Puistosuunnitelma, Mustikkamaan liikuntapuisto, VIO 6321
Mustikkamaan liikuntapuisto, puistosuunnitelman hyväksyminen, Mustikkamaa
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Mustikkamaan liikuntapuiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6321/1.
Mustikkamaan ravintolan länsipuoleiselta kalliorinteeltä voi näkymien vuoksi poistaa vesakkoa ja nuorta puustoa, mutta vanhat ja arvokkaat puut tulee säästää.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat projektinjohtaja Jere Saarikko, maisema-arkkitehti Paula Hurme ja projektipäällikkö Hannu Airola. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Vastaehdotus:
Amanda Pasanen: Lisätään päätösehdotukseen seuraava kappale: "Mustikkamaan ravintolan länsipuoleiselta kalliorinteeltä voi näkymien vuoksi poistaa vesakkoa ja nuorta puustoa, mutta vanhat ja arvokkaat puut tulee säästää."
Kannattaja: Mia Haglund
Vastaehdotus:
Mia Haglund: Lisätään päätösehdotukseen seuraava kappale: "Kaupunkiympäristölautakunta esittää, että liikuntapuiston puistosuunnitelman seuraava linjaus "Nykyinen kivituhkapintainen kenttä muutetaan hiekkatekonurmikentäksi." korvataan linjauksella "Nykyinen kivituhkapintainen kenttä muutetaan tekonurmikentäksi."
Kannattaja: Tuomas Nevanlinna
1 äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Amanda Pasasen vastaehdotuksen mukaisesti muutettuna.
Jaa-äänet: 1
Sami Kuusela
Ei-äänet: 12
Silja Borgarsdottir Sandelin, Mia Haglund, Atte Kaleva, Otso Kivekäs, Olli-Pekka Koljonen, Otto Meri, Tuomas Nevanlinna, Jenni Pajunen, Amanda Pasanen, Mika Raatikainen, Risto Rautava, Anni Sinnemäki
Tyhjä: 0
Poissa: 0
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Amanda Pasasen vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen äänin 12–1.
2 äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Mia Haglundin vastaehdotuksen mukaisesti muutettuna.
Jaa-äänet: 11
Silja Borgarsdottir Sandelin, Atte Kaleva, Otso Kivekäs, Olli-Pekka Koljonen, Sami Kuusela, Otto Meri, Jenni Pajunen, Amanda Pasanen, Mika Raatikainen, Risto Rautava, Anni Sinnemäki
Ei-äänet: 2
Mia Haglund, Tuomas Nevanlinna
Tyhjä: 0
Poissa: 0
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä esittelijän ehdotuksen äänin 11–2.
Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 2 olevan Mustikkamaan liikuntapuiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6321/1.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Suunnittelualueena oleva Mustikkamaan liikuntapuisto sijaitsee Mustikkamaa-Korkeasaari (19) kaupunginosassa, osa-alueella Mustikkamaa-Korkeasaari. Suunnittelualue on voimassa olevassa asemakaavassa nro 10230 urheilu- ja virkistyspalvelualuetta (VU). Lisäksi suunnittelualueeseen kuuluu liikuntapuiston itäpuolella oleva osa lähivirkistysaluetta (VL-1). Nyt hyväksyttävän puistosuunnitelman pinta-ala on noin 30 900 m².
Mustikkamaan liikuntapuisto sijaitsee Mustikkamaan keskiosassa. Liikuntapuisto rajautuu pohjoisessa Mustikkamaantiehen ja idässä sekä etelässä Mustikkamaanpolkuun. Saaren metsäiset ja avokallioiset lähivirkistysalueet ympäröivät liikuntapuiston etelä-, itä- ja länsireunaa.
Liikuntapuisto, joka on osa vanhaa Mustikkamaan kansanpuistoa, peruskorjataan tarvittavilta osin. Liikuntapuisto on perustettu 1920-luvulla kallioiselle ja mäntyvaltaiselle alueelle ja siellä kasvaa edelleen useita hyväkuntoisia puita. Liikuntapuiston sommitelma on pysynyt pääpiirteissään alkuperäisessä muodossaan. Puistossa on nykyisin pelikenttiä eri urheilulajeille sekä muutama kuntoiluväline. Mustikkamaan liikuntapuiston pääasialliset käyttäjät ovat liikunnan harrastajat ja virkistysalueen käyttäjät.
Suunnitelma
Peruskorjaussuunnittelun tavoitteena on parantaa liikkumismahdollisuuksia säilyttäen ja kehittäen vanhaa Mustikkamaan kansanpuiston tunnelmaa. Suunnitelmassa on erityisesti huomioutu alueen maisematekijät, kuten mäntyvaltainen puusto, puistosommitelma sekä ratkaisut, joilla lisätään luonnon monimuotoisuutta.
Liikuntapuiston toiminnallisuutta, kuntoilumahdollisuuksia ja yleisilmettä parannetaan. Nykyinen kivituhkapintainen kenttä muutetaan hiekkatekonurmikentäksi. Kentän eteläpäätyyn perustetaan uusi ulkokuntosali, joka rajataan aidalla muusta ympäristöstä. Lounaiskulmalla oleva puurouhetekonurmipintainen palloilukaukalo säilyy.
Suunnitelmassa asfalttipintaiset tennis- ja koripallokentät säilyvät nykyisillä paikoillaan. Tenniskenttien kohdalla on nykyisin jäädytettävä jääkiekkokaukalo, joka muutetaan tekojääkentäksi.
Liikuntapuiston kaakkoisosaan rakennetaan uusi huoltorakennus nykyisen tilalle erillisen suunnitelman mukaan. Uudisrakennuksen ja siihen liittyvän huoltopihan likimääräinen sijainti on osoitettu suunnitelmassa. Uuteen huoltorakennukseen sijoitetaan muun muassa tekojääradan jäähdytyslaitteisto ja pukutilat. Huoltorakennuksen itäpuolelle sijoittuu puiston toinen kuntoilupaikka, jonka kuntoiluvälineet suunnataan iäkkäämmille kuntoilijoille.
Nykyisen kesäkioskin aukiomaista ympäristöä jäsennetään kiveyksin ja puuterassein.
Puiston itäosan lehtipuustoa harvennetaan ja vesakkoa poistetaan näkymän aukaisemiseksi itään, saarella sijaitsevan kesäravintolan suuntaan. Puiston itäosan nurmialueelle lisätään piknik-pöytäryhmiä.
Mustikkamaantien vehreyttä lisätään siirtämällä liikuntapuiston pysäköintialuetta hieman etelään päin leveämpien istutusalueiden ja uusien puu- ja pensasistutusten mahdollistamiseksi. Lisäksi pysäköintialueen eteläreunaan rakennetaan uusi yhteys jalankulkijoille. pysäköintipaikkojen määrä säilyy ennallaan.
Puiston nykyistä kasvillisuutta hoidetaan poistamalla vieraslajeja sekä huonokuntoisia puita. Ravintolan länsipuoleiselta kalliorinteeltä poistetaan vieraslajeja ja kalliolle kylväytyneitä puita ja vesakkoa näkymän säilyttämiseksi puiston ja huvilamaisen ravintolan välillä. Kasvillisuuden monimuotoisuutta lisätään uusilla puu- ja pensasistutuksilla. Alueelle luonteenomaisia mäntyjä istutetaan lisää samoin lehtipuita ja kukkivia pienpuita. Liikuntapuiston kenttien välisen pääkäytävän varteen istutetaan uusi puurivi. Erikokoisia ja -lajisia pensasistutuksia lisätään tuomaan viihtyisyyttä ja suojapaikkoja linnuille. Maapuita jätetään metsäisten alueiden reunoille ja osa nurmialueista muutetaan niityiksi luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi.
Puistoon lisätään roska-astioita, penkkejä ja pyörätelineitä.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta VIO 6321/2 (Liite 1) ja suunnitelmapiirustuksesta VIO 6321/1 (Liite2).
Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 10230 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Mustikkamaan liikuntapuiston puistosuunnitelma on laadittu yhteistyössä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kanssa.
Puistosuunnitelmaluonnosta koskeva yleisötilaisuus pidettiin verkossa 7.12.2022 klo 17. Tilaisuudessa oli paikalla Helsingin kaupungin edustajia sekä suunnittelukonsultin edustajia. Asukastilaisuuteen osallistui kaksi henkilöä. Sähköpostitse saatiin yhteensä 4 palautetta. Palautteet koskivat kuivatusta, lintujen elinoloja sekä alueen käyttäjien tarpeita ja toiveita.
Suunnitelmaluonnos oli esillä 30.11.–13.12.2022: Helsingin kaupungin verkkosivuilla.
Palautteet ja vastaukset on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (Liite 3).
Kustannukset ja aikataulu
Puiston pinta-ala on noin 3,1 hehtaaria.
Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 2 404 000 euroa eli noin 80 euroa/m² (alv 0 %).
Liikuntapuisto säilyy pääosin hoitoluokassa A2. Ravintolan edustan kallioinen rinne siirretään hoitoluokasta C1 hoitoluokkaan B4.
Vuosittaiset kunnossapitokustannukset säilyvät ennallaan ottamatta huomioon tekojääradan käyttökustannuksia.
Puiston rakentamiseen on varauduttu vuosien 2026-2027 aikana.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 02, uudet liikuntapaikat ja ulkoilualueet ja liikunta- ja ulkoilualueiden peruskorjaus.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan lautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia. Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston peruskorjauksen. Suunnitelman voidaan katsoa olevan taloudellisesti merkittävä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §
Tiedoksianto
Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli 30 /henkilöiden lukumäärää ei tiedetä.
Asiakirjan nähtäville asettamisesta ilmoitetaan viranomaisen verkkosivuilla.
Kaupunkiympäristölautakunta 13.06.2023 § 352
Päätös tullut nähtäväksi 27.06.2023
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 29.5.2023 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Jere Saarikko, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39857