteita ja niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alueet tarjoavat päiväkodin käyttäjille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Henkilökuntaa ja lapsia osallistetaan pihan suunnitteluun.

Päiväkotitilojen tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Päiväkodin tilat ovat laajuudeltaan 2230 htm2. Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on noin 28,87 euroa/m²/kk eli noin 772 560 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Ensikertaisessa kalustamisessa hyödynnetään vähintään 30 % toimialan käytössä olleita kalusteita, mikä edistää kaupungin hiilineutraalisuustavoitteita ja vähentää irtokalustukseen varattavia määrärahoja. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 240 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Muuttokustannusarvio on noin 31 000 euroa, siivouskustannusarvio on noin 93 660 euroa/vuosi. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 2 580 570 euroa/vuosi.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Päiväkodin henkilökunta osallistuu käyttäjäkokouksissa rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä. Ruotsinkielinen jaosto kokouksessaan 14.2.2023 on puoltanut tarveselvityksen hyväksymistä.

Sulje

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning 14.02.2023 § 4

Framställning

Svenska sektionen beslutade föreslå att fostrans- och utbildningsnämnden godkänner behovsutredningen för de daghemslokaler som förverkligas i form av ett hyresprojekt på adressen Kalevagatan 48.

Fostrans- och utbildningsnämnden betonar att man i samband med den fortsatta planeringen och förverkligandet av projekten ska fortsättningsvis beakta personalens och barnens synpunkter på hur lokalerna borde utvecklas, samt säkerställa att lokalerna är helhetsekonomiskt fördelaktiga. I samband med att lokalerna utvecklas säkerställer man också att det finns tillräckligt med lugna lokaler för lärande.

Föredragande
direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm
Upplysningar

Leena Tamminen, suunnittelija, telefon: 310 80277

leena.tamminen2@hel.fi

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 07.02.2023 § 28

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti käsitellä kuudennen esityksen kokouksen seitsemäntenä asiana.

Pöydällepanoehdotus:
Nora Grotenfelt: Pyydetään pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Esittelijä
kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas
Lisätiedot

Leena Tamminen, suunnittelija, puhelin: 310 80277

leena.tamminen2@hel.fi
Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 30.03.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

vs. kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Leena Tamminen, suunnittelija, puhelin: 09 310 80277

leena.tamminen2@hel.fi

Liitteet (pdf)

2. Osoitteeseen Kalevankatu 48 toteutettavat päiväkotitilat, tarveselvityslomake

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.